Lagbanner
Hur Klopp förändrat Liverpool

Hur Klopp förändrat Liverpool

När Jürgen Klopp tog över Liverpool under hösten 2015 var det ett vilset lag och en vilsen klubb som tappat mycket av sin identitet. Den charmerande tysken med keps och glasögon kände direkt när han klev in genom dörrarna på Melwood att hela klubben behövde en nystart. Se några nyckelpunkter nedan som starkt bidragit till hur Klopp tagit Liverpool tillbaka till toppen.

”We have to change from doubters to believers”
Under sin första presskonferens pratade Jürgen Klopp om att supportrarna behövde ändra sitt tankesätt som suttit fast i huvudet på dem under flera års tid. Med några tunga år bakom sig utan någon titel var meddelandet tydligt: Vi är Liverpool och det är dags att börja tro på något bättre som kan leda till framgång, istället för att enbart tvivla och leva kvar i det förflutna. Tysken har verkligen fört in en ”aldrig ge upp” attityd i spelartruppen vilket skapat ”mentality monsters”, som Klopp ofta refererat till under det senaste året. Med hårt arbete kan man komma långt och med en tydlig plan, ett stort tålamod och ett utökat troféskåp har Klopp verkligen fått fansen och hela klubben att bli ”believers”.  

Vikten av att Liverpool ska kännas som en stor familj
Klopp har ofta talat om att han vill att klubben ska vara som en stor familj där alla känner alla och där allas arbete är lika viktigt. Det spelar ingen roll om det så är kökspersonal, planskötare eller spelarna själva det handlar om, alla ska känna sig välkomna och hemma i Liverpool Football Club, och att alla har lika stor del i framgångarna. Jürgen Klopp är en fantastisk tränare men kanske en ännu bättre människa. Många spelare har talat om honom som en fadersfigur som månar om alla lika mycket. Det är svårt att bortse ifrån att han är en av de absolut bästa ”man management” coacherna i världsfotbollen, om inte den  bästa.

Vikten av att utveckla spelare genom hårt arbete istället för att enbart värva dyra och färdiga spelare
Jürgen Klopp har gång på gång talat om hur mycket han tror på hårt arbete ute på träningsplanen och att alla spelare kan ta kliv i sin utveckling. Ta bara några värvningar som exempel där framför allt Andy Robertson, Gini Wijnaldum och Roberto Firmino sticker ut lite extra. Ingen av dessa kom från någon storklubb och var långt ifrån någon världsspelare när de värvades in, men genom Klopps tro på dem och genom hårt arbete har alla tre utvecklats enormt mycket och ses idag som nyckelspelare i ett lag som vunnit nästan allt som går att vinna.
 
Otrolig fingertopp-känsla vid spelarvärvningar
Klopp har tillsammans med framför allt Michael Edwards varit mästare på att identifiera rätt spelare till lagets spelsätt, samt spelare de sett som utvecklingsbara. Sadio Mané, Joel Matip och Gini Wijnaldum hämtades alla in i början av processen och har utvecklats till fantastiska spelare under Klopp. Säsongen därpå anlände sedan succéspelarna Mohamed Salah och Andy Robertson. Men det som kanske varit den största nyckeln till de senaste säsongernas stora framgångar var när pengarna från Philippe Coutinhos övergång till Barcelona användes för att köpa loss Virgil van Dijk, och året därpå Alisson Becker. Med dessa två har hela defensiven förvandlats till en otroligt stabil enhet och utan van Dijk och Alissons ankomst är det tveksamt om klubben suttit här idag som Champions League-mästare, Världsmästare eller Premier League-mästare.

God fortsättning på er alla röda!
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-01-01 17:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool