Lagbanner
Fokus på säsongsavslutningen: Liverpool

Fokus på säsongsavslutningen: Liverpool

I en artikelserie tar SvenskaFans tempen på lagen ute i Europa inför den rafflande säsongsavslutningen.

Emrik Johansson - Liverpool-redaktionen

Hur är läget i laget inför säsongsavslutningen?

- Läget i laget är väl så bra som det varit någon gång under säsongen? Tre raka vinster, och ändå fem, sex godkända halvlekar av de senaste sju. Tyvärr har vi satt oss i en situation inför säsongsavslutningen som gör att vi själva inte har något att spela för utan att vi måste förlita oss på andras misslyckande för att ta med oss något. Den senaste tidens resultat har givit en de där falska förhoppningarna, men när jag ser våra konkurrenters kvarvarande spelscheman har jag svårt att se att ens 6/6 segrar ska räcka till Champions League fotboll på Anfield säsongen 2023/24. 
 
Ni parkerar just nu på en sjunde plats. Rimmar det väl med förhoppningarna inför säsongen?

- Nej, det har varit och är en riktigt missräkning såklart. Förra säsongen var man drygt 60-80 minuter totalt över två matcher från att vinna fyra av fyra titlar och i år i en relativt svag Premier League blir det svårt att lösa Champions League-fotboll. Det är under all kritik. Däremot är jag inte särskilt rädd för mellanåret Liverpool har, jag tror att förra säsongen och ett VM under vintern har påverkat flera klubbar i olika grader. Utan att backa upp mitt påstående så är det väl egentligen bara Arsenal, Napoli och eventuellt Barcelona bland topplagen i topp 4-ligorna som kommit upp i en imponerande nivå kontra förväntningar? Vi från Liverpool får helt enkelt glömma denna säsong och blicka fram mot nästa, för då är jag säker på att Liverpool är främsta utmanare till Manchester City igen. 

 Kommer laget uppnå sin målsättning?
- Nej, de senaste årens höga nivå har även medfört höga målsättningar. Ett godkänt år hade varit med PL-titeln eller CL-titeln. Nu gäller det att vinna resterande sex matcher och om det räcker till topp 4 kan vi fira en väl genomförd spurt, och om det inte räcker så ger det nog känslan av att den nya formationen är vad som ska bära oss in i nästa säsong där målsättningen blir att utmana City igen.
 
Vad har varit den största snackisen i klubben under säsongen?
- Nu ska man försöka minnas alla snackisar, men för mig har den största snackisen nog varit hur de flesta i laget tajmade sin formsvacka samtidigt. Våra stora stöttepelare som knappt satt en fot fel sedan de kom till Liverpool i van Dijk, Fabinho och Salah visade alla att de är människor. Dessvärre kunde de inte dela upp det tidsmässigt. När vi nu ändå börjar summera säsongen har åtminstone Salah hittat tillbaka till sin nivå, van Dijk blandar och ger medan Fabinho dessvärre känns helt under isen. Dessa tre spelare får även symbolisera respektive lagdel för det är ungefär så det känts under svackorna. Det blir spännande att se om försäsongen och ett intensivt transferfönster kan ta Liverpool tillbaka till nivåerna av 90-100 poäng i ligan igen eller om en era börjar gå mot sitt slut. 



 Vilken eller vilka spelare har överraskat positivt eller inte riktigt nått upp till sin nivå?
- Det är svårt att peka på någon som överraskat positivt med tanke på nivåerna dem visat upp under senaste åren, men Liverpools bästa spelare har varit Alisson. Att han inte nämns som världens bästa målvakt lika ofta som en Courtois eller en Maignan denna säsong är för mig helt ofattbart. Magiska siffror och han presterar på topp oavsett om laget är bra eller katastrof. Annars är det framför allt nyförvärven i Gakpo och Nunez som gjort en bra första säsong och kan ta stora steg nästa år. 

Gällande spelare som inte nått upp i nivå kan vi väl säga resten? Men om vi ska vara så pass brutala att peka ut en stackare så blir det för mig Fabinho, det är inte bara svaga prestationer utan det är något mer som försvunnit. Ingen intensitet eller fart alls har visats upp från brassen under detta år. 

Slutligen, vilka vinner ligan, vilka kniper Europaplatserna och vilka åker ur?
- Manchester City vinner föga förvånande ligan. Arsenal har under hela året saknat ledare på planen. Att de skulle tappa poäng de sista fem till tio omgångarna måste alla ha förstått, och om de nu värvar en Milner-typ till nästa säsong är det tyvärr för sent för då är Liverpool tillbaka. 

Champions League-platserna knips således av City och Arsenal, men de får också med sig Newcastle och förhoppningsvis inte, men troligtvis Manchester United. Jag tror att Liverpool får nöja sig med Europa League och sen får väl Brighton också Europa League som 6:a för att City vinner FA Cupen. I Confan får ni se Aston Villa och om det blir en till plats där pga Citys ligacup vinst hoppas jag på Brentford men tror Tottenham. 

Till sist kommer vi till vilka som åker ur, och det gör definitivt Southampton. Sen tror jag även att Everton och Leeds går svagast på slutet och åker med Soton ner.

*Intervjun gjordes i slutet av april.

TV: Åslund om Liverpools fina svit
 

SvenskaFans.com2023-05-09 21:00:00

Fler artiklar om Liverpool