Fem tankar efter LASK Linz

Liverpool vann igår sin första match i gruppspelet av Europa League. Här följer fem tankar efter segern i Österrike.

Uppställningen
Visst roterades det friskt igår men jämfört med en del av ligacupmatcherna senaste åren så användes det ändå betydligt fler stjärnspelare i denna bortamatch. Nu har Van Dijk förvisso varit avstängd i ligaspelet men att Luis Diaz med sin slitsamma spelstil gjorde 90 minuter var rätt otippat. Frågan är i vilken utsträckning Liverpool framöver ska involvera de allra största namnen. Viktiga minuter för de unga spelarna där det såklart var kul att se Ryan Gravenberch göra sin första start för klubben.

Kvalitén avgör
De flesta är väl överens om att laget under höstens EL-gruppspelsmatcher kommer vara långt ifrån ordinarie. Igår blev vi stundtals omskakade och målet vi släpper in kommer efter oerhört passivt försvarsspel. För lag som LASK är mötena med Liverpool extra motiverande och en chans för deras spelare att visa upp sig för omvärlden, så att bara ställa ut skorna är självklart inget alternativ. Till slut var det ändå kvalitén som avgjorde och nästan oavsett vilket lag vi ställer upp med så borde vi utan större problem kunna avancera vidare till slutspel.

Läget i gruppen
I den andra matchen i grupp E spelade Union Saint­-Gilloise och Toulouse oavgjort i Belgien. Den hyfsat jämna matchen som innehöll ett par riktigt vassa målvaktsingripanden slutade 1-1 efter att hemmalaget kvitterat med 20 minuter kvar. Liverpool toppar alltså gruppen direkt och tar om två veckor emot Union Saint-Gilloise på hemmaplan.

Själviskt eller genialt?
Mohamed Salahs 1-3 mål i Österrike drunknar såklart i hans alla andra Liverpoolmål. Men är han inte oerhört självisk i aktionen? Både Elliott och Diaz finns omarkerade framför mål med tom bur. Salah avslutar själv utan att ens titta upp. Nu går bollen igenom målvakten och allt är frid och fröjd, men tänk er en miss och rubrikerna då. Salah skulle självklart aldrig ha blivit så framgångsrik om han inte haft stort självförtroende, men denna sekvens ger i alla fall mig tillbakablickar till då Filippo Inzaghi vägrade passa Alessandro Del Piero när Juventus mötte Venezia en gång i tiden. Kanske Salah efter sina många assists på sistone bestämde sig för att återigen avsluta själv!