Lagbanner
Stamford Bridge, 2023-04-04 21:00

Chelsea - Liverpool
0 - 0

Fem tankar efter Chelsea

Fem tankar efter Chelsea

Det var ett stabbigt, trögt och krampaktigt Liverpool vi såg på Stamford Bridge i går, men med bättre inställning och bättre kamp än tidigare. Vi bröt vår förlustsvit och tog en poäng vilket bör gjuta visst mod och motivation i dom röda kropparna.

En nödvändig rotation
Jürgen Klopp var väldigt bister efter Manchester City-matchen där det såg ut som om dom flesta röda spelarna var på stranden och spelade semesterfotboll, i alla fall såg det ut så under den andra halvleken. Jürgen sågade alla spelare förutom fyra, Alisson Becker, Fabinho, Jordan Henderson och Cody Gakpo som trots allt visade lite vilja. Efter denna skrapa var han tvungen att gå från ord till handling. Rotationen var ett nödvändigt statement, sex loja spelare byttes ut. Problemet är att det inte finns mycket kvalitet att ersätta med.

Mittfältet kampade
När Chelseas och Liverpools mittfält presenterades innan matchen kröp kalla kårar fram längs ryggraden. N'Golo Kanté, Enzo Fernández och Mateo Kovacic mot Fabbe, Hendo och Curtis Jones. Dom blå var bättre, Kanté och Enzo var riktigt bra, men våra tre röda tog kampen. Fabbe och Hendo agerar numera i ultrarapid men båda var väldigt taggade, dom ville bevisa det förtroende och erkännande som dom hade fått av Jürgen. Dom störde dom blå tillräckligt mycket så att det aldrig blev den befarade dominans som det kunde ha blivit. Curtis Jones sprang över stora ytor och täckte upp bra. Toxtethsonen kan se väldigt bekväm och elegant ut med bollen, men det har alltid fattats det där distinkta och bestämda. Men mot Chelsea var det lite mer "grit" över "swaggern". 

Vi höll nollan
Vi ställde upp med en helt ny backlinje. Dom forna ytterbacksgiganterna Trent Alexander-Arnold och Andy Robertsson har underpresterat gång på gång på gång och byttes ut mot Joe Gomez och Kostas Tsimikas. Joe var stabilare defensivt än Trent, men tillförde inget framåt, han drog ner tempot och slog bara tillbakapass eller felpass. "The greek scouse" Kostas såg bara helt bedrövlig ut. Någon trodde att det var Alberto Moreno som hade gjort comeback på ålderns höst. Joël Matip, som kom in istället för sjuka Virgil van Dijk, såg matchotränad och stabbig ut och höll på att ställa till det ett flertal gånger. I detta sällskap spred sig även osäkerhet till Ibrahima Konaté, men det var ändå Ibou som visade muskler och inställning. Och ta mig tusan höll inte detta lite skrangliga sällskap tätt, även om det inledningsvis var med små marginaler samt oskicklighet från motståndarna. Vi höll nollan vilket är väldigt väldigt viktigt när inte spelet flyter. "A clean sheet" är alltid en moralhöjare och en poänggaranti.

Tamt framåt
När vi istället för assistkungarna Trent och Robbo ställer upp med okonstruktiva ytterbackar samt har ett kampinriktat och okreativt mittfält blir det tunt med lägen för våra anfallare. När Diogo Jota, Roberto Firmino och Darwin Nüñez dessutom krånglar till det, tar en extra dragning eller touch för mycket, så rinner dom fåtaliga chanserna ut i sanden. Våra anfallare var liksom hela laget bättre defensivt än offensivt och 0-0 blev då ett logiskt resultat i denna match.

Arsenal nästa
Förra säsongen slog vi Arsenal med 4-0 på Anfield. Vi hade 63 procents bollinnehav och 19-5 i avslut. Vi dominerade totalt. Sadio Mané, Diogo Jota, Mohamed Salah och Takumo Minamino gjorde målen. Vi slutade tvåa i ligan med 92 poäng, Arsenal kom femma med 69 poäng. Vilken total jordbävning som inträffat sedan dess. Arsenal har gått som en raket mot himlen och vi har sjunkit som en sten mot havets botten.

Gick detta att förutse? Mikel Arteta har jobbat konsekvent med att utveckla sin spelidé och sina unga spelare. Och kanonjärerna har efter många års mindre bra rekryteringar lyckats mycket bättre och spelare som Martin Odegaard, Gabriel Jesus och Leandro Trossard har lyft laget. Vårt röda lag är istället ett åldrande lag som har nått zenit och är på nedgång. Vi använde alla reservkrafter förra säsongen och i år har energin och kreativiteten varit som bortblåst. Mot Arsenal krävs samma kamp som mot Chelsea, men förhoppningsvis kan vi få bättre flyt i spelet. Matchen går på Anfield, allt kan hända.

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-04-05 15:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool