Anfield, 2023-04-22 16:00

Liverpool - Nottingham
3 - 2

Fem tankar och spelarbetyg efter Liverpool - Nottingham Forest 3-2

Det blev en kamp ända in till målsnöret för att kamma hem segern mot ett disciplinerat och kampinriktat Nottingham Forest. Forest "parkerade bussen" och bjöd på väldigt lite ytor, samtidigt visade dom sig riktigt farliga när dom väl ställde om.

En "ugly victory"
Forest lämnade över bollen och stängde igen framför sin målvakt Keylor Navas. Det blev trångt trångt trångt och få offensiva ytor. Vi hade 81 procents bollinnehav men hade väldigt svårt att skapa chanser i öppet spel. Forest kämpade för sin överlevnad och gjorde det med den äran. När dom väl ställde om skapade dom bra chanser, vårt försvar kändes inte helt stabilt. På sina 19 procents bollinhav skapade Forest elva avslut varav fem på mål. Vi hade 18 avslut varav sex på mål. Vi tog ledningen tre gånger, två gånger kvitterade Forest, men det blev tredje gången och tredje målet gillt för oss. Vi tog en trea och det är egentligen det enda som är riktigt viktigt. En "ful vinst" som faktiskt känns riktigt riktigt bra i helröda kroppar .

Fasta situationer
När vi inte lyckades göra mål i öppet spel ska vi vara väldigt tacksamma över vår skicklighet när det kommer till fasta situationer. Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson håller världsklass i detta. En hörna från Trent gav 1-0, en frispark från Robbo gav 2-1 och den friparken som Trent slog i den 70:e minuten avgjorde matchen. Alla tre suveränt slagna. Men utan avslutare som Diogo Jota och Mohamed Salah hade det inte hjälpt hur bra frisparkar och hörnor vi än slår.

3-2-5
Jürgen Klopp fortsatte med sin, vid bollinnehav, offensiva 3-2-5-uppställning. Med denna uppställning får vi mer spelare framåt då våra "åttor" Jordan Henderson och Curtis Jones fyller på som yttrar och därmed skapar mer utrymme för ytteranfallarna Mo Salah och Jota. Men framför allt får vi in Trent som spelfördelare. Trent styrde denna match också men inte riktigt lite uttryckligt som i förra matchen mot Leeds där han var solklar kung. Det här spelsystemet borde vara bra när vi är bollförande vilket vi verkligen var i denna match. Och även om vi inte gjorde mål i öppet spel så skapade vi chanser och vi skapade dom fasta situationer som vi vann matchen på.

Dubbel pivot
I den 60:e minuten bytte Jürgen ut Fabinho mot Thiago och vi fick då "dubbelpivoten" Thiago och Trent, nummer 6 och 66. Två väldigt bollskickliga spelare. En väldigt intressant duo som borde kunna göra livet surt för dom flesta lag. Det som kan tala emot denna lösning är Thiagos ålder och skadebenägenhet. Med nuvarande taktiska uppställning skulle det också innebära att i försvarsspel går Trent ner som högerback och Thiago blir då ensam "sexa". Fixar han det?

Man of the match
Nottingham Forest hade studerat våra senaste matcher och Foresttränaren Steve Cooper känner väl Trent Alexander-Arnold och satte ett häftplåster på honom i form av Danilo Olivera. Danilo gav inledningsvis inte Trent någon ro, men ju länge matchen gick ju fastare grepp fick Trent om taktpinnen. En assist, hörnan som gav 1-0 och massor av "killerliknande" pass. Det finns bara en spelare i Premier League som kan mäta sig med Trent när det gäller passningar och det är Kevin De Bruyne.

Spelarbetyg:
Nio:

Trent Alexander-Arnold och Diogo Jota är båda värda nio i omdöme, Trent skapade två mål och Jota gjorde två mål. Jota var pigg och rapp. Han var stark och klinisk vid sina mål. Inte minst imponerade den nedtagning och det avslut som han gjorde till 2-1-målet efter Robbos suveräna frispark. Jota ställer till angenäma problem för Jürgen och pressar övriga anfallare att verkligen vara på tårna. Det ser bra ut på forwardssidan

Sju:
Dom två "åttorna" Jordan Henderson och Curtis Jones skötte sig bra utan att briljera. Dom täckte stora ytor och gav våra tre anfallare stöd. Dom har en krävande roll i detta system men skötte det bra. Jordan är viktig för moralen i laget och Curtis växer lite lite för varje match. Mohamed Salah var välbevakad och fick inte jättemånga chanser, men när chansen väl dök upp satte han den. Nu har han gjort 16 mål i Premier League och 27 med övriga turneringar inräknade denna säsong. Sammantaget 183 mål för Liverpool. Kung!

Även Darwin Nüñez som kom in i den 60:e minuten och Luis Diaz som kom in i 81:e minuten får en sjua. Dom tillförde energi och kraft men fick inte till dom där riktiga avsluten. Thiago tillförde stabilitet och bollsäkerhet när han kom in den 60:e minuten.

Sex:
Övriga spelare erhåller en sexa, vilket står för godkänt, eller kanske knappt godkänt. Ingen av dom föll igenom men alla kan bättre. Alisson Becker kunde inte göra något åt målen som båda tog på egna spelare och ändrade riktining. Olyckligt. Övriga avslut hanterade han bra. Däremot var han sämre på fötterna vilket är ovanligt. Det andra Forestmålet kom till efter att Ali helt opressad spelade ut bollen till inkast.

Ibrahima Konaté och Virgil van Dijk är två av Premier Leagues bästa mittbackar, men båda var lite på bakfoten i dag. Mer koncentration och noggrannhet krävs om vi ska fortsätta att ta treor. Även Andy Robertson kunde visa defensiv slapphet. Han lämnade stora ytor i samband med Forest 2-1-mål och var sen i pressen. Robbos roll är förändrad i det nya spelsystemet, det ställer nya krav och är kanske inte helt idealt för honom. Men vilken frispark till Jota!

Fabinho skötte sin "sexa"-roll utan problem men tillförde inte heller något speciellt. Cody Gakpo hade det tufft idag mot den "tätvuxna skog" som stod ivägen mellan honom och målet. Men vi som har följt Cody vet vad han kan och vet att han är en man för framtiden. James Milner kom in i den 81:a minuten och registrerade sin 324:e match för vårt lag.