Lagbanner
Estádio da Luz, 2022-04-05 21:00

Benfica - Liverpool

Inför: Benfica - Liverpool

Inför: Benfica - Liverpool

Champions League-slutspelet rullar vidare när Liverpool tar sig an Benfica på mäktiga Estádio da Luz i den första kvartsfinalen.

Ja, lotten föll på portugisiska Benfica vilket inte kan ses som något annat än en drömlottning för Liverpools del. Det kändes skönt att slippa några av de största elefanterna redan nu såsom Manchester City, Real Madrid och Chelsea. Att de röda sedan i en eventuell semifinal får ta sig an vinnaren av Bayern München eller Villarreal känns också skapligt. Vägen till finalen i Paris den 28:e maj känns således inte allt för krokig. 

Om vi tittar till läget hos den portugisiska ligatrean så verkar formen vara lite osäker för tillfället. Laget kommer från två raka poängtapp i ligan och de förlorade senast borta mot Braga. Någon chans på en ligatitel känns körd då både Sporting Lissabon och obesegrade Porto parkerar en bra bit före de mesta mästarna i tabellen.

Vägen till den här kvartsfinalen har annars varit ganska imponerande från Nélson Verissimos mannar. De lottades in i en tuff grupp på förhand bestående av Bayern München, Barcelona och PSV Eindhoven. Där tog de sig vidare som grupptvåa bakom de tyska giganterna efter att de bland annat mosat ett då krisande Barcelona på hemmagräs med 3-0.

De lottades sedan mot Ajax i åttondelen och gick in i det dubbelmötet som underdogs. Det första mötet slutade 2-2 och Benfica stod då upp riktigt bra på sin hemmaborg. Inte kan det ha varit många som trodde att portugiserna sedan skulle lyckas slå ut holländarna i Amsterdam drygt tre veckor senare. Succéanfallaren Darwin Núnez stod då för matchens enda mål som tog Benfica vidare.

Spelare att hålla ett extra öga på för Liverpools del blir nyss nämnda anfallaren Núnez som stått för 21 ligamål och fyra Champions League-mål den här säsongen. I övrigt ska inte duktige mittfältaren Rafa Silva och oberäkneliga Roman Yaremchuk glömmas bort.

Missar matchen gör definitivt långtidsskadade duon Rodrigo Pinho och Lucas Veríssimo. Anfallaren Haris Seferovic har missat fjorton matcher med en lårskada och väntas också missa morgondagens match. Mer glädjande nyheter är att den irrationelle gamle Tottenham och QPR-spelaren Adel Taarabt ser ut att vara tillbaka efter en tids frånvaro.

*** *** ***

Om formen känns tveksam hos Benfica är den något helt annat hos Jürgen Klopp och hans maskineri. Tio raka ligasegrar och en ligacup-titel kan laget skryta med från de senaste månaderna.

Laget kommer senast från en ganska ljummen ” en dag på jobbet-seger” hemma mot Watford. Spelarna gjorde precis det som krävdes och uppsättningen på bänken imponerade mer än själva spelet. Spelare som Fabinho, Díaz, Mané och Alexander-Arnold fick alla se matchen från sidan till en början, vilket visar på den otroliga kvalité och bredd som finns att tillgå i truppen.

Liverpools väg fram till den här kvartsfinalen känner vi väl alla till vid det här laget. The Reds gick som första engelska lag någonsin obesegrade genom ett gruppspel och kunde sedan slå ut de italienska mästarna Inter med sammanlagt 2-1.

Inga nya skador finns att rapportera om och dessutom är både Curtis Jones och Naby Keita hela och redo att flyga med truppen till Portugal. Det är med andra ord angenäma problem för Klopp att ta ut de elva plus avbytare som ska göra det på tisdag kväll.

Liverpool får gälla som klara favoriter inför men det är bara åtta lag kvar i den största av klubblagsturneringar och det finns inga ”dåliga” lag kvar vid det här laget. Det gäller att vara med på tå från start och förhoppningsvis kan The Reds återupprepa de fina resultaten från mötena med Porto.

Vad? Benfica - Liverpool, kvartsfinal i Champions League

Plats? Estádio da Luz

När? Tisdag, 21.00

Kanal? Cmore
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-04-04 21:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool