Lagbanner
Villa Park, 2024-05-13 21:00

Aston Villa - Liverpool
3 - 3

Fem tankar efter Aston Villa

Fem tankar efter Aston Villa

Sista resan med Jürgen Klopp gick till Villa Park och tuffa motståndaren Aston Villa. Det blev en match som speglar säsongen, full kareta hela tiden, vi leder loppet men sedan kommer det grus i maskineriet och vi blir ikappkomna. Mot Aston Villa tappade vi 3-1 till 3-3.

Pang-pang-fotboll 
Det var Jürgenfotboll i sitt esse. Full fart hela tiden, snabbt, vackert och aggressivt. Vi skapade chanser och stressade motståndarna. Vi gjorde mål, vi släppte in mål och vi gjorde mål igen. Efter första halvlek kändes det bra. Vi dominerade skeendet. Vi är sårbara bakåt vilket syntes vid Aston Villas 1-1-mål där glödhete Ollie Watkins sprang runt Jarral Quansah och spelar bakåt till helt omarkerade Youri Tielemans som kan prickskjuta in 1-1. Men vi fortsatte trycka på och en vacker spelsekvens där Mohamed Salah spelar till Luis Díaz som spelar till Joe Gomez som spelar till Cody Gakpo som rakar in bollen leder till 2-1 vilket då var välförtjänt.  

Andra halvlek fortsätter på samma böljande sätt men det känns som om vi behöver ett mål till då vi absolut inte är vattentäta bakåt. Vi gör ett mål till men inte ens det räcker. Jürgen är kaos före kontroll, det är mycket publikfriande men kan också vara enerverande för inbitna fans. Så länge krafter och koncentration finns där fungerar det men precis som i slutfasen av säsongen tappade vi i slutfasen av denna match kraft och fokus och blev ikappkomna. 

Bytena hjälpte inte
När det var en kvart kvar på matchen ledde vi med 3-1, det går att se trötthetssignaler hos vissa spelare, Jürgen gör fyra byten. Ut går Wataru Endo, Harvey Elliott, Luis Díaz och Cody Gakpo. In kommer Curtis Jones, Dominik Szoboszlai, Ryan Gravenberch och Darwin Núñez. Jürgen vill behålla kommandot och resultatet, men så blir det inte.

Den sluge Unai Emery i Aston Villa byter in colombianen Jhon Duran som förstör kvällen för oss poolare. Först klappar han på ett bra skott i den 85:e minuten och sedan knäar han in kvitteringen till 3-3 i den 88:e minuten. Tack för kaffet!

Det går att se att det var Unai Emery som lyckades bäst med bytena. Vi kanske tappade lite stabilitet när Endo och Elliott gick ut och Villa fick en ny spets genom Duran. Men det går också att tolka det som att Aston Villa hade en större motivation och var hetare i slutet. Vi var trötta och gjorde misstag.

Årets spelare gjorde inte årets match
Alexis Mac Allister har varit en injektion i vårt röda lag. Han har tillfört temporeglering, brytningar, avgörande passningar och avslut. Det har lyst av klass om Macca. I match efter match har han varit vår bästa spelare. Sedan han fick spela “åtta” istället för “sexa” har han blivit än viktigare. Tyvärr har även Macca dränerats på energi i slutet och inte varit lika dominant och prickfri under senare tid.

I matchen mot Villa såg han stundtals överlägsen ut med bollen men dom där avgörande passningarna eller insticken kom inte. Efter Jürgens kvadrupelbyte och med en kvart kvar fick Macca kliva ner till den defensiva mittfältspositionen, det blev inte bra. Först tappade han bollen till Jhon Duran som krutade bollen i mål, tre minuter därefter blev han ifrånsprungen av Moussa Diaby som via Duran krutade in kvitteringen till 3-3. Macca såg sliten ut och det går att konstatera att vi behöver en renodlad “sexa” på planen.

Tionde matchen i rad med insläppta mål 
Trenden med insläppta mål fortsätter. Vi har släppt in mål i dom senaste tio PL-matcherna, sammanlagt 16 mål. Jürgen spelmodell med huvudsakligen offensiva spelare, offensivt tänk och en mycket hög backlinje kräver en intensiv press när motståndaren har bollen, det krävs mycket löpningar och hög koncentration. Kaos och kontroll kan vara svårt att kombinera. Spelarna har inte orkat detta hela säsongen. Darwin, Cody och Harvey har deltagit 52 matcher, Joey i 51 matcher och Lucho i 50 matcher. I varje match krävs det hög intensitet. 

Till nästa säsong kommer en ny kapten att styra skutan. Med Arne Slot kan vi kanske hoppas på lite mer säkerhet, hans Feyenoord är ett offensivt lag men är också stabilt bakåt. Arne har oftast spelat med två balansspelare. Han har kallats för en hybrid av Jürgen Klopp och Pep Guardiola. Det kan bli bra.

En sista match för Jürgen
Men först ska Jürgen tackas av. Det är nästan omöjligt att beskriva vad Jürgen har betytt för Liverpool. Han har återupprättat Liverpool som ett världslag, han har gjort det genom att spela en fotboll som är unik genom sin intensitet och frenetiska offensiv. Det har varit en fröjd att se Jürgens Liverpool.

Han har tillfört oss en palett av känslor; anspänning, blodrusning, ilska, hopp, förnöjsamhet, lycka, frustration, skräck men allra mest glädje och stolthet. Mycket glädje och stolthet. Han har höjt stoltheten i laget och i hela regionen. Liverpool har blivit stora igen. Liverpool har blivit Liverpool. Genom Jürgen har vi vunnit alla stora pokaler som finns i fotbollsvärlden. Det går inte att tacka Jürgen nog. 

Det kommer att bli stående ovationer på Anfield på söndag klockan 17:00 när den sista Jürgen-matchen går av stapeln.
 

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2024-05-14 12:10:00
Author

Fler artiklar om Liverpool