Lagbanner
”Har tappat lite fart under de senaste veckorna”

”Har tappat lite fart under de senaste veckorna”

Fokus på Liverpools säsong och fortsättning när vi halvtidssummerar med Fotbollskanalens Joel Åberg.

Hur skulle du summera Liverpools första halva av säsongen?
- Det går ju inte att komma ifrån att utvärderingar som denna ofta blir en krass jämförelse mellan förväntingar och utfall. Sport i den yttersta eliten är ofta binär. Det snackas mycket om att man vill ha långa projekt, en stomme bestående av egna talanger – men i förlängningen är det resultat och enbart resultat som räknas. Sällan tycker jag att detta målar en helt rättvis bild av helheten.

Men laget ligger i dagsläget på en tredjeplats, med en match i handen som sannolikt tar dem förbi Chelsea och man har då åtta poäng upp till Man City. På förhand en ganska så ogynnsam position för ett titelsuktande Liverpool. För mig är det City som är det avvikande extremvärdet i denna kalkyl. Manchester-lagets position och distans till de jagande lagen har snarare med deras briljans att göra, desto mindre med att Liverpool verkligen underpresterat. 

Det har varit en speciell säsong, med tätt matchande och inställda matcher. Trots det är laget med i den absoluta toppen, de har tagit full pott i Champions League och är vidare i båda de inhemska cuperna. Sen ska det sägas att Liverpool, som under långa stunder tidig höst spelade på en riktigt hög nivå visst har tappat lite fart under de senaste veckorna. 

Vem har överraskat mest positivt samt negativt i truppen så här långt?
- Mohamed Salah har nog varit ligans bästa spelare, med detta har vi sett prov på tidigare.En aning mindre väntat formbesked har kommit från anfallskollegan Diogo Jota, som kommit in i Firminos ställe och erbjudit ett annat sorts offensivt hot och alternativ. Elva poäng på 19 matcher är riktigt bra siffror. 

Trots att Andy Robertson är gjuten ute till vänster i backlinjen är det svårt att blunda för det som Kostas Tsimikas bjudit oss på under hösten. Stabil i defensiven och ett överlappande alternativ offensivt. Nu har både Curtis Jones och Harvey Elliott fått stora delar av sina säsonger spolierade av skador, men jag blir ständigt påmind om deras talang. Där har vi nog mycket mer att vänta.

Det är svårare att hitta några direkta besvikelser så här långt. Sadio Mané har trots allt stått för åtta mål och en assist, en notering få andra kan mäta sig med, men visst känns det som att man borde kunna få ut lite mer av senegalesen? Innan fullträffen mot Chelsea senast hade Liverpool gjort femton mål på 6 matcher. Det är då lite oväntat att Mané inte stod för ett enda poäng under den perioden. Men det kanske snarare ska ses som ett styrkebesked och ett bevis på Liverpools mångsidighet.

 
Sadio Mané har blandat och gett under hösten.

Hur kommer laget klara sig utan Salah och Mané under de Afrikanska Mästerskapen?
- Från att ha varit den stora snackisen och utpekat som ett titeldefinierande moment, så har i alla fall jag landat i att man borde klara sig rätt bra ändå. Ett större orosmoln är dagens coronasituation. Vad får det för effekter? Hur är spelarnas form? Får man ihop det logistiska?

Turneringen slutar den 6:e feruari. Om inget oförutsett inträffat och spelarna åker på några karanstänsregler eller liknande, borde man vara tillbaka till hemmamötet med Leicester den 10:e februari eller senast till matchen mot Burnley den 12:e februari. 

Det innebär att Salah, Mané och Keita eventuellt missar dubbla ligacupmatcher mot Arsenal.Men med tanke på det bristande intresse Jürgen Klopp tidigare visat för den turneringen är det inte troligt att de hade fått spela speciellt mycket ändå. 

Med tanke på spelledigheten i slutet av januari är det alltså bara hemmamötet med Brentford och Crystal Palace borta som spelarna missar. Tuffa matcher, men knappast avgörande sådana.

Att Salah som spelat i 20 av 20 matcher hittills missar två ligamatcher över en säsong ska man vara rustade för. Att AFCON går av stapeln precis när resten av truppen befinner sig i sjukstugan och är isolerade i sina hem är så klart desto mer olyckligt. 

Slutligen, Man City har skaffat sig ett ganska rejält gap ner till Chelsea och Liverpool i toppen. Tror du att ligan redan kan vara avgjord? 
- Om det hade varit något annat lag än City som hade haft det här övertaget hade jag nog förespråkat en mer positiv inställning bland lagen bakom. Men som det ser ut för stunden känns det desto svårare att vara positiv. 

Visst åker Riyad Mahrez iväg men då har man en revanschsugen Jack Grealish som vill in från bänken. Lägg därtill att Phil Foden varit borta en del och använts sparsamt, en spelare som har mer att ge. Det kan gå snabbt i fotboll, men det ska krävas något alldeles alldeles extra om inte bucklan återvänder till Eastlands när säsongen ska summeras.
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-01-07 22:35:00
Author

Fler artiklar om Liverpool