Lagbanner
Inför: Arsenal - Liverpool

Inför: Arsenal - Liverpool

Liverpool beger sig till Emirates Stadium för säsongens hittills tuffaste match.

För första gången på flera år går Liverpool inte in som klara favoriter i ett möte med Arsenal. Mikel Artetas mannar har inlett säsongen lysande och har tagit 21 av 24 poäng så här långt och är just nu hela elva poäng före Liverpool i tabellen. Ett pånyttfött Arsenal har bara gått på pumpen borta mot Manchester United och kommer senast från en prestigefull derbyseger hemma mot Tottenham. De har också spelat Europa League-fotboll i veckan där succélaget Bodö Glimt inte hade mycket att säga till om i London. Det är alltså ett Arsenal fyllda med självförtroende som står på andra sidan gräset på Emirates i morgon eftermiddagen.

Den unge mittbacken William Saliba har varit fenomenal och har styrt upp ett tidigare ganska skakigt Arsenal-försvar och nyförvärvet från Manchester City, Oleksandr Zinchenko har även han varit i stort sett prickfri i fyrbackslinjen så här långt. Thomas Partey och Granit Xhaka har kompletterat varandra perfekt och framåt har Gabriel Jesus varit en succé så här långt. Ja, listan kan göras lång på spelare som är i lysande form hos The Gunners.

I övrigt borde Arteta inte ha speciellt mycket att bekymra sig över inför morgondagens stormöte. Han lär kunna ställa upp med samma elva som besegrade Tottenham och det är endast Emile Smith-Rowe och Mohamed Elneny som saknas i truppen på grund av skador.

Hos gästande Liverpool har ju som bekant formen och prestationerna inte varit lika bra. Förhoppningsvis är laget nu lite på gång igen efter veckans Champions League-seger hemma mot Rangers. Jürgen Klopp valde då att ändra formation från sitt 4-3-3 till en 4-2-3-1 eller 4-4-2-uppställning enligt vissa, vilket gav resultat. Laget såg ut att hitta mer rätt i sitt presspel, de satt ihop bättre från försvar till anfall och det kändes som att det gav en helt annan energi till spelarna.

Trent Alexander-Arnold fick sätta dit en fantastisk frispark och vi kan bara hoppas att målet kan vara en slags vändning på säsongen för engelsmannen, som inte haft det lätt den senaste tiden. Vi förväntar oss också mycket mer från andra bärande spelare såsom Virgil van Dijk, Fabinho och Mohamed Salah där den sistnämnda ”bara” gjort två mål i ligaspelet så här långt.

På skadefronten ser det för tillfället ganska ljust ut. Andy Robertson ser ut att missa matchen i norra London precis som Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain, Curtis Jones och Arthur som drog på sig en skada på träning i veckan. En spelare som kan komma att göra sin ligadebut är Ibrahima Konaté som var på bänken i veckan mot Rangers. Det mesta lutar dock åt att Joel Matip och Virgil van Dijk får fortsatt förtroende i mittlåset.

Förra säsongens ligamöten mellan lagen slutade med två Liverpoolsegrar. I november 2021 vann de röda klart på Anfield med 4-0 efter mål av Salah, Mané, Jota och Minamino. På Emirates slutade det under våren 0-2 efter mål av Firmino och Jota.

Kan Liverpool börja sin klättring uppåt i tabellen eller fortsätter Arsenal på sin imponerande resa? Svaret har vi någon gång vid 19:50 i morgon kväll.

Vad? Arsenal – Liverpool, omgång 9 av Premier League
Plats? Emirates Stadium, London
När? 17:30, söndag
Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay   
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-10-08 15:15:00
Author

Fler artiklar om Liverpool