Lagbanner
2022-02-16 21:00

Inter - Liverpool

Inför: Inter - Liverpool

Inför: Inter - Liverpool

Champions League är tillbaka när Liverpool gästar klassiska och mäktiga San Siro för den första åttondelsfinalen av två.

Det är två klubbar som inte stött på varandra speciellt ofta ute i Europa som drabbar samman under onsdagen. Senast det begav sig var när de möttes i just åttondelsfinal säsongen 2007/2008. Då hade Inter en viss Zlatan Ibrahimovic i laget men det hjälpte föga då Liverpool tog sig vidare till kvartsfinal efter totalt 3-0.

De röda inledde dubbelmötet på Anfield och via två sena mål signerat Dirk Kuyt och Steven Gerrard skaffade sig laget ett bra utgångsläge inför returen. Och mötet på San Siro skulle komma att bli en målsnål historia då Fernando Torres stod för matchens enda mål och sköt Liverpool vidare i turneringen.

Fjorton år senare är det alltså dags för de båda giganterna att återigen ställas mot varandra i den finaste av klubblagsturneringar.

Något överraskande går Nerazzurri upp i sin första slutspelsmatch i turneringen sedan säsongen 2011/2012. Och deras väg fram till den här åttondelsfinalen var inte helt spikrak.

Med tio inspelade poäng slutade de tvåa i sin grupp efter Real Madrid, i en grupp som också bestod av Shaktar Donetsk och uppstickaren FC Sheriff. Facit i gruppspelet för de blåsvarta blev tre segrar, ett kryss samt två förluster. De båda förlusterna kom mot de spanska marängerna efter att Inter stått för två ganska slätstrukna insatser i båda mötena.

De regerande italienska mästarna har annars efter en fin höst tappat lite fart den senaste tiden. Efter förlusten i derbyt mot Milan för tio dagar sedan väntade under lördagen en seriefinal mot Napoli. Där stod de för en ganska knackig insats och fick till slut nöja sig med en poäng. Förutom poängtappet tappade de också serieledningen till värsta rivalen Milan – så räkna med att vi får se ett extra taggat Inter kliva ut på sin hemmaborg.

Spelare att se upp med lite extra är förstås anfallsduon Edin Dzeko och Lautaro Martinez som tillsammans stått för 21 ligamål den här säsongen. Nerazzurri sitter utöver det på ett par intressanta mittfältsnamn i form av Marcelo Brozovic och inte minst Nicolo Barella som stod för ett fint EM-slutspel under fjolåret.

Förutom skador på Joaquin Correa och nyförvärvet Robin Gosens är även mittbacken Alessandro Bastoni ett osäkert kort inför. I övrigt har manager Simone Inzaghi fullt manskap att tillgå inför det första mötet.

Tittar vi till bortalaget för kvällen kan vi lugnt konstatera att avancemanget till slutspel gick så smärtfritt det bara kunde. Sex segrar av sex möjliga och första engelska lag någonsin att gå rent i ett Champions League-gruppspel. Det i "dödens grupp" på förhand med Atlético Madrid, Milan och Porto.

Dagsformen är där och skadeläget fantastiskt för tillfället. The Reds har inte förlorat sedan den 28:e december då Leicester vann med 1-0 på King Power Stadium. Fyra raka segrar i ligaspelet, avancemang till final i ligacupen och vidare till femte rundan i FA-cupen ger verkligen spelarna råg i ryggen inför den första slutspelsmatchen i Milano.   

Liverpool kommer senast från en något skakig seger i helgen när de lyckades besegra både regnet, vinden och Burnley på Turf Moor med 1-0. Fabinho visade var skåpet skulle stå när han med full kraft från nära håll pangade in matchens enda mål i slutet av den första halvleken.

Mer glädjande från matchen var att Klopp för första gången på över två år hade en helt skadefri trupp att tillgå. Det gjorde att spelare som Joe Gomez, Curtis Jones och Takumi Minamino inte ens fick plats på bänken.

Med hela truppen tillgänglig och igång går man som Liverpoolsupporter in med en god känsla och stor optimism inför slutskedet av säsongen. Första hindret på vägen mot ännu en rolig vår ute i Europa börjar nu och känslan är att inget lag vill möta Liverpool, då framför allt ”a european night at Anfield” nog skrämmer slag på de flesta.

Inget ont om Inter som är ett bra lag med vassa spelare på i stort sett varje position men om de röda bara kommer upp i normal nivå ska chansen vara mycket god att ta sig vidare till kvartsfinal.

Det är Inzaghi mot Klopp, italiensk trygghet mot tysk gegenpress och det är uppdukat för stor underhållning under strålkastarna på Giuseppe Meazza – missa inte det för allt i världen.

Vad? Inter - Liverpool, åttondelsfinal i Champions League
Plats? San Siro, Milano
När? Onsdag 21.00
Kanal? Cmore
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-02-15 21:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool