Lagbanner
Selhurst Park, 2023-12-09 13:30

Crystal Palace - Liverpool

Inför Crystal Palace–Liverpool: ”Jakten på serieledning”

Inför Crystal Palace–Liverpool: ”Jakten på serieledning”

Liverpool tog andra ligasegern på fyra dagar utan att imponera när Sheffield United besegrades under onsdagen. På lördagsförmiddagen avrundas en hektisk period av tre matcher på sex dagar när laget reser till London för bortamatch mot Crystal Palace. Frågan är om Liverpool kan gå upp i serieledning och sätta press på konkurrenterna?

Liverpool imponerade inte nämnvärt i bortamatchen mot seriejumbon Sheffield United. Trots det kunde laget vinna matchen med 2–0 och hänga på i toppen av tabellen. På lördag väntar ett ännu svårare prov, Crystal Palace på Selhurst Park i de rödas fjärde förmiddagsmatch för säsongen.

Faktum är att Liverpool inte lyckades att besegra Londonklubben under förra säsongen. I hemmamatchen tidigt på säsongen lyckades Liverpool rädda en poäng via Luis Díaz efter att Darwin Núñez skallat Joakim Andersen och i returmötet på Selhurst Park förblev ställningen mållös. Skillnaden är dock att det är ett Palace som är något svagare i år och ett Liverpool som är betydligt starkare.

Lördagens hemmalag kommer med ett sargat självförtroende med bara en seger på de fem senaste matcherna där laget besegrade Burnley innan man förlorade mot Everton, Luton och Bournemouth. Däremellan hann klubben även med att kryssa mot West Ham. Förlusten av Wilfried Zaha har tagit hårt på Londonklubben och när även Eberechi Eze missat stora delar av säsongen saknas en ”edge” som på egen hand kan uppröra motståndare.

Crystal Palace tillhör trots allt det förväntade mittenskiktet, men med den senaste tidens resultat och spel har Roy Hodgsons skuta börjat gunga och frågorna kring hans vara eller icke vara har varit uppe på tapeten. Det är visserligen inte matcher mot Liverpool som poängen ska komma i, men om inte Palace börjar samla poäng är det inte helt omöjligt att de snart befinner sig i en bottenstrid snarare än en mittenstrid.

Inför matchen är läget i truppen enligt följande: Dean Henderson är fortsatt borta men med Sam Johnstone i kassen är det inget märkvärdigt tapp för Palace i min åsikt. Däremot dras även Cheick Doucoure, Tyrick Mitchell och Eberechi Eze med skavanker och samtliga tre missar matchen vilket är ett enormt tapp för Palace. Slutligen är det även tveksamt om Michael Olise kommer till start men där kommer ett sent besked att tas.


För Liverpoolsdel borde självförtroendet vara bra mycket bättre. De fem senaste matcherna har inneburit fyra segrar och ett kryss, där det oavgjorda resultatet kom borta mot Manchester City. Dock finns det vissa orosmoln även i bortalaget. I de två senaste matcherna har det förvisso blivit segrar, men det har inte varit övertygande sådana och spelet har stundtals hackat rejält. Dessutom anser jag att det är en stor nivåskillnad på Liverpool hemma på Anfield jämfört med på bortaplan, något som måste förbättras om laget ska fajtas om titeln hela vägen in.

För faktum är att de tankarna måste börja etableras redan nu. Tolka mig rätt, det är klart att en klubb som Liverpool över de senaste åren är förberedda på att kampas i toppen men efter fjolårets misslyckande till säsong var känslan att målet varit att säkra Champions League-spel. Det är såklart även målet nu, men med den sitsen som klubben givit sig själva med 15 omgångar spelat och ett Manchester City som inte ser 100 procentiga ut så måste varje tre poängare vara på liv och död. Förr eller senare lär City plocka närmare tio, om inte fler, segrar och då vill man gärna ha en/den luckan ner som de bjudit på. Lägg därtill ett Arsenal med en säsongs mer rutin i toppen så kan det bli ett rafflande race under våren.

Läget i Liverpools trupp har blivit något sämre igen. Andy Robertson, Stefan Bajcetic och Thiago har varit borta ett tag och kommer troligtvis vara så fram till 2024. Borta finns även Diogo Jota och Alisson, men den duon närmar sig comeback med målvakten i träning redan under fredagen. Efter matchen mot Sheffield kom ytterligare ett par tråkiga besked, Joel Matip har slitit av det främre korsbandet och det är mycket möjligt att hans säsong (och kanske Liverpoolkarriär?) är över. Alexis Mac Allister fick även han en smäll, eller ett sår som Klopp sa, i matchen. Argentinaren spelade nästan en timme efter smällen men fick sedan kliva av. Enligt Klopp är matchning mot Palace mer eller mindre uteslutet och medverkan till torsdagen och eventuellt även söndag nästa veckan tveksamt.

Jürgen Klopp har under den intensiva veckan roterat på ett par positioner och det finns nog en ganska stor chans att så även blir fallet mot Crystal Palace, även fast det kanske blir mer rotation tillbaka till ett mer ”ordinarie” lag med tanke på att en seger skulle, åtminstone tillfälligt, ge oss serieledning i väntan på kvällens toppmatch mellan Aston Villa och Arsenal. Nu börjar jakten på serieledning.

Förväntad startelva: Kelleher – Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Tsimikas – Szoboszlai, Endo, Jones – Salah, Núñez, Díaz.

Vad? Crystal Palace – Liverpool i omgång 16 av Premier League.

Vart? Selhurst Park.

När? 13:30, lördag.

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay.
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2023-12-08 17:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool