Lagbanner
Emirates Stadium, 2021-04-03 21:00

Arsenal - Liverpool

Inför: Arsenal - Liverpool

Inför: Arsenal - Liverpool

Landslagsuppehållet är över och ligaspelet drar igång igen. För Liverpool väntar en resa till London och Emirates Stadium, där Arsenal står för motståndet.

Efter nästan tre veckors uppehåll är det dags för Liverpool att spela fotboll igen. Senaste matchen i Premier League spelades den 15:e mars, och resulterade i en 1–0-viktoria borta mot Wolverhampton. Sedan dess har laget fått spelledigt en helg då det spelats kvartsfinaler i FA-cupen samt att tolv seniorspelare har varit ute i världen och representerat sina länder medan resterande fortsatt sin träning på AXA Training Centre. Där har bland annat Roberto Firmino återvänt till träning efter några veckors skadefrånvaro. Någon start imorgon för Bobby lär det däremot inte bli. Diogo Jota har fortsatt imponera när han ersatt den skadade brassen, och formen har även hållit i sig under landslagsuppehållet. Portugisen stod för tre mål under VM-kvalets inledande matcher, där prestationen mot Serbien med dubbla mål stack ut lite extra. Har väldigt svårt att se att Firmino, som alltså för bara några dagar sedan återvände till träning, kommer gå före Jota i den startelva som Jürgen Klopp tar ut imorgon.

Arsenal har endast haft två veckors uppehåll från ligafotbollen, då man spelade en hängmatch mot West Ham samma helg som FA-cup-kvartsfinalerna tog plats. Underhållningsvärdet för den neutrala var stort då matchen slutade 3–3, efter att Gunners hämtat upp ett 3–0-underläge. Man kunde dock ställa frågor kring kvaliteten i försvarsspelet. I och med matchen mot West Ham är min gissning att Mikel Arteta lagt stort fokus på just försvarsspelet de gånga veckorna. Av den fyrbackslinje som startade mot West Ham (Kieran Tierney, Pablo Mari, David Luiz, Callum Chambers), så är det endast Andy Robertsons landsman Tierney som representerat sitt land under uppehållet. Resterande har alltså kunnat lagt fokus på att spela ihop sig, och jag har svårt att se att Arsenals backlinje ser lika ostabil ut mot Liverpool, som den gjorde mot Hammers.

Lagen har mötts två gånger redan den här säsongen. Man möttes på Anfield i ligans tredje omgång och då stod hemmalaget som segrare med 3–1 efter att man vänt underläge 0–1. Bara dagarna senare möttes man igen, då i Carabao Cup. Matchen spelades återigen på Anfield, och denna gång fick Londonlaget revansch när man vann på straffar. Men mycket har hänt sen dess som alla vet. I Premier League skiljer de numera fyra poäng mellan lagen, som båda spelar för europaplatserna. Arteta har efter en tung första halva på säsongen, lyckats vända på skutan åt rätt håll igen, och man har nu känning på Europa League-platserna. Liverpools form är alla medvetna om, men trots det totala haveriet som pågått under 2021, så är det ”bara” fem poäng upp till Chelsea på fjärdeplatsen.

Som nämnt ovan har matchen en avgörande betydelse för respektive lags chanser att spela ute i Europa nästkommande säsong. Liverpool och Arsenal ska dessutom spela kvartsfinal i Champions League respektive Europa League kommande vecka, två matcher som båda lagen gärna kommer till med en seger i bagaget.

Vad? Arsenal – Liverpool i omgång 30 av Premier League

Var? Emirates Stadium

När? Lördag, 21.00

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay

Albin Jakobsson@albinjacobsson2021-04-02 12:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool