Lagbanner
Fem tankar efter Newcastle

Fem tankar efter Newcastle

Det fanns en hel del positivt att ta med sig från St James' Park. Rätt målskyttar och en fantastisk brasse var bara två grejer. Samtidigt finns det fortfarande en del orosmoln som inte vill släppa.

Rätt målskyttar
Det var en fantastisk kvart som följde på Newcastles fina öppning. Först Trents magiska passning fram till Darwin som bara dunkade bollen i nät. Sedan Mohameds Salahs finurliga lilla flipp fram till Cody Gakpo som tagit en perfekt avvägd liten löpning. Min direkta reaktion på de här två målen är att det verkligen var helt rätt spelare som fick göra dem. Darwin Nunéz och Cody Gakpo har, i min mening, fått för hård kritik i inledningen av sina Liverpool-karriär. Framför allt Gakpo. De unga anfallarna har kastats in i från start i ett dysfunktionellt lag och ansetts misslyckade bara för att de inte lyckats bära allt. Vilket är helt sjukt att förvänta sig från så unga spelare. Återigen framför allt Gakpo, som inte kostade 100 miljoner.
Därför var det så skönt att de båda fick göra mål, och fina sådana därtill. Det kommer ge en fortsatt fin självförtoendeskjuts som verkligen kan komma att gynna laget de kommande veckorna. 

Om inte bäst så strax bakom
Det är alltid svårt i fotbollssammanhang att säga att någon är bäst i världen när laget i sig inte är speciellt bra överhuvudtaget. Men är inte Alisson Becker världens bästa målvakt så är han strax bakom. Han fortsätter att vara otroligt bra och i många fall helt avgörande för Liverpool. Hade det inte varit för Alisson hade laget varit betydligt längre ner i tabellen. Mot Newcastle stod han först för en viktig enhandsräddning tidigt i matchen när Newcastle tryckte på, för att sedan även hålla tätt när hemmalaget forcerade med tio man. Försvaret ser fortfarande allt annat än säkert ut, även om det är lite bättre än under den värsta perioden. Van Dijk tillbaka och ett mer defensivt balanserat mittfält har underlättat det. Men hade Alisson inte stått där så vet jag inte vad.

Fortsatta orosmoln
Sett till hur bra Alisson Becker är går det så klart att vända på det myntet. Det är fortfarande väldigt oroväckande hur mycket chanser laget släpper till. Newcastle borde ha gjort minst ett mål, både innan och efter att de blev en man kort. Även om mittfältet sett lite bättre ut och Stefan Bajcetic varit en trevlig injektion så är det fortfarande för dåligt defensivt. Att släppa till så mycket chanser när vi var en man mer kunde ha blivit kostsamt. Med Van Dijk tillbaka hoppas jag att Klopp kan hitta en tydlig struktur gällande både mittbackarna och mittfältet. Det behöver bli tajtare och mer strukturat. Vad Fabinho håller på med vet jag fortfarande inte. Det känns som en tickande bomb innan har blir utvisad i någon match och sätter oss rejält i skiten. Så aggressiv och otajmad som han är just nu funkar bara inte.

Allt ligger i egna händer
En tydlig känsla jag bär med mig från matchen på St James park är att vi har allt i egna händer. Tabellen säger något annat men det mesta ligger hos oss. Om laget börjar spela på den nivån som alla vet finns så kommer resultaten börja rulla på. Då tror jag att det kan gå snabbt i den oerhört jämna liga vi har i år. Det behövs inte ens speciellt mycket för att det ska bli en stor skillnad. Se bara på de två aktionerna som låg bakom målen. Kan Salah hitta tillbaka formen samtidigt som Darwin börjar konvertera sina lägen kan det bli ett väldigt målglatt Liverpool de kommande veckorna. Jag skulle nog hävda att det inte krävs att vi börjar spela fantastisk fotboll, det räcker med att det bara börjar bli på en normal, godkänd nivå, för att det ska trilla på.

Skadorna som påverkat
Äntligen börjar Bobby Firmino och Diogo Jota synas på en fotbollsplan igen. Även Van Dijk var tillbaka från start mot Newcastle. Det här är ytterligare en detalj som man inte ska tänka bort. De har varit borta lite olika länge, men det är inga dussinlirare Liverpool har saknat den här säsongen. Förutom de nyligen uppräknade så finns Ibrahima Konaté, Luis Diaz och Thiago på skadelistan för tillfället. Det är klart att det spelar roll. 
Det här är ingen bortförklaring till varför Liverpool har varit ett uselt fotbollslag den här säsong. Det är bara ett försök att peka på varför det har varit det. Den här punkten går även ihop med den kring “rätt målskyttar”. På grund av att Diaz, Jota och Bobby alla har saknats har en sådan som Gakpo tvingats in alldeles för tidigt i startelvan. Kan de mer etablerade spelarna komma tillbaka kommer det göra skillnad.

Hugo Levinsson@Hugolevinsson2023-02-19 19:10:00
Author

Fler artiklar om Liverpool