Lagbanner
Fem unga talanger som spåddes en fin framtid

Fem unga talanger som spåddes en fin framtid

I alla klubbar världen över finns det alltid uppsnackade talanger som spås bli nästa storspelare. Att ta det där sista steget för att etablera sig på den allra högsta nivån är det dock inte alla som klarar. Nedan finner ni fem stora talanger som inte lyckades slå igenom på Merseyside.

Jordon Ibe
Fick först chansen att visa upp sitt kunnande i The Reds som 17-åring under Brendan Rodgers. Ibe sågs som mer lovande än Raheem Sterling och spåddes ta över efter just Sterling som sedermera lämnade för Manchester City. Han blev sedan utlånad under Rodgers tid vid rodret innan densamma valde att plocka hem honom efter två lånesejourer i Birmingham och i Derby, efter att Ibe imponerat i The Championship. Den unge engelsmannen imponerade sedan stort i ett Merseyside-derby innan han senare drabbades av en skada som höll honom borta en tid. När Jürgen Klopp sedan anställdes som manager fick Ibe chansen att visa upp sig men han var aldrig riktigt densamma efter skadan och hade svårt att övertyga Klopp om att han skulle vara en del av tyskens bygge. Bournemouth visade senare intresse och övertygade till slut Liverpool att sälja Ibe för 15m pund. Tiden hos ”The Cherries” blev dock inte speciellt lyckosam och efter tre mål på sjuttioåtta framträdanden i Bournemouth samt en del problem utanför planen gick flyttlasset vidare till Derby County, där han huserar idag. Var lite av en personlig favorit som hade otroligt mycket boll i sig men det krävs mer än bara rå talang för att på riktigt slå sig in i en av världens största klubbar.   

Ben Woodburn
Den idag 21-årige walesaren blev Liverpools yngsta målskytt genom tiderna i en ligacup-match hemma mot Leeds i november 2016. Bara 17 år och 45 dagar gammal fick Woodburn hoppa in framför The Kop och sedermera avgöra matchen. Han blev också målskytt i sin landslagsdebut när han hoppade in mot Österrike och kallades efter det ”The Prince of Wales”. Han lovordades efteråt stort av Klopp som menade att Woodburn hade en perfekt mix av talang och rätt attityd för att nå långt. Han fick sedan speltid i ytterligare elva matcher under Klopp innan karriären tyvärr gick åt fel håll. Den unge walesaren blev först utlånad till Sheffield United säsongen 18/19 innan flyttlassen fortsatte nedåt i seriesystemet. Efter bara sex månader i Sheffield United blev Oxford United nästa anhalt innan han i fjol representerade Blackpool, för att i januari 2021 återvända till Liverpools U-23-lag. Sammanfattningsvis går det väl att säga att ibland kan en spelares karriär gynnas av ett utlån och ibland fungerar det inte alls. Woodburn har definitivt åldern på sin sida för att få rätsida på saker och ting och kan säkert få en fin karriär inom den engelska fotbollen men att det ska ske på Merseyside känns inte speciellt troligt.


Det blev aldrig något riktigt genombrott för Liverpools yngsta målskytt genom tiderna.

Dani Pacheco
Den idag 30 år gamle Pacheco anslöt till Liverpool från Barcelonas akademi redan under 2007 och var den klart bästa spelaren i The Reds reservlag säsongen 09/10. Med en mix av fantastisk teknik, kreativitet och spelförståelse påminde han lite om förre Liverpoolspelaren Yossi Benayoun. Han debuterade i A-laget när han bytte av Alberto Aquilani mot Fiorentina i Champions League-gruppspelet i december 2009. Med stora förväntningar på sina axlar tog karriären dock aldrig riktigt fart för den då 18-årige spanjoren. Han fick endast speltid i fem matcher under sin tid i Liverpool. Karriären gick vidare ut på lån till Norwich City under 2011 där han bidrog till att kanariefåglarna tog steget upp till Premier League igen, när han bidrog med två mål på de sex sista matcherna av säsongen. Tiden i Norwich blev dock inte speciellt långvarig och han har därefter representerat flera klubbar i det spanska seriesystemet. Pacheco tillhörde under 2020 Malaga innan han under en kort period var klubblös, för att sedan i februari 2021 skriva på för UD Logrones i den spanska andraligan.  

Ovie Ejaria
Den irrationella och bollkära mittfältaren med medborgarskap för både England och Nigeria anslöt från Arsenals akademi under 2014, efter att London-klubben inte trott tillräckligt mycket på honom. Liverpool snappade upp Ejaria och han fick sedan främst visa upp sina färdigheter för The Reds under säsongen 2016. Efter att ha imponerat stort i Liverpools U-18-lag började han träna regelbundet med A-truppen efter att Klopp gillade vad han såg av ungtuppen. Den mycket tekniskt skickliga Ejaria fick mest speltid i de inhemska cuperna och bidrog totalt i fem matcher för Liverpool. Efter att inte ha blivit uttagen i någon matchtrupp under första halvan av säsongen 17/18 blev han utlånad till Sunderland. Sommaren 2018 skrev han på ett långtidskontrakt med Liverpool innan han direkt blev utlånad till skotska Rangers. Sejouren hos Rangers blev dock inte speciellt lyckad och han återvände kort därefter till Liverpool för att få regelbunden träning. 2019 blev han återigen utlånad, den här gången till Championship-klubben Reading. Där gick det desto bättre för den vänsterfotade mittfältaren. Övergången blev under sommaren 2020 permanent för en summa på 3,5m pund. 24-åringen har fortsatt på den inslagna vägen i Reading där han verkligen etablerat sig på det centrala mittfältet. Visade upp glimtar av sin talang i den röda tröjan men kändes lite för valpig och lat för att på riktigt kunna slå sig in bland den tuffa konkurrensen på Liverpools mittfält.

Jerome Sinclair
Den kvicka yttermittfältaren kom till Liverpool som 15-åring från West Bromwichs ungdomsakademi. 16 år och 6 dagar gammal blev han sedan den yngsta spelaren någonsin att representera Liverpool när han hoppade in mot West Bromwich i ligacupens tredje omgång den 26e september 2012. Hans debut för A-laget kom bara dagar efter att han imponerat stort för Liverpools U-18-lag i Next Gen Series mot Milan. Framgångarna på Merseyside stannade dock av något efter den fantastiska starten i klubben. Han bidrog endast i två matcher för The Reds U-21-lag samt i arton matcher för U-18-laget där han stod för imponerande tretton mål. Som 19-åring under 2015 blev han utlånad till Wigan där han bara fick speltid i en match innan han återvände till Liverpool för att testa lyckan på nytt. Han fick kort därpå göra en efterlängtad ligadebut i maj 2015 när han hoppade in mot Chelsea. Veckan därpå var han återigen i spel då laget förlorade hemma på Anfield mot Crystal Palace. Den unga kantspringaren gjorde sedan sitt första senior-mål för klubben då han slog till mot Exeter City i FA-cupen. Sinclair önskade sedan efter 2015 att få lämna klubben då han var ute efter mer regelbunden speltid på Merseyside. Han har efter tiden i Liverpool representerat klubbar som Watford, Birmingham, Sunderland, Oxford United samt haft två sejourer utomlands i Nederländerna samt i bulgariska CSKA Sofia. En riktig supertalang som inte riktigt verkade ha huvudet och attityden med sig för att lyckas på den högsta nivån.    

*** ***

Källor: lfchistory.net, liverpoolfc.com, transfermarkt.com






 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-04-28 16:15:00
Author

Fler artiklar om Liverpool