Lagbanner
Inför: AFC Bournemouth - Liverpool

Inför: AFC Bournemouth - Liverpool

Resan går till sydkusten för en match på Dean Court mot AFC Bournemouth som sliter med målskyttet, men undantaget mötena med topplagen har rätt bra koll på defensiven. Laget som gjorde premiär i Premier League förra säsongen skjuter ofta i trävirket och har nätat mycket på fasta situationer.

AFC BOURNEMOUTH

Säsongen 2015/16


Bournemouth inledde fjolårssäsongen mycket svagt med två vinster och åtta förluster på de första tolv matcherna. Det skickade ner dem på en artondeplats med dystra utsikter när vintermörkret föll.

Slutet av november inledde Bournemouths bästa period under säsongen när de vann tre och spelade oavgjort i lika många, något som flyttade upp dem fyra pinnhål i tabellen. Efter tre matcher utan seger kring årsskiftet följde 7 poäng på tre matcher och en femtondeplats efter tjugofyra omgångar.

Bournemouth fortsatte att prestera blockvis med tre matcher utan vinst för att sedan vinna tre raka, men sammantaget kravlade de sig ytterligare uppåt och låg i mitten av mars på plats tretton. Efter två nederlag besegrade de Aston Villa borta och nådde säsongens högsta position, en elfteplacering.
The Cherries var sedan inte nära att svinga sig upp på övre halvan. De tog bara 1 poäng på de avslutande fem omgångarna och föll ända ner till plats sexton som blev deras slutplacering i Premier League 2015/16. De hade då spelat in 42 poäng, vilket gav dem en marginal på 5 poäng ner till Newcastle under strecket och lika många upp till Everton på plats elva.

Bortavinsten mot Chelsea följt av hemmavinsten mot Manchester United i december sticker ut positivt medan 0-1 hemma mot Aston Villa och en rad andra svaga resultat på hemmaplan mot lag från den undre halvan inte är något att skryta med.

På hemmaplan tog de 20 poäng med 23-34 i målskillnad och på bortaplan 22 poäng med 22-33 i målskillnad. Jämnt så det förslår, samtidigt som problemen med defensiven på hemmaplan framträder tydligt.

Sommarövergångar 2016

IN
Emerson Hyndman, 20 år, central mittfältare, Fulham, fri transfer
Lys Mousset, 20 år, anfallare, Le Havre, £6m
Mark Travers, 17 år, målvakt, cherry Orchard, fri transfer
Mickael Ndjoli, 18 år, anfallare, Millwall, fri transfer
Lewis Cook, 19 år, central mittfältare, Leeds United, £7m
Jordon Ibe, 19 år, högerytter, Liverpool, £15m
Brad Smith, 22 år, vänsterback, Liverpool, £3m
Marc Wilson, 29 år, mittback, Stoke City, £2m

Jordon Ibe blev Bournemouths dyraste värvning någonsin när han den 14 juli köptes från Liverpool för 15 miljoner pund. En återköps- respektive- en vidareförsäljningsklausul rapporteras ha ingått i avtalet.

“Han är endast 20 år och med tid kommer han att innebära en stor skillnad.

Det finns så mycket kvar att hämta. Spelarens potential är gränslös och han är tekniskt och fysiskt utmärkt.

Varje spelare är annorlunda och var och en måste vänja sig vid hur vi spelar. Vi har dock sett en hel del bra saker med honom, kanske har det inte skett hela tiden, men för en ung spelare är det utmaningen – att överföra de ögonblicken av briljans till regelbundna matchavgörande ansträngningar.”


                                                                                                Eddie Howe om Jordon Ibe
Lån IN
Nathan Aké, 21 år, vänsterback, Chelsea, säsongslån
Jack Wilshere, 24 år, central mittfältare, Arsenal, säsongslån

UT
Josh Carmichael, central mittfältare, frisläppt
Sylvain Distin, mittback, frisläppt
Jon Muleba, mittback, frisläppt
Mason Walsh, vänsterytter, frisläppt
Josh Wakefield, central mittfältare, frisläppt
Stéphane Zubar, mittback, frisläppt
Jaydon Stockley, anfallare, Aberdeen, fri transfer
Tommy Elphick, mittback, Aston Villa, £3m
Matt Ritchie, högermittfältare, Newcastle, £12m
Lee Tomlin, anfallare, £3m
Shaun MacDonald, central mittfältare, Wigan, okänd summa
Tokelo Rantie, anfallare, Genclerbirligi, okänd summa
Eunan O’Kane, central mittfältare, Leeds, okänd summa
 
Lån UT
Glenn Murray, anfallare, Brighton & Hove Albion, säsongslån
Joe Quigley, anfallare, Gillingham, 31 jan 2017
Harry Cornick, högerytter, Leyton Orietn, 14 jan 2017
Matt Butcher, defensiv mittfältare, Yeovil Town, 3 jan 2017
Jordan Green, anfallare, Newport County, 21 jan 2017
Ben Whitfield, central mittfältare, Yeovil Town, 3 jan 2017
Baily Cargill, mittback, Gillingham, 3 jan 2017
Rhoys Wiggins, vänsterback, Birmingham City, 2 jan 2017

Säsongen 2016/17

Bournemouth återfinns på tolfte plats med 15 poäng efter tretton omgångar. De har vunnit hemma mot West Bromwich, Everton och Hull samt borta mot Stoke City. Förlusterna har kommit hemma mot Manchester United och Sunderland samt borta mot West Ham, Manchester City, Middlesbrough och Arsenal.

Trepoängaren på Britannia är den enda vinsten på de senaste fem matcherna. Målskillnaden under samma period är 3-7.

75 % av Bournemouths inspelade poäng plockades under omgång 4-8.

6-1-urladdningen mot Hull City snedvrider Bournemouths målskillnad eftersom de har gjort 0 eller 1 mål i elva av tretton matcher så här långt, något som visar på var deras huvudsakliga problem ligger. På motsvarande sätt har vi de tre förlusterna mot det svåraste motståndet som resulterat i 2-10 i målskillnad bakåt. I övrigt har de 0,9 mål bakåt i snittet, vilket är långtifrån katastrofalt. Bara fem lag i ligan har ett bättre defensivt snitt inräknat samtliga tretton omgångar så här långt.

Callum Wilson har nätat fyra gånger i ligan och är bäst i laget före Junior Stanislas som hittat rätt vid tre tillfällen. Stanislas har även tre assist på sitt konto, lika många som Adam Smith.

Bournemouth har skjutit i trävirket tio gånger (Wilshare fyra gånger och Stanislas vid tre tillfällen) i ligan så här långt, fler ramträffar än något annat lag.

Sex av Bournemouths senaste nio mål har kommit på fasta situationer.

Skador och avstängningar

Mittfältaren Andrew Surman är inte tillgänglig efter att ha åkt på ett bakslag i sin skaderehabilitering.

Målvakten Artur Boruc och försvararen Charlie Daniels har återhämtat sig efter sina skador och är redo för spel.

Tidigare möten (i Liverpools favör)

Totalt i ligan: 2 vinster, 0 oavgjorda, 0 förluster
Totalt Premier League: 2 vinster, 0 oavgjorda, 0 förluster

Hemma mot Bournemouth: 1 vinst, 0 oavgjorda, 0 förluster
Premier League hemma mot Bournemouth: 1 vinst, 0 oavgjorda, 0 förluster

Ett offsidemål av Christian Benteke efter 26 minuter avgjorde matchen när lagen möttes på Anfield den 17 augusti 2015. Två månader senare blev det samma siffror på samma arena när lagen ställdes mot varandra i Ligacupens fjärde runda. Ett sällsynt mål av Nathaniel Clyne efter en dryg kvart skilde lagen åt.

Tredje gången gillt under säsongen för Liverpool när matchen på Dean Coart i mitten av april i år slutade med 2-1-seger. Mål av Roberto Firmino och Daniel Sturridge i slutet av första halvlek bäddade för en seger som trots allt hängde lite på en skör tråd när King reducerade på stopptid och Cooke hann med att nicka över ribban i matchens sista anfall.

Före hösten 2015 hade Liverpool aldrig mött Bournemouth i någon ligamatch utan endast i fem FA-cupmatcher fördelade mellan 1927 och 2014 samt i en Ligacupmatch som Liverpool vann med 3-1 borta.

1926-27 Bournemouth-Liverpool 1-1
1926-27 Liverpool- Bournemouth 4-1
1967-68 Bournemouth-Liverpool 0-0
1967-68 Liverpool- Bournemouth 4-1
2013-14 Bournemouth-Liverpool 0-2
2014-15 Bournemouth-Liverpool 1-3

LIVERPOOL

Löpning ger poäng


Liverpool är obesegrat i elva raka matcher, den längsta sviten i ligan sedan våren 2015 när Brendan Rodgers titeljagande lag gick tretton matcher utan nederlag.

Vinner Liverpool mot Bournemouth står laget på 33 poäng efter fjorton omgångar, vilket är lika många som säsongen 2008/09, den hittills högsta poängsumman för laget vid motsvarande tillfälle sedan Premier League inleddes.

Med 13 stycken har Liverpool nätat flest mål från fasta situationer av alla lag och fyra fler än West Ham som är tvåa på den listan.

Liverpool har tillryggalagt en längre sträcka (1 514,2 km) och genomfört fler sprinter (7706) än något annat lag i Premier League. Jordan Henderson är den spelare som under säsongen har slagit flest passningar (997) och sprungit längst (155,1 km).

Försvarsspelet på framfart

Visste vore det trevligt att sitta med en varm kopp chocklad och se Liverpool leka sig fram till 3-0 i första halvlek varenda match, men det är en orealistisk drömvärld och vare sig danar eller härdar över tid ett framgångsrikt lag. Ur den synvinkeln var det en nyttig vecka med 3 poäng mot Sunderland som verkligen behövde karvas fram och en Ligacupmatch som bjöd på en - den här säsongen - sällsynt öppen och ohämmad match där Leeds United inte hade läst det manus som nästan alla Liverpools motståndare i Premier League agerar efter.

Som det har sett ut på sistone har känslan stundtals varit att vi sitter och ser samma match om och om igen. Liverpool har exempelvis bara legat under i en av de femton senaste tävlingsmatcherna. Det var på Liberty Stadium där Swansea tog ledningen innan Liverpool kunde vända i andra halvlek. I stället har vi bevittnat utdragna belägringar på offensiv planhalva med straffområdesgränsen som en ringmur mot vilken Liverpool har kastat allt för att få den att rämna.

Avslut på mål Liverpool-Motståndarlag
Sunderland (h)          7-1
Southampton (b)       2-0
Watford (h)              17-8
Crystal P (b)            10-6

Trots en liknande matchbild kan vi se en tydlig skillnad om vi jämför de två senaste ligamatcherna med de två dessförinnan. Mot Crystal Palace och Watford gjorde Liverpool sammanlagt 10 mål, något som avspeglas i de mäktiga 27 avsluten på mål. Men motståndarna tilläts samtidigt avlossa hela 14 avslut mot Loris Karius, varav tre letade sig in i nätmaskorna. Mot Southampton och Sunderland körde motståndarna bussen ännu längre in i garaget, samtidigt som Liverpool förvisso saknade några spelare i offensiven, och nu var avsluten på mål framåt tre gånger färre. Det mest anmärkningsvärda är nog ändå att under 180 minuters fotboll registrerades bara ett enda avslut på Karius från det andra laget.

Att jämföra två matcher med två andra håller inte för en doktorsavhandling och Southampton är ett klart mer solitt och moget lag än de övriga tre i listan här under. Dessutom går det att tillägga att med en så ultradefensiv attitid som Southampton och i ännu högre grad Sunderland anammade så faller det naturligt att de inte skapar framåt. Men, jag vill ändå hävda att vi har sett en förändring under säsongen. Medan offensiven otyglat har frodats är defensiven den aspekt som genomgått störst förbättring och, vågar jag påstå, borgade för att det blev 4 poäng med hållen nolla i de två senaste matcherna.

När Liverpool drabbades av synkroniserade skadeproblem var det nödvändigt att inte låta den där strökontringen eller snedstudsen äventyra övertaget och så som matchbilden såg ut kunde jag lätt föreställa mig hur ett Liverpool från förra säsongen, eller till och med från i augusti, hade förlorat med 0-1 mot Southampton och bara nått 1-1 mot Sunderland.

Det kan vara värt att påpeka det uppenbara att hur många mål du än gör är du aldrig garanterad poäng, men håller du nollan kommer du hur matchen än gestaltar sig att resa hem med minst en poäng. Genom att inte låta motståndarna ta ledningen bibehåller du också maktbalansen och ingjuter inte i onödan mod och energi hos spelarna på andra sidan. Vi kan inte förvänta oss att Liverpools flödande offensiv, skadefritt eller inte, flyter i varenda halvlek och därför är det så viktigt att vi nu kan se tecken på att Jürgen Klopp och spelarna lyckats med något Brendan Rodgers aldrig gjorde. Den höga pressen och alla tvåvägslöpningar är givetvis en viktig ingrediens här, men det går åt rätt håll för defensiven även på egen hand.

Källor: BBC Sports, Opta, liverpoolfc.com, whoscored.com, afcb.co.uk, en.wikipedia.org

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2016-12-03 14:47:36
Author

Fler artiklar om Liverpool