Lagbanner
Experterna om Thiago: ”En av de mest underskattade mittfältarna i världen”

Experterna om Thiago: ”En av de mest underskattade mittfältarna i världen”

Thiago Alcantara är bara timmar bort från att presenteras av Liverpool. liverpoolsweden.se hörde av sig till tre Tysklands- och Spanienkännare för att få en bättre bild av klubbens stora mittfältsvärvning. ”Han är en av världens bästa på sin position,” säger Adam ”Pöhler” Nilsson.

Frågor
1) Beskriv Thiago som spelare. Styrkor/svagheter, spelstil o.s.v. 
2) Hur högt rankar du honom på hans position? 
3) Hur passar han in i Liverpool
4) Hur stor förlust är detta för Bayern? 

Marcelo Fernández Figueroa, känd som expertkommentator på C More, bisittare i EuroTalk och Spanien-expert på Twitter 

1) Thiago är en spelare som kan ha olika roller på ett centralt mittfält. Allt från 6, 8 till 10a. Trivs med att ha mycket bollkontakt och att bryta linjer med sina passningar. Har många verktyg i sin verktygslåda. En spelare som även är bra på att driva förbi sin motståndare in i attraktiva ytor. Det är en supervärvning! 

2) Som en av världens absolut främsta. Viktigt att han håller sig skadefri.

3) Pool saknar den där mittfältaren som kan öppna låga försvar. Det är Thiago. Superbra rekrytering. Kan kombinera spelet mellan linjerna med att komma ned och hjälpa till i speluppbyggnaden. Kommer kunna spela antingen som balans eller mer framskjuten.

4) Givetvis en stor förlust men samtidigt har de Kimmich så där har de täckning.

Adam ”Pöhler” Nilsson, känd som producent och kommentator på Dplay Sport, bajaren i 08 Fotboll och Tysklandskännare på Twitter

1) Jag tror att många som sett Thiago känner till hans styrkor i hans teknik och enorma katalog i passningsspelet. Just den katalogen har gjort honom till en nyckel i Bayerns speluppbyggnad. Dessutom besitter han en enorm spelintelligens. Han rör sig elegant mellan ytorna på planen, sömlöst nästan och är konstant tillgänglig för pass och driver spelet från kant till kant, från stängda ytor till öppna ytor. Hos Bayern har han mest agerat som “sexa”, nästan lite som Xabi Alonso under hans sista år. Det vill säga mer i en sittande roll, men där Xabi hade en enorm fysik har Thiago defensivt vägt upp med sin blick att läsa spelet. Han är inte långsam, men inte heller exceptionellt snabb så det är ingen spelare som hör hemma högt upp i planen men har en förmåga att komma till avslut utanför straffområdet när andrabollar dyker upp. En svaghet han haft är att han i riktigt fysiska matcher faller bort, han behöver få tid med boll och få upp en rytm för att vara användbar i matcherna. Mot motstånd som försöker förstöra spelrytmen och drar på sig mycket frisparkar får han det svårare.

2) Ärligt talat skulle jag säga att han är en världens bästa på sin position. Kanske en av de mest underskattade fotbollsmittfältarna i världen. Han har konstant levererat i Bayern München trots vissa skadebekymmer. Det finns egentligen ingen spelare med samma egenskaper som har den klass som han har. Vilket märks i tomrummet han lämnar bakom sig. Tyskarna har ju själva sagt att det inte går att hitta en direkt ersättare till Thiago, för det finns egentligen ingen annan som honom. Utifrån det är han bäst i världen på det han gör.


Adam Nilsson tror att Thiago kommer passa ganska bra in i Liverpool och sticka ut med sina spetsegenskaper. 

3) Klopp har alltid haft en förmåga att införliva bra spelare i sina lag, trots att det på förhand inte ser ut som en perfect match. I Dortmund hade han en spelare som Nuri Sahin som var av liknande slag som var alldeles strålande där. I Thiago får han ett helt nytt vapen i sin arsenal, en spelare som inte påminner om någon annan som Liverpool har i sin trupp. Så på det sättet skulle jag säga att han passar in rätt bra, för han står ut. Han är inte en bättre Fabinho, en bättre Naby Keita eller en bättre Hendo - han är Thiago och ytterligare en sträng på Liverpools lyra. Om det är en spelare som kan dra iväg en 30 meters passning perfekt i djupled på Salah och Mané, då är det Thiago. Är det en spelare som kan spela sig igenom ett försvar genom att bolla med en mötande Firmino, då är det Thiago. Sen kommer det säkert ta tid att få honom att leverera på topp, men jag tror han kommer passa in bra och addera helt nya kvalitéer till Liverpools anfallsspel inte minst.

4) Det är en enorm förlust. Thiago har varit i Bayern i så många år och varit en så vital del både på plan och utanför den. Som sagt, han kommer inte ersättas för han kan inte ersättas. Det finns ingen som honom och det var därför Bayern också slogs in i det sista för att behålla honom. Tränaren Flick har öst lovord, verkligen försökt övertala honom att stanna men Thiago hade bestämt sig. Bayern brukar inte kämpa för spelare som vill ge sig av, oftast för att de kan hitta ersättare som antingen är lika bra eller bättre, men i det här fallet har man gjort allt och lite till vilket tyder på den respekt man har för honom som person och fotbollsspelare. Kan han vara skillnaden mellan en Champions League-titel eller inte? Ja, det tycker jag årets CL visade. Han var enorm i finalen, missade knappt en pass. Ingen är ovärderlig men Thiago var nog så nära man kunde komma.

@Tyskfotboll, Twitterexpert på allt som rör den tyska fotbollen 

1) Jag tycker att Thiagos största styrka är i spelet med boll. Dels hur han kan vrida och vända bort motståndare, dels hur han med precisa passningar bryter upp motståndarnas lagdelar och dels genom att vara spelbar trots markering med tanke på hans bollbehandling. Thiago trivs kanske som allra bäst när han får stort ansvar i spelet med boll, vilket kanske är förståeligt med tanke på var han har sina styrkor. Har i Bayern München droppat allt längre ner i planen för att vara en viktig del i uppspelsfasen. I Tyskland är det flera klubbar som använder sig av ett högt och intensivt presspel, vilket kanske är en av anledningarna till att Thiago fått en allt lägre utgångsposition. Thiagos svagheter har förbättrats allt eftersom under sin tid i Bayern München. Han har inga problem att hantera ett högre tempo och tar ett större defensivt ansvar på det stora hela. Har rent av blivit bra på att ta sig an dueller och är bra på att ”kliva fram” när det gäller att bryta/läsa passningar. Med det sagt ligger nog den största svagheten i positionsspelet när motståndarna äger boll. Kommer han inte åt sin motståndare är inte positionsspelet mer än OK. Hemjobbet oavsett situation har blivit avsevärt mycket bättre, men det är inte alltid som hemjobbet är fulländat.


Spanjoren måste tillåtas styra spelet, menar @Tyskfotboll. 

2) Sett till de bollegenskaper Thiago besitter så har han, i ”rätt” typ av roll på centralt mittfält, få spelare framför sig, tycker jag. Sedan tycker jag att det är svårt att jämföra andra spelartyper som trots allt innehar samma position. Beror även på vad tränaren vill få ut av spelaren/laget. Ska inte spelet med boll kretsa kring Thiagos fötter i särskilt stor utsträckning så finns det en del andra spelare att föredra.

3) Det här är nog det jag tycker ska bli allra mest intressant med Thiago i Liverpool. Jag har sett en hel del av Liverpool sedan Jürgen Klopp blev huvudtränare och Thiagos roll har inte funnits på det sätt som jag tror att Thiago vill agera ute på planen. Jag tror att Klopp kommer ”tumma” på sin balans på centralt mittfält och att Liverpools spel i olika delar av planen så sakteliga kommer att förändras. Återstår dock att se hur snabbt Klopp vill ha in Thiago där han är som bäst eller om han får något av en enklare roll i en något högre utgångsposition. Klopp brukar vanligtvis slussa in nya spelare på ett i sammanhanget långsamt sätt (om det inte finns tydliga luckor/problem).

4) Det är svårt att svara på i dagsläget eftersom det i mina ögon är tydligt att Joshua Kimmich och Leon Goretzka blir det ordinarie mittfältsparet utan Thiago i truppen. Jag kan dock med stor tydlighet säga att Bayern München tappar sin mest bollskickliga spelare och som i sin tur möjliggjorde ett avancerat spelsätt med boll. Samtidigt är Kimmich och Goretzka otroligt skickliga i spelet utan boll (i båda riktningar) och tillräckligt spelskickliga för att lösa uppgifterna som Flick delar ut. Jag tror att Bayern München, även utan Thiago, kommer vara extremt tunga att stå emot över 90 minuter.

Stort tack till Marcelo (@Spanskfotbolll), Adam (@AdamTNilsson) och @Tyskfotboll!

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-09-17 18:34:00
Author

Fler artiklar om Liverpool