Lagbanner
Har Liverpool någonsin haft en bredare anfallsuppsättning?

Har Liverpool någonsin haft en bredare anfallsuppsättning?

Liverpools offensiv är bredare än någonsin med fem stora namn i anfallsuppsättningen. Om det pratas om brister i andra lagdelar så ska offensiven nog vara det minsta problemet denna säsong.

Vid nästan exakt samma tidpunkt ifjol skrev jag en krönika som jag döpte till ”The last dance för Liverpools anfallstrio?”. Jag förutspådde då en sista säsong med Salah-Firmino-Mané och ville få uppleva så mycket som möjligt av den magiska trion innan de ofrånkomligen skulle splittras. Eftersom Sadio Mané nu har lämnat klubben så fick jag delvis rätt gällande min spaning. Däremot blev det ingen riktigt tydlig slutpunkt på sagan om brassen, egyptiern och senegalesen. Diogo Jota hade redan säsongen innan tagit för sig och i vintras anslöt även Luis Díaz. Med dessa namn som spetsade till offensiven började nya anfallskombinationer bildas och vad som en gång var tre så givna pjäser i anfallet är nu ett minne blott.
 
Mané (och Origi) försvann som sagt, men in hämtades istället Darwin Núñez och Liverpool gick alltså in i denna säsong med hela fem riktiga klasspelare i anfallsväg. Om min text ifjol innehöll en liten smula nostalgi så är de känslorna ingenting mot förväntningarna på vad Liverpools anfall nu ska kunna åstadkomma. För har vi någonsin tidigare sett en lika bred uppsättning av anfallsstjärnor på Anfield?
 
Firmino-Salah-Jota-Díaz-Núñez. 1, 2, 3, 4, 5. Och inte vilka namn som helst, utan fem stycken anfallare av absolut högsta klass. Två av dessa kommer alltså inte att finnas med i startelvan när Liverpool spelar. Matcherna duggar tätt och skador dyker alltid upp, så en bred anfallsuppsättning är självklart ett måste. Men att ha just dessa fem namn som anfallsalternativ ser jag som inget annat än ett rent lyxproblem för Jürgen Klopp och när man tänker tillbaka på tidigare år så slår det mig hur pass tacksamma vi bör vara över att ha dessa anfallare i truppen.
 
Vi kan till exempel leka med tanken kring att kasta in valfritt namn av dessa spelare i någon tidigare upplaga av Liverpool under de senaste decennierna. Spelaren kommer då i många fall högst troligt vara antingen den bästa eller den nästbästa anfallaren i den truppen. Salah behöver självklart ingen kvalitetsmässig jämförelse, men hade inte en spelare som Firmino funkat bättre bredvid Torres istället för Voronin eller Crouch 2007. Hade inte en spelare som Díaz varit en bättre ersättare för Suárez istället för Balotelli eller Lambert 2014. De flesta hade nog tagit Núñez som spjutspets istället för Benteke 2015. Vi vann Champions League 2005 med Milan Baroš och en halv Djibril Cissé som anfallare, hade inte Jota kunnat bidra med mer poäng?
 
Vilka av dessa fem som kommer få mest speltid återstår att se och det finns såklart ingen garanti för att Liverpools nya anfall kommer prestera bättre än vad den så framgångsrika fronttrion en gång gjorde. Det vi däremot vet är att vi breddmässigt sitter inne på en sällan skådad offensiv med fem alternativ i en och samma trupp som kan bilda flera olika formationer. Samtliga har unika egenskaper som förhoppningsvis kommer att komplettera varandra på olika sätt.
 
Det är lätt att glömma hur det såg ut innan Klopp fick ordning på Liverpool. De stora anfallsstjärnorna försvann gång på gång och att drömma om fem spelare med den kvalité vi nu besitter var orealistiskt. Det är faktiskt bara åtta år sedan vi inledde en säsong med Balotelli, Lambert, Borini och en skadad Sturridge i anfallsväg. Nu ser det i alla fall betydligt bättre ut på den fronten.

 
Hur tycker du att Liverpool bör använda dessa anfallare? Vem ska starta, vem gör sig bäst som inhoppare och vem passar bäst i olika typer av matcher?
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-08-12 08:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool