Lagbanner
Brentford Community Stadium, 2024-02-17 13:30

Brentford - Liverpool
1 - 4

Inför Brentford - Liverpool

Inför Brentford - Liverpool

Ligan, London och luriga Brentford står på menyn. Det gäller att vara hungriga och hålla besticken i rätt hand.

För sjunde gången denna säsong åker våra röda hjältar till London för match. London har varit tufft för oss, vi har två förluster i Premier League denna säsong och båda skedde i London, mot Tottenham med 2-1 och nyligen mot Arsenal med 3-1. 

Matchen mot Tottenham svider fortfarande, två utvisningar, ett regelrätt mål bortdömt och Joël Matips självmål i den 96:e minuten. I matchen mot Arsenal gjorde vi avgörande misstag och var inte tillräckligt bra. 

I övriga Londonmatcher har vi slagit Crystal Palace med 2-1 och kryssat mot Chelsea, 1-1, i säsongens första match. Vi har spelat två cupmatcher i London och där har vi varit framgångsrika. Vi slog ut Arsenal i FA-cupen med 2-0 den 7/1 och vi säkrade ligacupsfinal genom att spela 1-1 med Fulham den 24/1.

Brentford är en klubb med gamla anor. “The Bees” bildades 1889 och är därmed tre år äldre än vårt lag. Dom polkagrisrandiga var som bäst strax innan andra världskriget, säsongerna 1935-36, 1936-37 och 1937-38 kom Bina 6:a, 6:a och 7:a i förstadivisionen. Det blev ett krigsavbrott och när ligan startade upp säsongen 1946-47 kom Bina näst sist och flög ut. Sammantaget blev det fem säsonger i förstaligan under denna period.

Därefter har våra motståndare haft en kämpigare tillvaro där dom har hållit till i lägre divisioner. Två gånger har konkursen varit nära. 1967 planerades det att Queens Park Rangers skulle ta över Brentford och deras arena Griffin Park, men starka protester, nödlån och uthyrning av arenan räddade kvar klubben som tillfälligt fick spela i Hillingdon 15 kilometer bort. Klubben ombildades, kom att kallas Brentford Borough FC och fick luft under vingarna. Men 2005 satt föreningen åter “i skiten”. Denna gång räddades laget av den anonyme "Mysterious Investor” som donerade £500 000. Denne välgörare visade sig vara Matthew Benham som fortsatte att pumpa in pengar i föreningen och fortfarande är ägare.

Till slut, efter 74 års frånvaro, flög Bina åter upp i högsta topp genom att kvala sig upp till Premier League 2021 under ledning av Thomas Frank. Danske Thomas Frank kom till Brentford som assisterande manager i december 2016. I oktober 2018 fick manager Dean Smith silkessnöret och Frank fick ta över bisvärmen. Efter inledande svårigheter har det varit en framgångssaga. Den första säsongen i Premier League 2021-22 kom Bina på en 13:e plats och förra säsongen på en stark niondeplats.

Brentford har under Thomas Frank alltid haft en betydande nordisk, med betoning på dansk, prägel. I truppen finns nu fem danskar, en norrman och en islänning. Malmöfödde, men numera iranske medborgaren, Saman Ghoddos finns i klubben sedan 2020. Pontus Jansson gjorde fyra säsonger i klubben mellan 2019 och 2023 och var en kapten av närmast ikonisk status. 

Förra säsongens möte på Brentford Community Stadium är inte något roligt minne för vårt röda lag. Trots ett stort bollinnehav så var det Brentford som var farligare i boxarna och vann matchen med 3-1. Ibrahima Konaté gjorde självmål i 19:e minuten, Yoane Wissa ökade på till 2-0 i den 42:a minuten, Alex Oxlade-Chamberlain reducerade i den 50:e minuten och ett visst hopp väcktes. Men när vi inte kunde få in kulan så avgjorde Brentford genom Bryan Mbeumo i den 84.e minuten, 3-1.

Det kommer att bli en tuff match igen på lördag och på den för oss inte så roliga tiden 13:30. Brentford håller samma klass som tidigare säsonger och har fått tillbaka sin kanonjär Ivan Toney. Liverpool har också fått tillbaka spelare, Alisson Becker och Joe Gomez är tillbaka efter influensa. Conor Bradley är tillbaka efter pappans dödsfall. Ibou är tillbaka efter avstängning. Även Mohamed Salah och Ryan Gravenberch har börjat träna efter sina hamstring- respektive ljumskskador. Det börjar ljusna på vår avbytarbänk. 

Dom skador som återstår är Trent Alexander-Arnolds knäskada, Dominik Szoboszlais och Thiagos hamstringsskador, Joël Matips korsbandsskada och Ben Doaks meniskskada.

Liverpool är stora, kanske överdrivet stora, bettingfavoriter och ger endast 1,57 tillbaka på satsade slantar vid vinst hos Svenska Spel när detta skrivs. Oavgjort ger 4,45 och seger för Brentford ger 5,50. 

Liverpools lag skulle kunna bli: Alisson Becker; Conor Bradley, Ibrahima Konaté, Virgil van Dijk, Andy Robertson; Harvey Elliott, Alexis Mac Allister, Curtis Jones; Diogo Jota, Darwin Nüñez, Luis Diaz

Brentford startade med detta lag i segermatchen mot Wolves den 10/2: Mark Flekken; Nathan Collins, Ethan Pinnock, Ben Mee; Mads Rasmussen, Mathias Jensen, Christian Norgaard, Vitaly Janelt, Sergio Reguilon; Neal Maupay, Ivan Toney.

Domare är Michael Oliver. VAR-domare är David Coote.

När: Lördag den 17 november klockan 13:30
Var: Brentford Community Stadium
Hur: Matchen går att se på Viaplay och V Sport Premium

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2024-02-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool