Lagbanner
Hommage till Jürgen

Hommage till Jürgen

Idag fyller vår härförare Jürgen Klopp 56 år. Han kom till vår klubb den 8 oktober 2015 och förändrade oss i grunden. Det går knappast att överskatta hur mycket Jürgen har betytt för oss.

Säsongen 2015-16 var första säsongen sedan 1998-99 utan Steven Gerrard som lämnat för spel i Los Angeles Galaxy. Jordan Henderson utsågs till ny kapten. Vi började med två 1-0-segrar mot Stoke och Bournemouth, därefter gick det trögare. Efter sviten oavgjort-förlust-förlust-oavgiort-vinst-oavgjort fick tränaren Brendan Rodgers sparken. Vi låg då på tionde plats i ligan. 

Brendan hade famlat en del med laget och formationerna och spelet flöt inte alls. I hans sista match mot Everton den 4/10 2015 ställde han upp med denna 3-4-1-2-uppställning: Simon Mignolet; Emre Can, Martin Skrtel, Mamadou Sakho; Nathaniel Clyne, James Milner, Lucas Leiva, Alberto Moreno; Philippe Coutinho; Danny Ings och Daniel Sturridge. Resultatet blev 1-1 efter mål av Danny Ings och Romelu Lukako. Everton hade större bollinnehav och fler chanser. 

Det hade blivit rätt läge att utlösa katapulten för Brendan och scoopa in Jürgen Klopp. Jürgens första match var borta mot Tottenham den 17/10 2015. Vi fick från första stund se ett helt nytt Liverpool. Spelarna var uppskruvade till max och jagade dom blekvita som vargar jagar villebråd. Det intensiva presspelet, “gegenpress”, introducerades från första stund och har sedan kommit att bli vårt varumärke. Matchen slutade 0-0, men en ny optimism, ett nytt spelsätt och en ny laganda hade fötts.

Det blev inte någon omgående resultatmässig hausse. Det brukar ta ett tag för Jürgen att sätta sitt lag, han behöver spelare som anammar och kan utföra det krävande och intensiva spel som är hans signum. Den första säsongen med det ärvda laget slutade på en åttondeplats.

Under den första transfersommaren plockades Joël Matip, Gini Wijnaldum och Sadio Mané in. Roberto Firmino som aldrig varit någon Brendan Rodgers-favorit blev en nyckelspelare i den nya rollen som tillbakadragen nia. Trent Alexander-Arnold introducerades i laget under Jürgens första hela säsong. Säsongen därefter kom Andy Robertson, Alex Oxlade-Chamberlain, Mohamed Salah och Virgil van Dijk in. Grunden var lagd. Sommaren 2018 kom Alisson Becker och Fabinho. Laget var klart.

Med Ali och Fabinho hade Jürgen skapat sitt eget lag, hans signaturlag: Alisson Becker; Trent Alexander-Arnold, Joël Matip, Virgil van Dijk, Andy Robertson; Jordan Henderson, Fabinho, Gini Wijnaldum; Mo Salah, Bobby Firmino, Sadio Mané. Ett lag som går till historien som ett Liverpools absolut bästa. Ett lag som i stenhård “oljepengartid” vann allt, Champions League, Supercupen och Club World Cup 2019, Premier League 2020 samt Ligacupen, FA-cupen och Community Shield 2022. Förutom nämnda förstaelva bör även stålmannen James Milner och superinhopparen Divock Origi nämnas.

Vi kom fyra i ligan både 2016-17 och 2017-18, men vi blev bättre år för år och därefter gick vi för titeln. 2018-19 spelade vi fantastisk fotboll och tog 97 poäng, problemet var bara att Manchester City tog 98. Vi var i Champions League-final 2018 och blev CL-mästare 2019. Därefter nådde vi vår största höjdpunkt, vi vann Premier League 2019-20. Vi tog 99 poäng, elva poäng mer än tvåan Manchester City. Sannolikt var vi som allra bäst denna säsong. Jürgen blev också utsedd som världens bästa tränare både 2019 och 2020.

I efterhand går det nog att se att det sakta började gå utför efter ligatitelsäsongen. Säsongen 2020-21 blev en sämre säsong. Var spelarna något dränerade efter supersäsongen 2019-20? Vi kom trea i ligan, 17 poäng efter Manchester City. Vi kom inte heller så långt i cuperna som vi önskat.
Säsongen därpå 2021-22 gjordes en kraftansamling. Vi gick som tåget och hade chans på en historisk kvadrupel. Det slutade med vinst i Ligacupen och FA-cupen och retfulla andraplatser i ligan och i Champions League. Vi kom ett poäng efter Manchester City i ligan och förlorade Champions League-finalen mot Real Madrid med 1-0 i en match där vi var det bättre laget och hade 23-3 i avslut och 9-1 i avslut på mål.

Men säsongen 2021-22 var det “sista rycket” för Jürgens signaturlag. Gini hade lämnat redan 2021 och Sadio Mané och “supersub” Divock Origi lämnade efter säsongen 2022. Flera av dom kvarvarande spelarna var fysiskt och mentalt dränerade och kunde inte längre motsvara dom krav som Jürgens spelmodell krävde. 

Under säsongen 2022-23 underpresterade alla nyckelspelare förutom Alisson Becker. Jürgen hade begått samma misstag som vår skapare och fader Bill Shankly. Shankly hade fört Liverpool från en tynade tillvaro i andradivisionen till att bli landets mäktigaste lag. Han vann ligan 1964, FA-cupen 1965 och ligan 1966 och laget utmanade i Europa. Han skapade sitt eget signaturlag: Tommy Lawrence; Chris Lawler, Tommy Smith, Ron Yeats, Gerry Byrne; Ian Callaghan, Geoff Strong, Willie Stevenson, Peter Thompson; Ian St John, Roger Hunt. 

Bill Shankly älskade sina “signaturspelare” och hade svårt att byta ut dom när dom var i nerförsbacken. Våra resultat dalade. Efter Fader Bill kom Förvaltare Bob Paisley som var mindre emotionell och mer hänslynslös och bättre på att byta ut spelare som började svaja. Bob blev också än mer framgångsrik än Bill. Jürgen verkar vara mer Bill än Bob. Han är emotionell, är en visionär och har ett stort hjärta. Han verkar ha begått samma misstag som Bill, att inte byta ut spelare i tid. Det finns även paralleller till detta i Dortmund.

Nu har Jürgen inget val. Dom flesta av hans signaturspelare är gamla, borta eller i utförsbacken. Jürgen måste skapa ett nytt lag. Kan han lyckas en gång till? Han visade prov på innovation i slutet av senaste säsongen när han flyttade upp Trent till en hybridroll där han i bollförande läge blev vår playmaker. Detta drag blev en succé. Efter att ha gjort en riktigt usel säsong innan denna förändring slutförde vi den med elva matcher utan förlust, sju segrar och fyra oavgjorda.

Av Jürgens signaturspelare finns bara Ali, Virgil, Trent, Robbo och Mo kvar som startspelare inför säsongen 2023-24. Robbos roll har förändrats i och med det nya spelsystemet och han är inte självklar. Ali är född 1992 och som målvakt bör han hålla många säsonger till, Virgil är född 1991 och är inte lika snabb och energisk som han har varit och Mo är född 1992 och frågan är hur många bra säsonger han har kvar. 

Vi har införskaffat spelare som skulle kunna ingå i ett nytt vinnarlag, Ibrahima Konaté har alla förutsättningar att bli en historisk spelare. Alexis Mac Allister har kapacitet vilket även dom fyra nyare anfallarna Diogo Jota, Luis Díaz, Cody Gakpo och Darwin Nüñez har. Kan någon annan som exempelvis Curtis Jones kliva fram än mer? Vi behöver också rekrytera nya Kloppspelare. Om Jürgen lyckas skapa ett nytt vinnarlag blir han både Bill och Bob.

Sammanfattningsvis är det svårt att sammanfatta vad Jürgen betytt för vårt lag. Han har tagit Liverpool tillbaka till den identitet som Bill Shankly skapade, ett lag utan fixstjärnor där alla kämpar för varandra, ett lag som spelar med teknik, energi och som ett kollektiv. Han har också varit som Bob Paisley, vunnit allt och pokalerna har hopats.

Tack Jürgen Klopp. Grattis på din dag. Du är King of the Kop. Du har gjort Liverpool till Liverpool igen. Du är för alltid vår hjälte. Du är en av dom största som har bott på Merseyside. 

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-06-16 09:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool