Lagbanner
”Hans flexibilitet gör att han kan utnyttjas på olika sätt”

”Hans flexibilitet gör att han kan utnyttjas på olika sätt”

Bo Sjögren på Brighton-redaktionen om Liverpools nyförvärv Alexis Mac Allister.

Efter ett starkt VM i Qatar där Argentina gick hela vägen har Alexis Mac Allister ryktats till större klubbar. Under hela våren har det ryktats mest om att Liverpool varit sugna på att lägga vantarna på den 24-årige mittfältaren. Och i går blev det klart. Mac Allister ansluter till Jürgen Klopps lagbygge och har skrivit på för fem år.

Den mångsidige mittfältaren kommer från en fin säsong med Brighton där han stod för 12 mål och 2 assist på 35 ligamatcher. Totalt blev det 112 matcher för ”The Seagulls”, 20 mål och nio assist.

För att få lite mer kött på benen kring argentinaren hörde undertecknad av sig till Bo Sjögren på Brighton-redaktionen.

Den 24-årige mittfältaren har en fin säsong bakom sig och var högst delaktig i att Brighton tog sig ut i Europa. Vad är det för spelare som Liverpool värvat?
- Det är svårt att beskriva honom med några få ord, men för att välja fyra attribut skulle jag säga flexibel, teknisk, skjutstark och hårt arbetande.

10 mål och 2 assist på 35 ligamatcher blev det för argentinaren under den gångna säsongen.  Är det siffror som speglar hans kvalitéer som spelare?
- Mja, man måste i så fall ta hänsyn till att sex av de tio målen gjordes på straff (och ett på frispark). Att sätta sex av sex straffar i år är visserligen bra, men säger ju inte så mycket om hans spelmässiga kvaliteter. Hans snyggaste spelmål, en styrning på hockeymanér, gjordes väl dessutom i en cupmatch, om jag minns rätt. Att han bara gjort tre spelmål och två assister i ligan tyder ju på enderaatt han huvudsakligen spelat i en mer tillbakadragen roll, eller att han lyckats bättre där.



Hur kommer han användas i Jürgen Klopps lagbygge tror du?
- Om någon vet det är det nog Herr Klopp själv. Men jag tror Klopp gillar att Mac Allister kan spela både i en offensiv roll (tänk framspelningen till Argentinas andra mål i VM-finalen) och som spelfördelare i en mer defensiv position.

Vad kommer han bidra med?
- Hårt arbete, precisa passningar och ett och annat drömmål (jag tänker till exempel på den kanon mot Leicester som blåstes bort för att en Brightonspelare VAR några hårstrån offside i förspelet).

Vilka är hans största styrkor respektive svagheter som spelare?
- Jag skulle säga att hans största styrka är att verka som spelfördelare från en tillbakadragen position där han kan starta snabba omställningar. Hans flexibilitet gör att han kan utnyttjas på olika sätt, så det är möjligt att hans roll kommer att bli annorlunda i Liverpool.

Någon egentlig svaghet har jag väl inte upptäckt hos honom; det skulle möjligen vara huvudspelet, men han gjorde ett mål med huvudet och åtminstone en framspelning, på en hörna,så den är inte så allvarlig. En annan eventuell svaghet skulle kunna vara psyket - hittills har allt gått som på räls, från starten i Argentina till VM-titeln, men hur kommer han att klara eventuella bakslag? Eftersom han knappast stött på något sådant än är det svårt att sia om hur han skulle ta till exempel en skada eller en riktig formsvacka.

Hur kommer han lyckas i den röda tröjan?
- Ni kan vara lugna; jag är övertygad om att han kommer att lyckas bra i Liverpool.

*** *** ***

Vad tycker ni om värvningen av Alexis Mac Allister? Kommentera gärna nedan!

TV: Mac Allisters första ord i Liverpooltröjan
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2023-06-09 20:10:00
Author

Fler artiklar om Liverpool