Lagbanner
Inför: LASK Linz - Liverpool
Äntligen är det dags att se de röda ute i Europa igen.

Inför: LASK Linz - Liverpool

På torsdag är det återigen dags för europeiskt cupspel, men för första gången sedan säsongen 2015/2016 har Champions League bytts ut mot Europa League. I första gruppspelsmatchen står LASK Linz från Österrike för motståndet. Det återstår att se om Liverpool med ett förmodat roterat lag kan ta första steget mot slutsspelsavancemang.

LASK Linz har inlett säsongen starkt med 14 poäng på de första sju matcherna, vilket ger en nuvarande placering som tabelltrea bakom Sk Sturm Graz och FC Red Bull Salzburg i Österreichische Fußball-Bundesliga. Den 40-årige tränaren Thomas Sageder tog över klubben inför säsongen och har direkt fått fart på grejerna. Laget har redan hunnit med att städa av tredjeligalaget SC Röthis i första omgången av österrikiska cupen, samtidigt som HSK Zrinjski Mostar från Bosnien och Hercegovina besegrats i kvalet till Europa Leagues gruppspel.

LASK Linz är kända för sina svartvita matchställ och spelar sina hemmamatcher på nyöppnade (2023) Raiffeisen Arena med maxkapacitet på 19 000 åskådare. LASK var år 1965 den första klubben utanför huvudstaden att vinna högstaligan, en bedrift som de idag inte är ensamma om. Bland annat har FC Red Bull Salzburg vunnit den österrikiska ligan hela 14 gånger sedan säsongen 2006/2007, vilket har rubbat maktbalansen i den inhemska fotbollen. LASK Linz vann även cupen 1965 och vann således ”dubbeln” detta år, vilket får anses som den största bedriften i klubbens historia.

Helmut ”Heli” Köglberger anses vara klubbens bästa spelare genom tiderna och blev 2008 vald som ”århundradets spelare” i LASK Linz. Anfallaren gjorde under sin första sejour i klubben (1964–1968) drygt 40 mål på 70 matcher. Efter en avstickare till Austria Wien, återvände Helmut Köglberger till LASK och stänkte in ytterligare 99 mål innan han la skorna på den berömda hyllan. År 1997 sammanslogs LASK Linz med lokalkonkurrenten FC Linz men namnet och dess svartvita färger behölls intakt.

Klubben blev i somras av med sin fixstjärna Keito Nakamura som lämnade för franska Stade de Reims. Japanen gjorde 17 mål och 8 assist på 36 matcher och var starkt bidragande till att LASK lyckades nå europeiskt gruppspel. Trots tappet finns det offensiv kvalité i laget, anfallaren Robert Zulj är lagets stora målskytt och ett ständigt hot som Liverpool får se upp med. Det finns även unga spännande talanger i form av Marin Ljubicic (född 2002) och Elias Havel (född 2003) som båda har inlett säsongen lovande. Liverpool är trots detta klara favoriter i matchen och bör utan större problem kunna inkassera den första trepoängaren i gruppspelet.

Det känns troligt att Klopp kommer välja att ”lufta” truppen och rotera på torsdag vilket borde öppna upp möjligheter till speltid för unga talanger likt Ben Doak och Jarell Quansah. Att Ryan Gravenberch får göra debut från start känns också mycket sannolikt. Skadeläget i truppen ser optimistiskt ut, då endast Trent Alexander-Arnold och Thiago Alcantara ser ut att vara otillgängliga.

Vad? LASK Linz – Liverpool i omgång 1 av Europa League

Var? Raiffeisen Arena 

När? 18.45, torsdag 

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay

Laguppställning skulle kunna bli:
Kelleher - Gomez, Quansah, Van Dijk, Tsimikas – Endo, Elliott, Gravenberch – Doak, Nunez, Diaz.
 

TV: Liverpool vände mot Wolves efter Salahs show

Johan Olsson2023-09-19 13:46:00
Author

Fler artiklar om Liverpool