Lagbanner
Fem tankar efter Brighton

Fem tankar efter Brighton

Efter ett landslagsupphåll som många av oss varit måttligt förtjusta i var det äntligen dags att se vårt lag igen. Vi var många som var förhoppningsfulla inför Brightonmatchen efter den fina match som Liverpool gjorde mot Ajax. Men icke sa Nicke. Vi fick bita i det sura äpplet igen.

Skit i tanken
Brighton såg väldigt taggade ut när dom sprang ut på vår fina Anfieldmatta. Att dom skulle vara riktigt på tårna var självklart. Så är alltid fallet när det kommer in en ny tränare, Roberto De Zerbi i detta fall. Alla ville visa upp sig och alla ville ge allt. Detta visste givetvis Jürgen Klopp. Men det verkade som om Brightons energi sög kraft ur våra spelare. Istället för att öka intensiteten när dom mötte laddade spelare såg det ut som om dom krympte. Många verkade loja och verkade inte ha full uppmärksamhet. Spelet och rörelsena hackade. Det såg ut som om Brighton var fulltankade med högoktanigt bränsle medan våra röda spelare uppträdde som om dom hade fått någon "skit i tanken". 

Försvarsspelet krackelerar
Vi har spelat tio tävlingsmatcher, Community Shield-matchen mot Manchester City inkluderad, denna säsong. Vi har släppt in femton mål och bara hållit nollan i två matcher, mot Bournemouth och Everton. Det duger inte för ett lag som aspirerar på pokaler. Igår var ingen försvarsspelare bra. Trent Alexander-Arnold var en katastrof. Han var inblandad i alla tre baklängesmål. Han såg väldigt ofta loj, vilsen och svag ut. Det var pinsamt att se denna talang uppträda på detta vis. Nu fick han i princip ingen hjälp av dom runt omkring honom. Joel Matip gjorde en svag match, Virgil van Dijk såg gammal och seg ut trots att han bara är 31 år. Kostas Tsimikas som förut sett bra ut gjorde en plattmatch och blev utbytt i 69:e minuten. Mittfältet hjälpte inte heller till som dom borde ha gjort. Jürgen behöver nog göra något strukturellt åt försvaret. Det räcker inte att bara göra mer av samma.

Alisson räddade poäng
Vår gamle nittiotalsmålvakt David James gästade Stockholm och tillställningen Red Pub Event i samband med Brightonmatchen. David berättade om sin karriär som innefattade 277 matcher för oss under åren 1992-1999 samt 53 landskamper för England. David framhöll också att han är väldigt imponerad av Alisson som han anser vara världens bästa målvakt. Han säger att Alisson är en komplett målvakt, reaktionssnabb, styrande och dominant i straffområdet och väldigt bra på att snabbt starta anfall. Det är bara att hålla med David. Alisson var också en av få bra spelare i Brightonmatchen. Sannolikt den bäste. Och utan Alisson hade det blivit torsk.

David James var en kompetent målvakt, men han blev aldrig riktigt älskad i Liverpool. Det kan ha att göra med att han ofta var nonchalant och tappade fokus, han kom också att spela i många klubbar förutom Liverpool. Men David har hållit nollan i 169 Premier League-matcher vilket är näst bäst av alla målvakter, bara Peter Cech med 202 nollor är bättre. Alisson har hållit nollan i 66 matcher och med det försvar vi nu har lär han inte komma upp i David James siffror, men han är älskad av i princip alla röda fans.

Bobby is back
Det var nog flera röda fans som blev lite förvånade när Roberto Firmino fick starta som nia framför Diogo Jota och Darwin Núñez, men i efterhand kan nog ingen klaga på den uttagningen. Bobby var vår bästa utespelare, visade energi, smartness och målsinne. Hans två mål uppvisade klass. Kan Bobby fortsätta på samma sätt blir det svårt för Jürgen att lämna honom utanför startelvan. Bobbys spel värmde hjärtat, speciellt när så många andra underpresterade. Och idag den 2/10 fyller vår "falska nia" 31 år. Grattis Bobby!

Det kommer alltid nya matcher
Vad som är så härligt med fotboll, och även övriga sporter, är att efter en skitmatch kommer det en ny match. Redan på tisdag den 4/10 möter vi Rangers hemma på Anfield. Vi kommer nu att spela 12 matcher på 43 dagar. Brightonmatchen var första, Rangers nästa och sedan rullar det på i ett intensivt tempo fram till den 12/11 då vi möter Southampton innan det märkliga och lite osmakliga VM i Qatar startar. Det gäller nu för alla spelare under ledning av Jürgen att snabbt hitta sig själva, ambitionen och flytet i spelet. Går det att låna lite bränsle från Brighton?

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2022-10-02 16:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool