Lagbanner
2020-10-21 21:00

Ajax - Liverpool

Inför: Ajax - Liverpool

Inför: Ajax - Liverpool

Klassikermöte när Liverpools resa i Champions League inleds borta mot Ajax. Ett skadedrabbat Reds ställs mot ett intressant hemmalag

Första omgången i Champions League och Liverpool beger sig till Amsterdam för ett möte mot en klassisk klubb, AFC Ajax. En match som bäddar för en fin tillställning och en offensiv fotboll.

Ajax

Det är dags för europaspel och Ajax står på andra sidan planen. Tankarna går genast till holländarnas fantastiska säsong 18/19, då klubben charmade hela Europa med sin offensiva fotboll. Sagan tog slut i semifinalen mot Tottenham, när Lucas Moura petade in det förödande 3-2-målet i slutsekunderna. Spurs fick sedan se sig besegrade av ett visst Liverpool i finalen. Dock var Ajax det lag som stack ut mest i turnering. Ett ungt och inspirerat lag lyckades fälla Real Madrid i åttondelsfinalen och Juventus i kvartsfinalen.

Mycket har hänt sedan säsongen 18/19. Stjärnspelare som Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, och Hakim Ziyech har lämnat klubben. Kvar i de främre leden finns Dusan Tadic – en spelare med en fin högstanivå, som kan oroa de flesta försvar när han har sin dag. Tadic kommer troligtvis placeras ute till vänster, då Mohammed Kudus ser ut att få chansen att starta i rollen bakom anfallaren Lassina Traore. Davy Klassen, nyss ansluten från tyska Werder Bremen, utgör ryggraden på det centrala mittfältet. Bredvid sig har han stortalangen Ryan Gravenberch och i försvaret finns Premier League-bekanten Daley Blind. Det finns följaktligen både kvalité, talang och rutin i den här upplagan av Ajax.

Förra säsongen fick ett abrupt slut, då Nederländernas premiärminister Mark Rutte beslutade att säsongen skulle ställas in på grund av spridningen av covid-19. Ligan återupptogs ej och ingen titel utdelades, men Ajax var det lag som toppade tabellen när spelet avbröts.

Senast kommer Ajax från en övertygande vinst mot Heerenveen. Slutresultaten skrevs till hela 5-1, Tadic blev tvåmålsskytt och 18-åringen Ryan Gravenberch övertygade när han fick spela tillsammans med rutinerade Davy Klaassen på det centrala mittfältet.

Liverpool

Skador, skador och skador. De senaste dagarna har slagit hårt mot Liverpool. Virgil van Dijk ser ut missa hela säsongen på grund av sin korsbandsskada. Sen tidigare står Alisson Becker på skadelistan, men glädjande besked är att han är tillbaka i träning och kan vara aktuell för spel i slutet av månaden.

Både Joel Matip och Thiago Alcantara missade dagens träning och kommer således inte att medverka i morgondagens match. Fabinho får ta steget ner i planen och agera mittback tillsammans med Joe Gomez. Nat Phillips och Rhys Williams förväntas följa med som mittbacksalternativ. Detta rapporterar The Atletics journalist James Pearce.


Nytt skadebesked för Liverpool - Joël Matip missar morgondagens match mot Ajax

Följaktligen finns de största orosmomenten i de bakre leden. På mittfältet finns det gott om bredd till att fylla luckorna efter Thiago och Fabinho. Naby Keita har återvänt till träningsplanen i veckan och förväntas få chansen i startelvan. I de främre leden finns det inte rum för några förändringar. Full kraft behövs framåt när försvaret ser svagare ut än på länge.

Vad? Ajax - Liverpool i Champions League

Var? Amsterdam Arena, Amsterdam

När? 21.00 på onsdag

Kanal? Viasat Extra och Viaplay
 

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2020-10-20 18:27:00
Author

Fler artiklar om Liverpool