Lagbanner
Frågan om spelsystem: 4-3-3 eller 4-2-3-1?

Frågan om spelsystem: 4-3-3 eller 4-2-3-1?

Skadeproblem och nyförvärv har gjort att Jürgen Klopp har mixtrat med spelsystem denna säsong. Ofta har valet fallit på det gamla klassiska 4-3-3, men då och då har ett annat spelsystem prövats. Vad är egentligen det bästa för dagens Liverpool?

Under de dryga fem år som Klopp har varit i Liverpool har laget spelat på ungefär samma sätt, med ungefär samma spelsystem. Grundprincipen har varit ett 4-3-3, med ett högintensivt presspel. Sättet laget har hanterat sitt egna offensiva spel har förändrats lite, då laget på senare år har haft mer bollinnehav än tidigare. Detta är ett resultat av att spelare som är mer säkra med boll har värvats, exempelvis Virgil van Dijk, Fabinho och Alisson. Men det har som har personifierat detta Liverpool allra mest har varit just den offensiva trion. Vare sig det var Coutinho, Firmino och Mane eller Salah, Firmino och Mane. Och det är i just detta som vi för första gången kan börja se en förändring. 

Denna säsong har, precis som alla vet, kantats av många skador. Fabinho, som normalt har fungerat som sexa, har behövt kliva ner som mittback och flera mittfältare har förpassats till skadelistan. Detta kombinerat med ankomsten av Diogo Jota har lett till att Jürgen Klopp har fått anpassa sitt gyllene spelsystem. Trion har blivit till en kvartett. Och för att kunna spela Diogo Jota samtidigt som den gamla trion har en förändring i spelsystem varit nödvändig. 

Det valda spelsystemet har då kommit att bli ett 4-2-3-1 i offensiven, men en form av 4-4-2 i defensiven. Den stora förändringen i dessa två spelsystem är att presstriggern behöver komma från en av de offensiva spelarna. I det tidigare spelsystemet har anfallstrion ofta använts för att styra motståndarens backlinje, för att en av mittfältarna (oftast Milner, Henderson eller Wijnaldum) sedan ska fungera som presstrigger. Förändringen kommer alltså innebära att pressbördan i allt större grad kommer ligga på de offensiva spelarna. I offensiven har ett 4-3-3 system varit perfekt för att tillåta Robertson och Alexander-Arnold att vandra iväg på sina offensiva äventyr, då de centrala mittfältarna har använts för att täcka upp ytorna bakom dem. Detta fungerar inte i samma utsträckning för ett tvåmanna mittfält, då det skulle vara en enormt krävande arbetsbeskrivning för dem att täcka upp bakom ytterbackarna samtidigt som de ska skydda mitten. Ett resultat av ett byte till 4-2-3-1 skulle således kunna innebära att ytterbackarna inte skulle kunna vara lika offensiva. 

4-2-3-1 må vara något nytt för Jürgen Klopps Liverpool, men det känns nog som en gammal varm filt för honom själv. Det var nämligen med det spelsystemet som han skördade mest framgångar i Dortmund. Under denna säsong kommer antagligen Liverpool att variera mellan båda spelsystemen och det är svårt att säga vilket av de båda Klopp kommer föredra när alla är hela och friska. Men jag tänker att vi skulle kunna ta en titt på hur ett helt Liverpool skulle kunna ställa upp i båda spelsystemen. 

4-2-3-1
Alisson, Trent, Gomez, van Dijk, Robertson, Thiago, Henderson, Jota, Firmino, Mane, Salah

4-3-3
Alisson, Trent, Gomez, van Dijk, Robertson, Fabinho, Thiago, Henderson, Mane, Firmino, Salah

Kände nu när jag skrev dessa startelvor hur jag verkligen saknar van Dijk, snälla kom tillbaka. Men men, två liknande startelvor, men som innebär förändringar i hur vi spelar.

Nu ställer jag frågan till er. Vilket spelsystem föredrar ni att Liverpool spelar i dagsläget? Och vilket spelsystem föredrar ni att Liverpool spelar när alla är hela?

Jakob LindegrenTwitter: @Jakob_Lindegren2020-12-04 12:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool