Lagbanner
Inför: Chelsea - Liverpool

Inför: Chelsea - Liverpool

Efter besvikelsen på Vicarage Road får Liverpool chansen att studsa tillbaka redan mitt i veckan när det vankas toppmatch på Stamford Bridge i FA-cupen. Jürgen Klopp förväntas välja en klart starkare elva än tidigare i turneringen mot ett Chelsea som saknar flera viktiga pjäser till följd av skada.

CHELSEA FC

”Det är Liverpool och våra supportrar kommer för att se oss försöka ta oss förbi det bästa laget i landet i FA-cupen.

Det innebär inte att jag kan komma att byta ut några spelare. Det kan handla om utvilade ben eller att erbjuda olika alternativ. Jag kommer dock inte ta lätt på uttagningen utan behandla det som vilken match i ligan som helst.”

                                                                                                  Frank Lampard

Januariövergångar 2020

IN
Bryan Fiabema, anfallare, Tromsö, £0,54m
 
Lån IN
---
 
UT
Michael Hector, mittback, Fulham, £5,3m
Clinton Mola, mittfältare, Stuttgart, £0,36m
Tariz Lamptey, försvarare, Brighton, £3,0m
 
Lån UT
Danny Drinkwater, mittfältare, Aston Villa
Marc Guehi, försvarare, Swansea City
Conor Gallagher, mittfältare, Swansea City
Jamal Blackman, målvakt, Bristol Rovers
Victor Moses, yttermittfältare, Inter
George McEachran, mittfältare, Cambuur
Charlie Brown, anfallare, Union SG
Jacob Maddox, mittfältare, Southampton
 
Säsongen 2019-20
 
När Chelsea föll med 1-2 hemma mot Liverpool den 22 september förra året hade de inlett blandat med två vinster, två oavgjorda och två förluster. De svarade genom att radda upp sex raka vinster och skaffade sig ett starkt utgångsläge för en toppfyraplacering. Frank Lampard vann utmärkelsen månadens manager för tre segrar i Premier League och två i Champions League.
 
Fyra förluster på fem omgångar från mitten av november fram till jul gjorde att avståndet uppåt växte och såg Leicester dra ifrån, men mer oroväckande att flera lag började jaga ikapp bakifrån. Chelsea som ett tag såg ut att ha skaffat sig en säker lucka ner till femteplatsen kände nu flåset även från lag som Wolverhampton och Sheffield United.
 
Lampards gäng tog tunga segrar borta mot Spurs och Arsenal kring årsskiftet, men spädde ut det med att bara ta sammanlagt 1 poäng mot Southampton, Brighton och Newcastle.
 
2-2 hemma mot Arsenal i januaris sista match såg till att Gunners förmodligen sista chans att jaga ikapp Londonrivalen försvann och 2-2 borta mot Leicester gjorde att tredjeplatsen fortfarande var en realitet för Chelsea.
 
Chansen att öppna ett avstånd på 9 poäng ner till Manchester United misslyckades totalt efter en 0-2-förlust hemma den 17 februari. I nästa sexpoängare gick det bättre och Tottenham besegrades med 2-1 hemma.
 
Nu senast spelade Chelsea 2-2 borta mot Bournemouth, vilket innebär att de efter 28 omgångar står på 50 poäng och 47-39 i målskillnad. De har 5 poäng upp till Leicester på tredjeplatsen och Manchester United (42), Wolves (42), Tottenham (40) och Sheffield United (40, en match tillgodo) bakom sig.
 
Tammy Abraham (15) följt av Jorginho (7) och Christian Pulisic (6) är bästa målskyttar i liga och cup.
 
Om inte ett mirakel inträffar på Allianz Arena den 18 mars kommer Chelseas äventyr i Champions League att stanna i åttondelsfinalen. Detta efter 0-3 hemma mot Bayern München i det första mötet. Dessutom är Jorginho och Alonso avstängda i returen.
 
I FA-cupen har Chelsea vunnit hemma mot Nottingham Forest med 2-0 och borta mot Hull City med 2-1.
 
Skador och avstängningar
 
Lampard måste klara sig utan sin bäste målskytt Tammy Abraham och har ytterligare tunga avbräck i mittfältarna N’Golo Kanté, Callum Hudson-Odoi, och Christian Pulisic.
 
Mittbacken Andreas Christensen är ett stort frågetecken och missar sannolikt matchen.
 
Tidigare möten och FA-cupfacit

Det här blir det första mötet mellan lagen i FA-cupen sedan finalen 2012 när Chelsea stod som segrare.
I fem av de sju senaste mötena i FA-cupen har Chelsea vunnit.

Den här säsongen har Liverpool vunnit med 2-1 på Stamford Bridge i september och en månad senare lyfte Klopps lag Supercupbucklan efter att ha vunnit mot Chelsea på straffar i Istanbul.

Chelsea spelar i den femte rundan för femte året i rad och de har vunnit FA-cupen sex gånger sedan millennieskiftet, flest av alla lag jämte Arsenal.

Londonlaget har vunnit åtta och bara förlorat en av de tolv senaste matcherna i FA-cupen och på Stamford Bridge vunnit tio och bara förlorat en i samma turnering. De har hållit nollan i fem av de sex senaste i FA-cupen.

Sedan Liverpool vann FA-cupen 2006 har laget inte nått kvartsfinalen fler än två gånger.

Bara en av de sex senaste bortamatcherna i FA-cupen har slutat med vinst. Ett mer positivt tecken är att Liverpool har nätat i femton raka bortamatcher i FA-cupen sedan 0-1-förlusten mot Manchester United 2011.

LIVERPOOL FC

”Chelsea är ett lag som gillar att spela fotboll och ur ett passningsperspektiv i det absoluta toppskiktet. Vi måste hitta en lösning att hantera det och det blir en annorlunda utmaning.

Vi är Liverpool, vi är alltid under press och förväntas alltid leverera. Om Chelsea gör ändringar i startelvan, vilket jag inte vet om de kommer att göra, blir det ändå ett erfaret lag.

Det handlar om de sista sexton i FA-cupen och vi vill gå vidare. Det är planen.”

                                                                Jürgen Klopp

Liverpool har sammanlagt endast varit i ledningen 34 minuter under de fyra matcherna sedan vinteruppehållet och undantaget individuella toppar från exempelvis Sadio Mané, ytterbackarna och Alisson Becker har laget som helhet inte alls hittat tillbaka under de senaste veckorna.

En och annan spelare måsta kunna tillåtas att dippa då och då under en 60-matcherssäsong, men laget förväntas stå upp och ha en kollektiv styrka att kunna kompensera för det. Att så många samtidigt är så obegripligt usla som mot Watford är en gåta och jag tror många spelare ser fram emot den här matchen tätt inpå för att snabbt skapa av sig kollapsen på Vicarage Road och dessutom vända fokus mot en annan turnering.

Efter att ungdomarna figurerat friskt i turneringen förväntas Klopp nu matcha ett mer erfaret lag, men spelare som Curtis Jones, Neco Williams och Ki-Jana Hoever finns tillgängliga till skillnad från Harvey Elliott som rest med U19-laget till Portugal för att möta Benfica i UEFA Youth League.

Startelvan

Jordan Henderson, Naby Keïta, Xherdan Shaqiri missar matchen liksom långtidsskadade Nathaniel Clyne.

Joe Gomez stod över med en småskada senast, men är spelklar och förväntas ersätta Dejan Lovren i mittlåset.

James Milner är också tillbaka och jag tror han går in på mittfältet där även Adam Lallana ges chansen. Lallana var en av få som visade prov på energi i sitt inhopp mot Watford och Gini Wijnaldum har inte övertygat på sistone. Med Hendo, Keïta och Shaqiri otillgängliga behåller Fabinho sin plats.

Framåt kan jag tänka mig att Klopp väljer att starta med Divock Origi i stället för Mohamed Salah, men det lär inte bli fler än en justering jämfört med den vanliga topptrion.

    Origi                    Firmino                   Mané
          Milner           Fabinho           Lallana
Robertson    van Dijk    Gomez    Alexander-Arnold
                               Alisson

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-03-02 21:58:45
Author

Fler artiklar om Liverpool