Lagbanner
Fem tankar efter West Ham

Fem tankar efter West Ham

Liverpool vände underläge till vinst i huvudstaden när man gästade West Ham. Här nedan följer fem tankar kring matchen:

En tung seger - med en liten gnutta flyt

Vi har lärt oss att Liverpool gärna gör resan till vinst lite krångligare och mer dramatisk än vad den i vissa fall behöver vara och gårdagen var ytterligare ett exempel på fenomenet. Det var inte på något sätt någon särskild sprudlande insats och som supporter för de röda satt man med hjärtat i halsgropen ända fram till slutvisslan, men när den väl kom kunde man med ett djupt andetag andas in segerns sötma. Visst, Liverpool hade spelövertaget men det var inte på något sätt någon insats med vidare glamour och känslan var att hemmalagets sylvassa kontringar lika gärna kunde slutat i baklängesmål och ett ändrat utfall vad gäller poängskörd. Därtill ska kanske även straffsituationen adresseras. Handsregeln är förvisso oklar och otydlig, men känslan är att Liverpool kom undan med en stor portion tur i den situationen. Men men, dessa segrar räknas givetvis också.

Förbannelsen bakom bortatröjan bortblåst

Det har länge hetat att Liverpool inte har kunnat vinna en fotbollsmatch iklädd säsongens bortatröja. Om det är det spretiga mönstret på tröjan som hypnotiserar Liverpool-spelarna eller bara i själva verket en tam ursäkt för säsongens svaga insatser, låter jag vara osagt. Men faktum är att facit stod på 4 förluster, 1 oavgjord och 0 vinster inför gårdagen. Men i och med vinsten i huvudstaden är förbannelsen bruten och hjärnspökena kan blåsas bort.

Ett litet frågetecken på det taktiska

Sedan Trent Alexander-Arnold blivit tillskriven en ny roll, som en mer inverterad ytterback, har både engelsmannens och lagets prestationer fått ett rejält uppsving. Med sin enastående passningsfot, sitt utmärkta spelsinne och sin utomordentliga spelförståelse, kan han briljera även centralt i banan och har verkligen gjort den där rollen till sin. Och gårdagen var inget undantag. Om jag däremot får vifta med en varningens finger i luften, så tyckte jag mig urskilja den eventuella bristen med engelsmannens centrala utgångsposition. Högerflanken lämnades lite väl tom på den offensiva planhalvan, då både Mohamed Salah och Jordan Henderson, resterande delar av höger-triangeln, även de var rätt så centrala. Det här gjorde att anfallspelet blev något hämmande, då man krympte ytorna för varandra. Annars brukar vi kunna se en ytterback i den breda positionen, men i och med förändringarna behöver någon annan ta det ansvaret och under gårdagen såg det stundtals ut som att samtliga duckade för det.

Ytterbacksfirman lever fortfarande

När Liverpool var som allra bäst under Jurgen Klopp var ytterbackarna Trent Alexander-Arnold och Andrew Robertson fundamentala i den framgången. Vi alla minns hur de stormade fram och adderade assist efter assist till sitt CV. Men den här säsongen har inte duon firat lika stora framgångar på just den offensiva fronten. För att konkretisera, 2022 behövde bli 2023 innan Trent kunde mäkta med sin första liga-assist för säsongen. Därför är det oerhört kul att se att duon börjar pricka formen igen och minsann bevisar att man fortfarande är vid liv. Under gårdagen mäktade båda dessa herrar med varsin assist, för andra matchen i följd, och börjar sakta men säkert klättra högre och högre på rankingen för assister. Och de klättrar givetvis sida vid sida med varandra, precis som vi har vant oss vid.

Tredje vinsten i följd - vågar man drömma om topp 4?

Nu står vi här igen. Har tåget till topp 4 gått, eller väntar det kvar vid tågstationen? Det är klart att det inte är omöjligt för Liverpool att kvalificera sig till nästa års Champions League, men utgångsläget ser, trots den fina formen, oerhört, oerhört tufft ut. Man är bereoende av att lag högre upp klantar till sig och att man parallellt inkasserar seger efter seger, en ekvation som inte gått jämt ut för Liverpool såhär långt på säsongen. Oavsett om en topp 4 placering uppnås eller inte, kan Liverpool förhoppningsvis fortsätta rida på denna lilla formvåg ända fram tills säsongsavslutningen och påbörja nästkommande säsong med en positiv energi.

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2023-04-27 21:26:00
Author

Fler artiklar om Liverpool