Lagbanner
Inför: Chelsea - Liverpool

Inför: Chelsea - Liverpool

Liverpool letar mål, Chelsea stadga och José Mourinho en kopp ödmjukhet. Ja, det där sista var förstås inte sant, men i övrigt stämmer det och två lag som behöver få fart på säsongen efter en mycket trög start ställs mot varandra på Stamford Bridge.

CHELSEA FC

Säsongen 2014-15
 
Efter 1-0 hemma mot Crystal Palace den 3 maj i år befästes ligatiteln matematiskt med 1 poäng till godo på vad de närmast jagande lagen skulle kunna uppnå i poängskörd och när säsongen 2014-15 stängdes hade Chelsea varit tabelletta i 274 dagar, ett nytt rekord för Premier League.
 
Fem insläppta mål på White Hart Lane på nyårsdagen och ett skrällkryss av Burnley på Stamford Bridge den 21 februari, kanske ska vi räkna in 1-2 på St James Park i början av december (men Newcastle hade tagit 16 av 21 poäng inför den matchen och var i ett annat slag då) och 1-1 hemma mot Southampton, är de enda bulorna på den raka och vidsträckta vägen mot Premier Leaguebucklan. 0-3-nederlaget borta mot West Bromwich i den näst sista omgången var väl ingen höjdare, men då var titeln redan säkrad.
 
Chelsea inledde säsongen 2014/15 med 3-1 borta mot Burnley och plockade 36 av 42 möjliga poäng innan den första förlusten kom borta mot Newcastle i omgång 15. 3-5 borta mot Tottenham en månad senare blev Chelseas enda ytterligare förlust under hela säsongen. I tillägg hittar vi nio oavgjorda matcher, där sju av dem kom mot lagen på plats 2-7.
 
Av de 26 matcher som spelades mot lag på placering 8-20 vann Chelsea 22 stycken och förlorade bara två. En imponerande utdelning.
 
Chelsea höll nollan i elva hemmamatcher och bara Swansea lyckades näta fler än 1 mål på Stamford Bridge.
 
Ska man peka på någon förbättringspotential är det bortamatcherna mot topplagen. Av de sex bortamatcherna mot lagen på topp 7 vann Chelsea nämligen bara en, 2-1 på Anfield den 8 november. Å andra sidan räcker oavgjort borta för att behålla status quo med tanke på att Arsenal, Manchester United och Tottenham besegrades på Stamford Bridge och att Manchester City och Southampton i alla fall inte nådde längre än oavgjort där heller.
 
När 2014-15 lades till handlingarna kunde José Mourinho konstatera att han under sin tid i Chelsea så långt bara hade förlorat tre av 41 matcher mot Liverpool, Manchester United, Manchester City och Arsenal.
 
Inte i någon av matcherna på Stamford Bridge nätade de fler än 2 mål första fyrtiofem och totalt sett bjöd 33 av Chelseas 38 ligamatcher på max 2 mål i första halvlek.
 
Chelsea gjort det första målet i 76 % av sina ligamatcher och låg under i halvtid i endast tre matcher under hela säsongen.
 
Det maskinlikt jämna i Chelseas lokomotivtuffande färd mot guldet förstärks av deras målskillnad i första halvlek (37-17) kontra andra (36-15).
 
Diego Costa blev Chelseas bästa målskytt under säsongen med 20 ligamål och då nätade han ändå inte mellan den 17 januari och den 24 maj. Näst bäst blev Eden Hazard med totalt 14 mål.
 
I FA-cupen chockade Bradford City Chelsea på Stamford Bridge med en 4-2-seger redan i den fjärde omgången. I Ligacupen gick det dock klart bättre och den 1 mars kunde Chelsea lyfta bucklan på Wembley efter att ha finalbesegrat Tottenham med 2-0.
 
Gruppspelet i Champions League blev en transportsträcka som gruppetta med 17-3 i målskillnad till en åttondelsfinal där det tog stopp direkt mot PSG. 1-1 i Paris följt av samma siffror i London ledde till en förlängning som även den slutade 1-1. Straffar således och där visade sig fransmännen vara kyligast.
 
Sommarövergångar 2015
 
IN
Cristian Manea, högerback, Viitorul Constanta, £2,3m
Nathan, offensiv mittfältare, Atlético Paranaense, £4,5m
Joseph Colley, defensiv mittfältare, Brommapojkarna, okänd summa
Asmir Begovic, målvakt, Stoke City, £8m
Danilo Pantic, central mittfältare, £1,25m
Baba Rahman, vänsterback, Augsburg, £14m
Pedro, ytter/anfallare, Barcelona, £21,4
Kenedy, offensiv mittfältare, Fluminense, £6,3m
Papy Djilobodji, mittback, Nantes, £2,7m
Michael Hector, mittback, Reading, £4m
Marco Amelia, målvakt, Lupa Castelli Romani, fri transfer
 
Lån IN
Radamel Falcao, anfallare, Monaco, säsongslån
 
UT
Thorgan Hazard, offensiv mittfältare, Borussia Mönchengladbach, £5,85m
George Brady, mittback, Sunderland, fri transfer
Gaël Kakuta, vänsterytter, Sevilla, £2,5m
Petr Cech, målvakt, Arsenal, £10m
Josh McEachran, mittback, Brentford, £0,75m
Didier Drogba, anfallare, Montreal Impact, fri transfer
Filipe Luís, vänsterback, Atlético Madrid, £11,1m
Oriol Romeu, defensiv mittfältare, Southampton, £5m
 
Lån UT
Chelsea har hela 34 spelare utlånade!
 
Säsongen 2015-16
 
Fjolårssäsongen var Chelsea i kontroll från början till slut och trots några små vägbulor i ligaspelet hamnade de aldrig i ens en liten formsvacka och var snarare sövande stabila. Ingen som följer engelsk fotboll kan ha missat att Mourinho och Chelsea står inför en helt annan utmaning efter sommaren.
 
Tio omgångar in på säsongen har laget redan förlorat två matcher fler än de gjorde på hela den förra säsongen och lägg två kryss till det så hittar vi bara tre vinster så här långt. I en match som väl många trodde skulle markera en vändning besegrade Chelsea Arsenal hemma med 2-0 och detta utgör tillsammans med 2-0 hemma mot tabelljumbon Aston Villa samt 3-2 borta mot WBA i augusti Chelseas enda 3-poängare under hösten.
 
Hemma har Chelsea kryssat mot Crystal Palace och Swansea i tillägg till att ha förlorat mot Southampton. Borta har de tagit med sig noll poäng av Everton, Manchester City och West Ham förutom ett kryss mot Newcastle.
 
Det är i synnerhet försvarsspelet som inte stått att känna igen hos Chelsea och med 19 insläppta är det bara Norwich, Bournemouth och Newcastle som är sämre. Laget som på hela förra säsongen släppte in 32 mål har redan läckt 19 mål och bara hållit nollan i två matcher.
 
Chelseas poängsumma på 11 poäng är den sämsta hos en regerande mästare efter tio omgångar sedan Blackburn Rovers följde upp sin titel lika dåligt 1995-96.
 
Förra säsongen öppnade Cesc Fabregas med nio assist på de första tio ligamatcherna. Den här säsongen har han bara spelat fram till ett mål under motsvarande period.
 
The Special One i speciell situation
 

Mourinho har valt, och givits chansen, att leda lag på den yppersta nivån och med det kommer krav som stundtals till ofta är orimliga av media, ägare och fans. Trots det kan hans resa i Europa från Porto, via Chelsea, Inter och Real Madrid fram till Chelsea igen inte beskrivas som något annat än en obruten framgångssaga med åtta ligatitlar och tre andraplatser på tolv säsonger i tillägg till två vinster och sex semifinalplatser i Champions League samt en vinst i Europa League under samma period. Fram tills nu.
 
Chelsea har spelat sex tävlingsmatcher förutom ligaspelet och har bara vunnit två av dem, borta mot Walsall i Ligacupen och hemma mot Maccabi Tel Aviv i Champions League – inga tunga skalper direkt. Trots att säsongen har alldeles för långt kvar för att redan nu sågas som fiasko är sexton matcher tillräckligt för att tyda en trend, att Mourinho står inför stora problem och är pressad på ett sätt som inte bara handlar om att en andraplats i La Liga i Real Madrid inte är gott nog.
 
Mourinho är publikt ytterst arrogant, självgod, kritiserande av andra och trycker på alla knappar han kan hitta. Domare, spelare och ytterst meriterande managrar - ingen går säker. Det är ett beteende som aldrig hade accepterats om det inte vandrat hand i hand med hans exceptionella framgångar som lagledare, men i mina ögon räcker egentligen inte ens det för att ursäkta hans stundtals rätt respektlösa på gränsen till skamliga beteende (ta ”Carneirogate” i samband med ligapremiären som exempel).
 
När nu verklighetens vindar blåser småspik i Mourinhos riktning vrids hans alla-mot-oss-mentalitet och fixering vid enligt honom felaktiga domslut upp till absurda proportioner och hans agerande står där naket som endast osmakligt.
 
I halvtid i matchen borta mot West Ham fick Mourinho för sig att knalla in till domarteamet för att säga vad han tyckte om deras insats i första halvlek, något som gör att han är föremål för en utredning av FA för olämpligt uppträdande. Ärendet kommer dock inte att behandlas förrän nästa vecka, meddelar The Guardian, något som innebär att Mourinho kommer att leda Chelsea som vanligt på lördag. Chelseamanagern var tillsammans med den assisterande managern Silvino Louro tvungna att svara FA om de godtar eller bestrider anklagelserna senast klockan 19 på torsdagskvällen.
 
Mourinho har vidare valt att överklaga boten på 50 000 pund samt straffet på en match avstängning för att ha kallat domarna rädda för att ta beslut i Chelseas favör efter hemmaförlusten mot Southampton den 3 oktober.
 
Skador & Avstängningar
 
Diego Costa fick en smäll över revbenen i veckan, men om röntgenundersökningen visar på blåmärken snarare än sprickor kan han spela på lördag.
 
Nemanja Matic är tillbaka efter en match avstängning.
 
Branislav Ivanovic och Thibaut Courtois är fortsatt skadade.

Tidigare möten (i Liverpools favör)
 
Totalt i ligan: 64 vinster, 31 oavgjorda och 49 förluster 
Totalt Premier League: 17 vinster, 9 oavgjorda och 19 förluster 

På Stamford Bridge: 18 vinster, 16 oavgjorda och 38 förluster 
Premier League på Stamford Bridge: 4 vinster, 5 oavgjorda och 13 förluster
 
Sedan säsongen 2004/05 har Liverpool och Chelsea mötts hela 40 gånger. Resultatet från dessa matcher är att Chelsea har vunnit sjutton matcher att jämföra med Liverpools tolv segrar.
 
Efter att ha varit lite av en mardrömsmotståndare i ligan har Liverpool bara förlorat fem och vunnit sju av de sexton senaste mötena i Premier League. Det går dock att spåra en klar José Mourinho-effekt eftersom det knappast är en tillfällighet att åtta av de tio senaste vinsterna som Chelsea har mot Liverpool har kommit under portugisens ledning. Under Mourinhos frånvaro vann Liverpool sex och förlorade bara två av elva möten med Chelsea i ligan.
 
Chelsea är oavsett manager obesegrade i de senaste åtta matcherna mot Liverpool i liga eller cup.
 
Ingen ligamatch lagen emellan har slutat 0-0 de senaste 21 åren.
 
Som manager för Borussia Dortmund mötte Klopp Chelsea vid fyra tillfällen med en vinst och två förluster som facit.
 
LIVERPOOL
 
Med bara en seger på de tio senaste i ligaspelet reser Liverpool till vad som under lång tid varit en riktig skräckarena. Jürgen Klopps lag ställs den här gången dock mot ett Chelsea som har större turbulens och svaj i klubben än på väldigt länge. Det går alltid att vända på det och tala om att det finns risk för en reaktion, men det är klart att det är bättre att möta ett lag som inte kan hålla tätt, ligger närmare strecket än topp fyra trots att de vann ligan i fjol och har en manager som mest gör sig till åtlöje. Därmed inte sagt att det här kommer att bli en lätt match.

Värt att notera är att samtliga lag som har besegrat eller spelat oavgjort mot Chelsea den här säsongen har gjort minst 2 mål och att Londonlaget har nätat i nio av tio ligamatcher oavsett arena. Liverpool har inräknat cupspel gjort fler än 1 mål i endast en av 15 matcher den här säsongen och det var hemma mot Premier League sämsta lag. Att Chelsea dras med sina problem är bra, men vi har våra egna att rätta till också. Glöm inte det.

Liverpools hemmamatcher mot Bournemouth, West Ham, Norwich, Aston Villa och Southampton borde ha resulterat i åtminstone 13 poäng, men i verkligheten blev det bara 8 poäng. För att balansera för underprestationen hemma behöver Liverpool överträffa den väntade poängskörden mot Stoke, Arsenal, Manchester United, Everton, Tottenham, Chelsea och Manchester City. ”Behöver” som i vad som är nödvändigt för att behålla ett poängsnitt som möjliggör en toppfyraplacering i sluttabellen.

Från den inledande mardrömsseptetten på bortagräs såg jag 8-9 poäng (vinst mot Stoke, förlust mot Arsenal och City, förlust mot antingen United eller Chelsea och kryss i den andra, seger mot antingen Everton eller Tottenham och kryss i den andra) som realistiskt och med två av matcherna kvar står Liverpool på 6 poäng både tack vare och trots flera oavgjorda matcher. 8-9 poäng var ingen krystad glädjekalkyl och ändå kanske laget inte ens når den. Detta samtidigt som hemmapoängen uteblivit. Ja, det räcker förstås att titta på tabellen för att inse att en snar uppryckning är nödvändig.

Med tanke på att 1-1 är vad Liverpool har spelat i sju av de tio senaste matcherna och är samma slutresultat som mötet med Chelsea i London har genererat två av de tre senaste åren, är det svårt att komma förbi som utgångspunkt.

Källor: BBC Sport, OPTA stats, liverpoolfc.com, stats.365football, en.wikipedia.org

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2015-10-30 13:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool