Inför: Brighton - Liverpool

Liverpool reser till sydkusten i jakt på ett bortamål efter 462 mållösa minuter. Det kommer att krävas minst ett för att hålla drömmen om poängrekord vid liv. Brighton säkrade i och med segern över Norwich senast i praktiken kontraktet och om det gynnar Liverpool återstår att se.

Säsongen 2019-20

Brighton gick upp som tvåa i Championship våren 2017. Deras två tidigare säsonger i Premier League har slutat med en femtondeplacering (40 poäng, 34-54 i målskillnad) och en sjuttondeplats (36 poäng, 35-60).

Den tredje raka säsongen i Premier League efter uppflyttningen kunde ett steg mot etablering vara att slippa dödsdansen ända in i omgång 38 och det verkar faktiskt som att Brighton tack vare starka resultat efter omstarten av ligan kommer att kunna andas ganska lugnt under matcherna i juli.

Den 2 november 2019 besegrade Brighton Norwich på hemmaplan, vilket gav dem 15 poäng totalt och en åttondeplacering. De efterföljande åtta matcherna resulterande bara i en seger, borta mot Arsenal, och sydkustlaget föll till plats femton.

2-0 hemma mot Bournemouth i förra årets sista match innebar ingen trendförändring och nio vinstlösa matcher följde innan covid-19 satte säsongen på paus. Brighton tog vila med endast en trepoängare på fjorton omgångar, men det ska tilläggas att åtta av matcherna hade slutat oavgjort så det fortsatte ändå att trilla inte lite poäng. Efter 29 omgångar hade laget 29 poäng och befann sig åter på plats femton.

Precis som på Emirates slutade returmötet med Arsenal i Brighton med en 2-1-seger efter en kvittering en kvart från slutet och det avgörande målet i den 95:e matchminuten. Seagulls följde upp med ett starkt kryss borta mot Leicester innan det blev klar förlust med 0-3 hemma mot Manchester United.

I den senaste matchen väntade Norwich City borta och trots att Brighton bara vunnit en av de femton föregående bortamatcherna i ligan var det en match de verkligen borde ta tre poäng från för att ta sig närmare kontraktet med tanke på återstående spelschema. Leandro Trossards mål efter 25 minuter blev matchens enda och Brighton tog den viktiga segern samtidigt som de befästa Norwich vidare öde i Championship nästa säsong.

Med 9 poäng ner till strecket och betydligt bättre målskillnad än samtliga lag under är Brighton i praktiken klara för spel i Premier League nästa säsong. Även om de skulle kamma noll resten av säsongen talar verkligen inte mycket för att Aston Villa och Bournemouth skulle ta 10 poäng på de resterande fem omgångarna.

Burnley (b)

Neal Maupay (9) är Brightons klart bäste målskytt i Premier League följt av Trossard (4).

Brightons sämsta period under matcherna är minut 16-30 då de har en målskillnad på 4-12. Å andra sidan avslutar de starkt med 12-7 sista kvarten.

Brighton har vunnit båda matcherna mot Arsenal och Norwich. Det utgör en tredjedel av deras poäng den här säsongen.

Skador och avstängningar

Graham Potter tvingas klara sig utan vänsteryttern José Izquierdo som är knäskadad.

Mittfältaren Steven Alzate kurerar ett ljumskproblem och utvärderas närmare matchstart.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 13 vinster, 6 oavgjorda och 2 förluster
Totalt Premier League: 5 vinster, 0 oavgjorda och 0 förluster

Borta i ligan mot Brighton: 4 vinster, 5 oavgjord och 1 förlust
Premier League borta mot Brighton: 2 vinst, 0 oavgjorda och 0 förluster

De tidigare mötena mellan Brighton och Liverpool före 2017 hittas i ligasammanhang i två perioder: 1958-1962 (Div. 2) och 1979-83 (Div. 1).

Efter 1983 har lagen också drabbat samman i sex cupmatcher, där Liverpool har vunnit fyra och Brighton en. Det rör sig om jätteskrällen på Anfield den 20 februari 1983 när en av de bästa Liverpoolupplagorna genom tiderna blev utslaget ur FA-cupen av Brighton. Liverpool ställde upp med förstaelvan och hade vid den tidpunkten 63 raka hemmamatcher i liga och cup utan nederlag sedan november 1974!

Det senaste cupmötet hittar vi i februari 2012 när Liverpool vann hemma med 6-1 i FA-cupen.

När lagen hösten 2017 möttes i ligan för första gången på 24 år tog det visserligen en halvtimme innan det första målet letade sig in, men sedan dröjde det bara 1 minut innan det stod 2-0 och så var det med det. I en effektiv match hamnade 6 av 7 avslut innanför ramen bakom målvakten och Liverpool gjorde fem gånger fler än Brighton.

Förrförra säsongen rundades av med en 4-0-seger för Liverpool i en match där Brighton redan hade säkrat kontraktet och inte utgjorde alltför stort motstånd. Liverpool hade bollen strax över 70 % av tiden och samlade ihop till 22-2 i avslut varav 11-1 var på mål.

Säsongen 2018-19 vann Liverpool båda matcherna, men trots 70 % i bollinnehav bara med 1-0. På Anfield i slutet av augusti 2018 nätade Mohamed Salah matchens enda mål i minut 23 och på Amex Stadium avgjorde forwarden på straff i början av den första halvleken. Det var en knapp men viktig seger efter förlusten borta mot Manchester United omgången före.

När lagen möttes på Anfield i höstas stod två spelare längst bak i förgrunden. Virgil van Dijk nickade in en frispark slagen av Trent Alexander-Arnold i minut 18 och sex minuter senare gjorde van Dijk sitt andra mål i matchen, den här gången på en hörna slagen av Trent. Brighton kröp närmare i andra halvlek och fick en biljett in i matchen när Alisson Becker tog bollen utanför straffområdet. Det innebar rött kort för målvakten och reducering på den resulterande frisparken slagen av Lewis Dunk. Liverpool höll dock ut resten av matchen och utökade ledningen till 11 poäng.

LIVERPOOL FC

Jürgen Klopp valde att ställa ur tre ur centrallinjens förstaval i form av Jordan Henderson, Gini Wijnaldum och Roberto Firmino hemma mot Aston Villa. Detta samtidigt som ytterbackarna och framför allt Andy Robertson fortsatt kämpar för att hitta tillbaka till farten och fläkten från före avbrottet gjorde att Liverpool tappade märkbart i slagstyrka.

Att trots lite speltid och spridda inhopp komma in och prestera direkt är kanske höga krav, men jag anser att Divock Origi allitd haft problem i matcher där Liverpool inte uppenbart för spelet och går för mål, vilket är typiskt i slutet matcherna eller som i hemmamatchen mot Barcelona. Hans första halvlek mot Aston Villa var helt enkelt bedrövlig, den kvarten han fick i andra inte mycket bättre, och då inte utifrån ”han är ingen Firmino”-perspektiv utan vilka minimumkrav vi ska kunna ställa på en centerforward i Liverpool.

Framför allt Henderson och Firmino lyfte Liverpools spel märkbart och det tilltagande trycket betalade sig med ett genombrott i minut 71 när Sadio Mané dunkade in 1-0 framspelad av Naby Keïta. Aston Villa skapade inte mycket att svettas över och Liverpool hade nu ett klart bättre grepp om händelserna. Vi fick dock vänta ända till minut 89 innan segern var spikad och det passande nog genom ett 2-0-mål av Curtis Jones som just skrivit under ett nytt kontrakt. Återstår om Harvey Elliott går samma väg till mötes mot Brighton om han får hoppa in. Han skrev som bekant på ett nytt kontrakt under måndagen.

0-0 mot Everton och 0-4 mot Manchester City innebär att Liverpool har gått 462 minuter utan att näta på bortaplan. Misslyckas laget att näta mot Brighton blir det den längsta mållösa sviten borta sedan 1992 när Liverpool spelade åtta bortamatcher i rad utan att hitta målet.

Mané har nätat mot 28 av 30 motståndare han har ställts mot i Premier League. Undantagen är Middlesbrough och Brighton.

Liverpool behöver fyra vinster i de fem återstående matcherna för att slå Manchester Citys poängrekord från säsongen 2017-18 och seger i samtliga för att knäcka även Juventus supersäsong 2013-14 när de spelade ihop 102 poäng på 38 matcher.

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, skysports.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-07-07 22:53:34