Lagbanner
Inför: Everton - Liverpool

Inför: Everton - Liverpool

Redan före uppehållet för covid-19 och att resten av världen började hålla avstånd distanserade sig Liverpool rejält från övriga lag i tabellen. När Premier League nu återupptas leder Jürgen Klopps lag med 22 poäng och som första anhalt på vägen mot det så hett efterlängtade ligaguldet väntar ett Merseysidederby på Goodison Park.

EVERTON FC

Januariövergångar 2020

IN
-

Lån IN
-

UT
-

Lån UT
Kieran Dowell, offensiv mittfältare, Wigan, säsongslån
Cenk Tosun, Crystal Palace, anfallare, säsongslån
Jonas Lössl, Huddersfield Town, målvakt, säsongslån

Säsongen 2019-20

Den positiva trenden från våren 2019 höll i sig under ligastarten när Everton vann två och kryssade en av de fyra första matcherna. Därefter följde en tyngre period med två vinster och åtta förluster på elva ligaomgångar. En formsvacka som slutade med 2-5 borta mot Liverpool och att Marco Silva fick sparken. Everton låg då på nedflyttningsplats.

Duncan Ferguson ledde laget under 2 veckor innan Carlo Ancelotti tog över som ny manager för Everton. Både Ferguson och Ancelotti fick ordning på Toffees som från början av december och två månader framåt vann sex matcher och kryssade fyra av elva. Enda förlusten kom borta mot Manchester City på nyårsdagen och laget hade lyft till en niondeplacering.

Formen dippade just före covid-19 slog till och det blev 2-3 borta mot Arsenal, 1-1 hemma mot Manchester United samt 0-4 borta mot Chelsea.

Sammanräknat har Everton spelat ihop 37 poäng och ligger på en tolfteplats. De har 10 poäng ner till strecket och 7 poäng upp till Sheffield United på plats sex. Det finna alltså klart svängrum för slutplacering och detta med ett spelschema som efter mötet med Liverpool ser rätt behagligt ut.

Bäste målskyttar är Dominic Calvert-Lewin (13) och Richarlison (10) som tillsammans stått för 62 % av Evertons mål i Premier League. Flest assist har Lucas Digne (5) och Djibril Sidibé (4).

Evertons 42 senaste möten med Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham och Manchesterlagen har slutat med 14 oavgjorda och 27 förluster. Den enda segern kom den 7 december 2019 när Chelsea besegrades med 3-1 på Goodison Park.

Slutposition 2015-19
2014-15, Plats 11, 47 p
2015-16, Plats 11, 47 p
2016-17, Plats 7, 61 p
2017-18, Plats 8, 49 p
2018-19, Plats 8, 54 p

Undantaget ett lyft säsongen 2016-17 har Everton legat kring 50-strecket och ser ut att göra så också den här säsongen. Deras poängsnitt hittills pekar mot en slutsumma på 48 poäng

Skador och avstängningar

Theo Walcott, Yerry Mina och Cenk Tosun missar garanterat derbyt.

Morgan Schneriderlin är på väg tillbaka efter en knäoperation, men är fortsatt minst tre veckor från att bli matchklar. Det är också stora frågetecken för mittfältarna André Gomes och Fabian Delph, men de har fortsatt en chans.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 78 vinster, 67 oavgjorda och 57 förluster
Totalt Premier League: 23 vinster, 23 oavgjorda och 9 förluster

På Goodison Park: 33 vinster, 34 oavgjorda och 34 förluster
Premier League på Goodison Park: 7 vinster, 10 oavgjorda och 7 förluster

Säsongen 2016-17 skickade Sadio Mané den röda klacken på Goodison Park i extas när han förvaltade stolpreturen från Daniel Sturridge fyra minuter in på stopptiden. När lagen möttes på Anfield i mars 2017 tog Mané vid där han slutade och gav Liverpool ledningen redan i minut åtta. Philippe Coutinho såg ett skott pareras av Joel Robles och sedan rensas på mållinjen innan Matthew Pennington högg på en lös boll efter en hörna med knappa halvtimmen spelad. Tre minuter senare återgav Coutinho Liverpool ledningen när han fintade två motståndare och skruvade in 2-1 i bortre krysset. Det var även Coutinho som spelade fram till Divock Origis 3-1-mål. Romelu Lukaku hade ett enda bolltillslag i offensivt straffområde och när det kom efter 70 minuter hade Liverpool redan avgjort matchen.

På Nobeldagen 2017 fick Everton med sig 1-1 borta mot Liverpool efter att Calvert-Lewin lurat domarna genom att gå in smart i duell med Dejan Lovren och lägga sig. Oavgjort var ett rån i en match som Liverpool dominerade från start till mål med 79 % i bollinnehav, 23-3 i avslut och 12-1 i hörnor.

I början av april 2018 spelades derbyt på Goodison Park och det var hela tiden givet att det skulle hamna i skuggan av de två inramande matcherna som båda var mot Manchester City, i ligan respektive Champions League. Föga förvånande slutade derbymatchen 0-0.

Förra säsongen såg vi två chansfattiga tillställningar med lätt övertag för Liverpool. I hemmamötet fick Liverpool med sig 3 poäng på matchens sista anfall när en lång lyftning av Virgil van Dijk fumlades ut av Pickford till Origi som stod på rätt plats vid rätt tillfälle och kunde nicka in 1-0. Mötet på Goodison Park slutade 0-0 och var en av de matcherna som efter säsongen kändes som där ligaguldet missades och att Liverpool hade haft mer att hämta om laget bara gått för det.

Efter en explosiv första halvlek i början av december 2019, med 6 mål fördelade enligt dubbelt så många till Liverpool som Everton, fick vi vänta ända till minut 90 på nästa mål när Gini Wijnaldum gav ett slutresultat som mer speglade händelserna på planen. Hade det inte varit för Richarlisons 4-2-reducering på stopptid i första halvlek hade det kunnat rinna iväg rejält efter paus. Efter den svängdörrsmatchen höll Liverpool nollan i sju raka ligamatcher. Värt att notera är att Klopp till den matchen bytte ut Alisson (avstängd), Mohammed Salah, Roberto Firmino, Alex Oxlade-Chamberlain och Jordan Henderson. In kom Adrian, Divock Origi, Xherdan Shaqiri, James Milner och Adam Lallana.

Ännu fler byten gjorde till FA-cupen i januari i år. I ett tätt matchande valde Klopp att rotera nio spelare och starta med en mycket ung elva mot ett ordinarie Everton. Curtis Jones vackra distansavslut avgjorde matchen till Liverpools fördel.

Everton står på arton raka ligamatcher utan seger mot Liverpool och har därmed slagit den tidigare bottennoteringen från 1972-78.

Everton har sammanlagt bara tre vinster på trettioåtta derbyförsök i ligan eller en vinst på de tjugotre senaste mötena med Liverpool. Den enda vinsten för Everton under den här tjugotrematchersperioden kom i oktober 2010 och var samtidigt Liverpools första match under den nye ägaren John W Henry. Mikel Arteta och Tim Cahill nätade i en match där Roy Hodgson ledde Liverpool.

Fjorton röda kort för Everton och sju för Liverpool har delats ut under de tidigare femtiotvå mötena i Premier League.

Fem senaste på Goodison Park

Mars 2019: Everton 0-0 Liverpool

April 2018: Everton 0-0 Liverpool

December 2016: Everton 0-1 Liverpool

Oktober 2015: Everton 1-1 Liverpool

Februari 2015: Everton 0-0 Liverpool

Sammanlagt 3 mål av två lag på 450 minuter skvallrar om matcher präglade av tätt markerande, fokus på att stänga ner spelet och många spelavbrott. Trots det har Liverpool haft ett märkbart till påtagligt spelövertag som dock sällan givit det genombrott spelet motiverat. Extra surt var det i fjol eftersom 0-0-matchen mot Everton framstår som en av de främsta skälen till att det blev 1 poäng bakom och inte 2 poäng före Manchester City.

Derbystatistik

Ian Rush och Dixie Dean kan ståta med att ha nätat hattrick i två derbymatcher, men Steven Gerrard är den senaste att lyckas med bedriften. Liverpools lagkapten gjorde samtliga mål i 3-0-segern på Anfield i mars 2012.

Ännu längre tillbaka i tiden hittar vi Evertons senaste hattrick. Det var Dixie Dean som gjorde samtliga mål i en 3-1-seger på Anfield 1931.

Efter andra världskriget har Everton bara vunnit en match mot Liverpool i vilken de har släppt in det första målet. Det var 1992 som Peter Beardsley avgjorde till Evertons fördel på Goodison Park.

Samtliga av Evertons nio vinster mot Liverpool i Premier League har tagits i det första mötet under säsongen, oavsett om detta har spelats hemma eller borta. Senaste tillfället som de vann match nummer två var så långt tillbaka som 1988.

 39 straffsparkar har delats ut genom åren: 25 till Liverpool och 14 till Everton. Liverpool har nätat på 18 av sina och Everton på tio av sina.

Just derbyna mot Everton har inte bara resultatmässigt varit röda på senare år. Mötena mellan stadsrivalerna har nämligen bjudit på 21 utvisningar sedan Premier League startade och tolv av dessa har delats ut under de senaste 22 matcherna. Phil Neville och Steven Gerrard är de enda två spelarna som har blivit utvisade i två Merseysidederbyn.

Evertons straffspark i derbyt i april 2018 var den första de tilldömts mot Liverpool sedan våren 2003 på Goodison Park.

LIVERPOOL FC

Så väntar äntligen dagen åtminstone jag under några veckor befarade aldrig skulle komma, nämligen när säsongen 2019-20 återupptas. Av sorgens fem stadier har jag åtminstone gått igenom förnekelse (”klart de inte kan ogiltigförklara säsongen, det går ju bara inte”), ilska (”va, överväger de att radera det här från historieböckerna, det är inte klokt”), depression (”jaha, nästa säsong igen och då går det väl rejält neråt som det gjorde 2002, 2008 och 2014”) och acceptans (”Macheda, Gerrards halkning, covid-19, same shit different day, bara att konstatera att det är så det är att hålla på Liverpool”).

Att tillskriva Liverpool titeln utan att spela klart skulle formellt gälla som ett guld och med tanke på tabellställningen väcka lite ifrågasättande, men det skulle ändå aldrig fullt ut vara på riktigt. Det skulle alltid komma att formuleras i stil med ”Liverpool tilldelades eller tillskrevs eller utsågs” inte ”Liverpool vann” och det är en skillnad. Inte matematiskt klart, inte 38 omgångar, inte alla placeringar vad gäller Europa och nedflyttning lika fullt utstakade baserat på 28-29 omgångar och så vidare. Det blir självklart inte exakt som vanligt, men nu får vi ett riktigt avslut och ingen kommer att kunna ifrågasätta utkomsten ens principiellt.

Förutsättningar

Efter Manchester Citys seger under onsdagskvällen mot Arsenal ligger de 22 poäng bakom Liverpool, något som innebär att Jürgen Klopps lag behöver 6 poäng ytterligare för att matematiskt säkra titeln. Detta då City maximalt kan nå 87 poäng efter 38 matcher.

Vinster mot Everton och Crystal Palace och saken är klar oavsett vad City hittar på. Ifall Liverpool besegrar Everton följt av att Manchester City förlorar hemma mot Burnley på måndag är titeln också bärgad. Om Liverpool inte vinner sina kommande två matcher och Manchester City gör det får vi en extra intressant drabbning i den 32:a matchomgången när Liverpool den 2 juli reser till Etihad. De regerande mästarna mot de förmodat blivande och ettan mot tvåan i tabellen.

Liverpool kan sätta en rad rekord vad gäller segrar hemma och borta respektive totalpoäng, men frågan är hur motivationen och laguttagningen ser ut de avslutande matcherna eftersom Liverpool förväntas säkra titeln med minst fem, men förmodligen färre, matcher kvar av säsongen.

Vad kan vi förvänta oss?

Med de andra nystartade ligorna som referens och särskilt Bundesliga som har kommit längst och sannolikt ligger närmast Premier League i typ av fotboll skulle jag säga att det för de allra flesta lagen kommer att ta två omgångar att skaka av sig rosten, hitta positionerna och inte minst bygga matchtempo.

Till och med en fysisk maskin som Christiano Ronaldo såg ut att spela under vattenytan och lirare som normalt sett bländar oss med teknik har slagit bort rutinpassningar. Trots allt förväntar jag mig att lag och spelare som lutar sig mer mot individuell teknik kommer att övertrumfa motståndare vars främsta styrka är fysik och kamp.

Den mest uppenbara skillnaden har varit intensiteten och hur orken snabbt dykt en bit in på andra halvlek, något som gör det märkligt varför en del managers varit så återhållsamma med att använda de nu tillåtna fem bytena (fortfarande ges dock endast tre tillfällen). De lagen som snabbt lyckas etablera sin normala intensitet kommer att ha ett klart överläge i början.

En annan sak som brustit betänkligt är defensiv organisation. Det finns undantag som Bayern München, men många lag har sett väldigt ihåliga ut bakåt.

Plockar vi bort publikstödet och därmed en minskad hemmaplansfördel, att det inte finns något mästerskap att försöka spela sig in till och att vissa lag tabellmässigt har väldigt lite att spela för förväntar jag mig en del väldigt avslagna mittabellsmöten och en del fullständiga utskåpningar mellan motiverade taggade lag och några som bara ställer ut skorna i väntan på semestern.

Men viktigast av allt: Vi är igång igen!

Källor: BBC Sports, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-06-19 10:44:00
Author

Fler artiklar om Liverpool