Lagbanner
Henderson kan bli historisk med “nya” England

Henderson kan bli historisk med “nya” England

Endast tre engelsmän har vunnit den inhemska ligan, Europacupen och en mästerskapstitel med landslaget tidigare. Ikväll kan Liverpools Jordan Henderson bli den fjärde.

Manchester Uniteds Nobby Stiles och Bobby Charlton och Liverpools Ian Callaghan. De är spelarna med fotbollenglands kanske mest imponerande meritlistor - med såväl liga- och Europacuptitlar som det där VM-guldet från 1966 på CV:t. 

I den engelska trupp som ikväll tar sig an Italien i landets första mästerskapsfinal på 55 år är Jordan Henderson ensam om att ha vunnit såväl Premier League som Champions League och skulle vid en seger i så fall ansluta sig till den exklusiva skaran. 

Han kommer med största sannolikhet inte att starta finalen - Kalvin Phillips och Declan Rice har utgjort en solid mittfältsduo turneringen igenom - men kommer att få speltid och kommer kunna bidra med den erfarenhet av stora matcher han skaffat sig under sina framgångsrika år i Liverpool. 

En ny typ av engelskt landslag 

“Scouse not English” och “Anyone but England” brukar det ofta låta från Liverpoolsupportrar, och främst från dem som faktiskt växt upp i staden med allt vad det innebär. Skepsisen mot landslaget är befogad, varför ska man heja på ett lag vars mest skräliga anhängare sjunger nidramsor om en? Varför ska man be gud beskydda drottningen när man redan har en alldeles egen egyptisk kung på Anfield? 

Det engelska herrlandslaget har länge varit svårälskat, fyllt med stora namn med uppblåsta egon som aldrig lyckats dra jämnt. Den här sommarens upplaga är dock något annat, något nytt. Där finns Marcus Rashford som sett till att mindre bemedlade barn fått mat i magen under pandemin, där finns Raheem Sterling som tagit upp kampen mot tabloidernas institutionella rasism och där finns Jordan Henderson som organiserade Premier League-kaptenerna och hjälpte till att donera fyra miljoner pund till sjukvården när covid-19 spred sig som mest i Storbritannien. 

Ikväll kan Jordan Henderson bli historisk när hans nya England spelar om guldet igen. Jag tror att de kommer att ha staden Liverpool med sig.

 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-07-11 08:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool