Johan Cruijff ArenA, 2022-10-26 21:00

Ajax - Liverpool
0 - 3

Fem tankar efter Ajax

Liverpool åkte till Amsterdam och tog tre poäng vilket innebär att de nu är klara för vårens Champions League-slutspel. Här kommer fem tankar efter matchen.

Liverpool såg ut att vara kvar på flygplatsen
De första 20-25 minuterna av matchen såg det ut som att det för dagen grönklädda bortalaget inte var med i matchen för fem öre. Ajax kom farande gång på gång i offensiven och skulle i ärlighetens namn gjort minst ett mål på de chanser de skapade. Men stormen lugnade ner sig och Liverpool hittade som tur var in i matchen efter dryga halvtimman spelad.

Ytterbackarna steppade upp
Efter den svaga inledningen började Liverpool hitta in i matchen och började hitta sitt spel. En viktig faktor till det var att ytterbackarna började ta för sig mer. Andy Robertson började ta fler offensiva löpningar och hans samarbete med anfallarna blev bättre. På högersidan hittade Trent Alexander-Arnold också mer ytor att operera på. Han började bredda på ett bättre sätt och levererade bra och hotande passningar för anfallarna att arbeta med.

Núñez revanscherade sig efter supermissen
Liverpools centertank som mest spenderade sin tid på planen ute till vänster stod för en riktigt dråplig miss i slutet av den första halvleken. Men han skulle få sin revansch när han i den andra halvleken snyggt nickade in 2-0 på en hörna från Robertson. Och hans Liverpoolkarriär skulle så här långt kunna summeras med att han får det enkla att se svårt ut och det svåra att se enkelt ut. Uruguayanen har nu stått för fyra mål på sina fyra senaste starter och känslan är att han snart kommer flyga på alla cylindrar.

Liverpool var kliniska
Det kändes som att det var en av få matcher den här säsongen som Jürgen Klopps mannar faktiskt var riktigt effektiva framför mål. Med tre mål på fem avslut kan man verkligen säga att Liverpool tog tillvara på sina chanser. Det är förhoppningsvis något laget kan bygga vidare på, och framför allt nu när det finns så få offensiva krafter att tillgå fram till VM-uppehållet.