Lagbanner
Fem tankar efter Fulham

Fem tankar efter Fulham

liverpoolsweden.se delar med sig av fem tankar efter gårdagens premiärkryss på Craven Cottage.

Är ligan körd nu?
Att frågan ens skall behöva ställas när en tredjedel av ligans lag fortfarande inte ens spelat den första ligamatchen för säsongen är förstås löjligt. Samtidigt går det inte att blunda för hur både Liverpool och Manchester City har höjt nivån till en grad att vad du kan komma undan med är radikalt annorlunda jämfört med tidigare år. Förr talades det om att ett mästarlag hade råd att förlora sju ligamatcher men inte fler, och en handfull oavgjorda kunde också slängas in utan att en titel ansågs förlorad. Sju förluster senaste åren skulle i stort sett kräva att du vann övriga 31 matcher (och inte ens då är förstaplatsen en garanti om vi tittar på senaste årens tabeller efter 38 omgångar). Det korta svaret på frågan är NEJ, men skulle Manchester City få nyförvärven att klicka från första omgången kan två tappade poäng i omgång ett vara oerhört kostsamma.

Måste Liverpool förstärka på mittfältet?
Det var många saker som inte stämde för Liverpool i går mot Fulham, och det som förvånar mig mest är kanske att det var etablerade spelare centralt i planen som inte alls kom upp i rätt nivå. Fabinhos insats var bedrövlig, Thiago kändes felkalibrerad i passningsspelet och utgick skadad. Att spelet blev bättre när ungt (Elliott) och gammalt (Milner) kom in är faktiskt ett rejält underbetyg till spelare som Klopp troligen tänker försöka luta sig mot den här säsongen. För nog är det fortfarande tidigt att begära att Elliott skall aspirera på en startplats regelbundet och nog för att vi är många som gillar Milner så tror jag inte jag är ensam om att gilla lite lagom mycket Milner på planen…

Just skadebenägenhet ÄR ett stort problem just för mittfältspositionen där Thiago knappast är ensam om att missa matcher regelbundet. Oxlade-Chamberlain och Keita är båda osäkra kort och att dessa tre spelare i det närmaste kan räknas som 1,5 vad gäller hur ofta de är tillgängliga för spel är ett problem och ropen i sociala medier har varit höga vad gäller värvandet av en ny mittfältare före transferfönstret stänger.

Personligen vill jag bara ha in en mittfältare om det är en spelare Klopp tittat på så pass länge att spelaren redan fanns med i planen för framtiden men det pressas fram i tidsschemat (likt Diaz i januari på grund av Tottenhams intresse). Annars är jag mer intresserad av att försöka lösa detta mittfältsproblem med det som redan finns i klubben, för vi har många lovande unga spelare vars speltid och utveckling skulle få stå tillbaka om vi tog in en spelare bara för att lägga till ett erfaret namn i truppen. Så nej, Liverpool måste inte värva en mittfältare – men om rätt mittfältare skulle vara tillgänglig vore det onekligen trevligt.

Är det dags att sluta spela Firmino från start?
Här är det förstås lätt att vara efterklok och säga att Klopp borde startat med Nunez i går. Vi vet sedan flera år att Klopp ofta prioriterar spelare han känner väl i premiärer och det var ingen skillnad i går. Samtidigt går det inte att blunda för att Firminos bästa dagar ligger bakom honom, och jag tycker det är en utmärkt truppspelare men likt Milner är det kanske så att vi nu gått över till att gilla Firmino i lagom stora doser, kanske allra mest i specifika matcher där vi har en god uppfattning om att han kommer att komma till sin rätt. Vilket å andra sidan kanske var planen också, jag hade då på rak arm inte förväntat mig att Fulham skulle vara så bra som de var och att de nästan skulle orka hålla intensiteten hela matchen.

Vad var bäst med matchen i går?
Svårt att inte säga Nunez här. Ett mycket snyggt mål och framspelning till Salahs sena kvittering är bra jobbat på kort tid. Han känns verkligen som en spelare klippt och skuren för Klopps sätt att spela fotboll, kraft, teknik och fart. En annan kandidat är att det var flera spelare som kanske gjorde säsongens bottennapp samtidigt (van Dijk, Matip och Fabinho är en trio som kan komma att betrakta gårdagens match som säsongens sämsta i slutet av maj).

Några kommentarer kring spelarbetygen?
Egentligen inte, jag tycker Edvin ger en rättvis bild av hur Liverpools spelare presterade. Personligen tycker jag inte Firminos insats är den svagaste varför jag varit ännu snålare/hårdare mot några av de övriga spelarna (Fabinho och Matip hade mycket väl kunnat få fyror om jag haft betygspennan).
 

Björn Grafström2022-08-07 19:40:00

Fler artiklar om Liverpool