Lagbanner
Fem tankar efter Sparta Prag

Fem tankar efter Sparta Prag

Liverpool mosade Sparta Prag och är mer eller mindre klara för kvartsfinalspel i Europa League. Här är redaktionens fem tankar efter överkörningen.

Avgjort.
Klopp ställde en stark elva på plan och fick betalt för det. Seger med klara 5-1 i Prag innebär att Liverpool mer eller mindre redan är klara för kvartsfinal i Europa League. Det ger möjlighet för tysken att rotera en hel del i returmötet nästa vecka och dels ge lite vila till spelare som fått ofantligt mycket speltid den senaste tiden, dels att spelare som Nunez, Szoboszlai och Salah som precis kommit tillbaka från skada inte behöver användas. Fokus nästa vecka bör i stället ligga på att slå ut ärkerivalerna Manchester United i FA-cupen.

Det sydamerikanska radarparet.
I ligan senast i helgen var det på Mac Allisters magnifika lyftning som Nunez skarvade dit segermålet i de absoluta slutsekunderna. Mot Sparta Prag fick vi se exakt samma kombination vid 3-0-målet. Argentinaren vände upp i plan och hittade fram i djupled med en vältajmad passning till uruguyanen som inte tvekade en sekund utan drog till på halvvolley rätt in i den bortre maskan. Ett väldigt läckert mål, återigen alltså signerat det sydamerikanska radarparet. Vi minns också Nunez 2-1-mål mot West Ham på Anfield i höstas på passning av just Mac Allister. Det är bara att konstatera att med Mac Allisters känsliga fötter och Nunez djupledslöpande är de tillsammans ett fruktbart och giftigt vapen för Liverpool.

The Irishman.
Kellehers form i målet sedan Alisson skadade sig är faktiskt helt otrolig. Mot Sparta Prag gör han återigen flera ruggigt vassa räddningar. Mest noterbar är den när han tvingas sträcka ut rejält för att få handsken på bollen, och med lite hjälp från Gomez hindra ett baklängesmål vid det läget. Lite oroande var det dock att Sparta Prag, framför allt i den första halvleken, hade så lätt att komma till rätt så klara chanser, men med en säker sista utpost i irländaren Kelleher var tjeckerna aldrig nära att kunna få med sig ett bra resultat.

Aj, aj, aj.
Ja, så tänkte nog exakt alla Liverpool-supportrar när Konaté några minuter in i den andra halvleken började halta. Fransmannen tvingades till byte men efteråt gav Klopp ändå ett hyfsat lugnande besked. Däremot är det osäkert om han kan komma till spel mot Manchester City på söndag eller ej. Liverpool har i skrivande stund ännu inte fått tillbaka några resultat från den undersökning som gjorts. Vi kan bara hoppas att det inte är något som ska hålla honom borta från spel. Inget ont om Quansah, han har gjort det fantastiskt bra. Men Konaté och van Dijk är det mittbackspar jag vill se när Haaland finns på andra sidan.

The King is back, again.
Efter skadan under afrikanska mästerskapen i januari var Salah tillbaka i spel i segermatchen (4-1) mot Brentford den 17 februari. En dryg halvlek, ett mål och en assist blev det gör egyptiern då. Därefter har han inte spelat en match. Förmodligen kom han tillbaka lite för tidigt efter sin muskelskada vilket gjorde att han slog upp den. Nu är han dock tillbaka, igen. 20 minuter blev det mot Sparta Prag och dessutom ett mål, eller nej, inte alls. Det blev avvinkat för offside vilket det på reprisbilderna efteråt syntes vara ett felaktigt beslut. Hur som helst är det skönt att ha tillbaka honom, framför allt nu när säsongens viktigaste match ska spelas på söndag. Då ska han utan tvekan starta, och det tror jag också att han kommer göra.

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2024-03-08 20:38:00
Author

Fler artiklar om Liverpool