Lagbanner
Inför: Arsenal - Liverpool

Inför: Arsenal - Liverpool

Liverpool reser till sin mardrömsarena där laget bara vunnit vid två av de tjugotvå senaste försöken i Premier League. Det brukar bli målglatt utan några hållna nollor och värst är det för Arsenal som släppt in minst 3 mål sju av de åtta senaste tillfällena lagen möts i ligan.

ARSENAL FC

Säsongen 2015-16 var Arsenal i ledningen fram till omgång 22, men fick sig till slut se sig omsprunget av Leicester och det blev en andraplats trots att Gunners endast spelade ihop 71 poäng. Ett år senare kunde Emiratespubliken konstatera att laget ökat till 75 poäng, men det året räckte det inte högre än en femteplacering.

Den svaga trenden fortsatte för Arsenal som säsongen 2016-17 bara spelade ihop 63 poäng, något som placerade dem på plats sex och 37 poäng bakom tabellettan. Ett starkt bidragande skäl till den låga poängskörden var perioden från den 29 november 2017 till den 11 mars 2018 då Arsenal bara vann fyra av femton ligamatcher.

Den 20 april 2018 meddelade Arsène Wenger att han efter 21 år som manager skulle lämna klubben och när fansen bänkade sig runt Emirates förra hösten var det Unai Emery som ledde laget från sidlinjen.

Förra säsongen såg ett Arsenal utan kontinuitet i ligaprestationerna. De varvade sju raka vinster under hösten för att gå in i ett varannanmatchmönster, så ta 22 av 27 poäng februari-april för att se avancemanget i cuperna sannolikt stjäla kraft eftersom Gunners bara vann två av de sista sju omgångarna.

Den svaga ligaavslutningen på säsongen innebar att Arsenal missade topp fyra och slutade precis utanför på 70 poäng, 1 poäng bakom Tottenham och 2 poäng bakom Chelsea. Att laget tappade fart och fokus i ligan blev dyrbart eftersom de föll mot Chelsea i finalen av Europa League och därmed missade chansen att få spela i Champions League den här säsongen.

Januariövergångar 2020

IN
-

Lån IN
Cédric Soares, högerback, Southampton, säsongslån

UT
-

Lån UT
Emile Smith Rowe, vänstermittfältare, Huddersfield Town, säsongslån
Konstantinos Mavropanos, mittback, FC Nürnberg, säsongslån

Säsongen 2019-20

Arsenal öppnade säsongen med att slå Newcastle och Burnley innan det tog stopp mot Liverpool i omgång tre. Laget gick obesegrat igenom den följande fem omgångarna, men tre av matcherna slutade med kryss så de tappade ändå mark mot toppen.

Uddamålsförlusten borta mot Sheffield United den 21 oktober skickade Arsenal in på en resa av fyra oavgjorda och tre förluster innan fansen fick jubla igen i derbyt borta mot West Ham. Vid det laget hade klubben fått nog av de klena resultaten och sparkat Unai Emery. Fredrik Ljungberg tog över den 29 november och fram till den 20 december när Mikel Arteta utsågs till ny manager.

Managerbytet till trots fortsatte Arsenal att ha väldigt svårt att gräva fram 3-poängare, men ändå undvika alltför många förluster genom att spela oavgjort. Omgång 18-25 slutade sex av åtta matcher med delad pott och i det läget hade Arsenal nära nedflyttningsform med ynka två vinster på sjutton ligamatcher.

0-0 mot Burnley den 2 februari var bara fjärde gången Arsenal höll nollan under säsongen och det anknyter till ett av deras problem, nämligen att defensiven och förmågan att täta till laget har varit mycket bristfällig. Det blev början till ett trendbrott, för efter två vinster på sjutton matcher vann Arsenal tre raka i slutet av februari och början av mars. Till viss del hjälpta av att alla spelades på Emirates.

Olyckligt för Arsenal, dundrade covid-19 in just som de hittat säsongens bästa form och när ligan återupptogs igen blev det 0-3 mot Manchester City och en tappad ledning till förlust mot Brighton. Hoppet om att blanda sig i spel i Europa (och i det läget innan CAS kommit med sin dom fanns en chans att även femteplatsen kunde ge kval till Champions League) tog fart i kraft av tre vinster utan insläppt mål mot Southampton, Norwich och Wolverhampton. 1-1 mot Leicester och 1-2 mot Tottenham, två av konkurrenterna till plats 2-5, visade att Arsenal helt enkelt inte räckte till mot de bästa.

Mot lagen ovanför i tabellen har Arsenal 2 6 7 och mot de under 10 8 2. Deras tabellplacering är därför motiverad och trots ett sent uppvaknande har de inte varit bra nog för att verkligen utmana om topp fyra.

Pierre-Emerick Aubameyang har stått för 20 mål med Alexandre Lacazette (9) och Nicolas Pépé (5) näst efter i den interna skytteligan. Pépé har även spelat fram till 6 mål och Bukayo Saka  har varit näst sist på 5 mål.

Europa League tog slutet i sextondedelsfinalen mot Olympiakos trots 1-0-vinst borta i första matchen, men Arsenal har en chans kvar att få med sig något positivt från säsongen och det är i FA-cupen. På lördag spelar de semifinal mot Manchester City. Gör det att Arteta ställer över några spelare med tanke på att laget i bästa fall kan nå en sjätteplats?

Arsenal avslutar ligasäsongen borta mot Aston Villa och hemma mot Watford, så de kommer att vara en viktig faktor i nedflyttningsstriden. Vinner de samtliga resterande matcher når de 59 poäng, den lägsta i klubbens historia med 20 lag i Premier League.
 
Skador och avstängningar

Anfallaren Eddie Nketiah står över den andra av tre matchers avstängning.

Bernd Leno, Gabriel Martinelli, Pablo Mari och Calum Chambers ser ut att missa resten av säsongen och spelar hur som helst inte mot Liverpool.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 75 vinster, 51 oavgjorda och 64 förluster
Totalt Premier League: 20 vinster, 17 oavgjorda och 15 förluster

Borta mot Arsenal: 22 vinster, 19 oavgjorda och 24 förluster
Premier League borta mot Arsenal: 6 vinster, 9 oavgjorda och 9 förluster

Arsenal var under lång tid det lag Liverpool hade svårast att hantera spelmässigt, något som avspeglar sig i att Arsenal var obesegrade i fjorton raka hemmamatcher mot Liverpool fram till 0-2-matchen hösten 2011. Därefter följde ytterligare sex matcher utan röd framgång innan trenden bröts genom 4-3-segern i premiären säsongen 2016-17. I december 2017 fick vi se ännu en målrik tillställning på Emirates där lagen fördelade de 6 målen broderligt även om Liverpool bör vara mest missnöjda efter att ha tappat 2-0 till 2-3 på under sex minuter.

Det senaste mötet på Emirates spelades så långt tillbaka som i november 2018 och slutade 1-1. Sadio Mané stöter in en stolretur från Roberto Firmino. Målet döms bort, men repriserna talar för att det beslutet var felaktigt. Vad hade VAR sagt? En mycket händelserik och underhållande första halvlek avslutas med att Virgil van Dijk nickar i stolpen. Med en timme på klockan kan Leno inte få undan Manés inlägg och James Milner kruter in 1-0 till Liverpool.
Van Dijk tvingade Leno till en reflexräddning när han återigen är nära att nicka in ett mål, men det är hemmalaget som får sista ordet när Lacazette snurrar bort en felplacerad Alisson Becker och skjuter in 1-1 i den 82:a minuten.

Sammanräknat ger det två bortavinster mot Arsenal på tjugofyra möten. Det är Liverpools överlägset sämsta facit mot en motståndare i Premier League och anmärkningsvärt med tanke på att Arsenal undantaget Invincibles och Thierry Henrys glansdagar inte har dominerat så fasligt sedan millennieskiftet.

Liverpool har bara hållit nollan i tre av de tjugoåtta senaste ligamötena med Arsenal.

Nu är det inte direkt så att Arsenal har för vana att hålla nollan mot Liverpool heller eller vad sägs om sammanlagt 26 mål insläppta på de senaste åtta mötena. Londonlaget har läckt minst 3 mål i sju av de åtta matcherna.

Matcherna mellan Liverpool och Arsenal har genererat 17 mål i den 90:e minuten eller senare, flest av alla möten i Premier League. Liverpool har stått för elva och Arsenal för sex av dem.

Med 159 (90-69 i Liverpools favör) mål på 55 matcher är det här det målrikaste mötet i Premier League för Liverpool jämte matcherna mot Tottenham (95-64).

LIVERPOOL FC

Matchen mot Burnley var inte helt olik den mot Crystal Palace. En orättvis jämförelse tycker säkert någon, men jag tror att Liverpool var ett mål före (under Liverpools bästa period i första halvlek fram till vätskepausen) eller efter (Manés chans just före halvtidsvilan eller Firminos stolpträff i början av andra) Andy Roberts 1-0-nick från en nästan lika behaglig resa som mot Palace

Jag erkänner att Crystal Palace uppträdde något mer ihåligt bakåt men framåt var Burnley bara hjälpligt bättre första timmen. Alexander-Arnolds 2-0 i 44:e minuten mot Roy Hodgsons lag gav just den där tvåmålsbufferten Liverpool aldrig fick mot Burnley och trots att överlägsenheten i fotboll var uppenbar övergick matchen mer till att handla om vilja, energi och hängivenhet. Tre egenskaper det är hopplöst svårt att maximera när udden gått ur ligan som tävlingsmoment.

Jag kommer att tänka på skillnaden mellan att spela poker utan insats och med en så liten insats som en tjuga per person. Att det gäller i alla fall något ger ett helt annat fokus, engagemang och spel. Det går inte riktigt att räkna resultat eller prestation när det inte gäller något och på samma sätt betraktar jag Liverpools säsong post-corona, för att plocka energi och press från ett Klopplag ger om inte en annan sport så i alla fall ett annat lag.

Mot bakgrund av ovanstående resonemang hade det varit önskvärt att ha Manchester City lite närmare så att den teoretiska titeln inte säkrades så tidigt. Önskvärt utifrån ett underhållnings- och poängrekordsperspektiv alltså. Vi kan tycka vad vi vill från tv-soffan om att proffs minsann ska kunna nå samma nivå utan något att jaga, men att slutligen uppnå målet efter nästan två säsongers intensivt fokus (och 30 års väntan) och efter den lättnad och glädje du uppnår i det läget ladda upp till hundra procent igen, nej det låter sig inte lätt göras.

Jag tror tyvärr att Liverpools insatser i de resterande tre matcherna kommer att präglas mycket av första målet och utdelning under första halvlek. Spelet är fortfarande tillräckligt bra för att spela ut så väl Arsenal som Burnley, men övergår matchen i en kamp om att vända resultat eller jaga matchen befarar jag fler sistahalvtimmar på halv tank.

Bortsett från poängrekord är de resterande matcherna förstås inte helt betydelselösa. Som redan beskrivits är Liverpools ligafacit borta mot Arsenal nästan obegripligt uselt och att bättra på den statistiken och visa på en förbättring är en markör att laget tagit kliv framåt. Liverpool har inte heller vunnit samtliga ligamatcher i London i toppdivisionen under en och samma säsong sedan 1933 och då fanns bara Arsenal och Chelsea med från huvudstaden.

Chelsea ser 0-3 mot Sheffield United senast till trots ut att bli en av de främsta utmanarna i titeljakten nästa säsong och att sätta dem på plats inför kommande säsong saknar inte heller helt värde.

Vad gäller Newcastle slappar de bekvämt mellan mitten av tabellen och nedflyttningsstrecket utan större drömmar än att kunna klättra två placeringar till en elfteplats. Matchen på St. James' Park blir en ren inställningsfråga för Liverpool och visst borde laget vilja avsluta säsongen snyggt som avtramp inför nästa.

Källor: BBC Sports, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-07-14 20:20:06
Author

Fler artiklar om Liverpool