Lagbanner
Inför: Liverpool - Aston Villa

Inför: Liverpool - Aston Villa

En match som betyder ohyggligt mycket mer för ett Aston Villa som riskerar en enkelbiljett tillbaka till Championship. Liverpool behöver visa en reaktion efter utskåpningen mot Manchester City och har en hemmasvit att försvara, vilket är dåliga nyheter för Birminghamlaget som inte har hållit nollan borta på 23 matcher i Premier League.

ASTON VILLA FC

Januarifönstret 2020

IN
Mbwana Samatta, anfallare, KRC Genk, £8,5m
Louie Barry, anfallare, Barcelona, £0,9m
Borja Bastón, anfallare, Swansea City, fri transfer

Lån IN
Danny Drinkwater, central mittfältare, Chelsea, säsongslån
Pepe Reina, målvakt, AC Milan, säsongslån

UT
Jonathan Kodjia, anflalare, Al-Gharafa
Easah Suliman, mittback, Vitória S.C.
Aaron Pressley, anfallare, Brentford

Lån UT
Andre Green, vänsterytter, Charlton Athletic, säsongslån
Lovre Kalinic, målvakt, Toulouse
Scott Hogan, anfallare, Birmingham City,
James Chester, mittback, Stoke City,


Säsongen 2019-20
 
Som nykomling brukar första säsongen handla om en sak och endast en sak: klara kontraktet och det med alla till buds stående medel om det så innebär dubbla backlinjen och kontringsspel i 38 matcher om så behövs.
 
11 poäng på nio omgångar och vinster mot Everton, Norwich och Brighton var ingen drömstart, men tillräckligt bra för att peka mot en slutsumma som skulle placera Aston Villa ovanför strecket med marginal.
 
De följande nio omgångarna, som inleddes med väntade nollpoängare mot Manchester City och Liverpool, returnerade bara poäng i form av 2-0 hemma mot Newcastle och 2-2 borta mot Manchester United. 15 poäng efter arton omgångar innebar att Aston Villa firade jul tre platser från slutet.
 
Villa vann sexpoängaren hemma mot Norwich på Boxing Day och besegrade kring årsskiftet även Burnley och Watford samt kryssade borta mot Brighton. Det förbättrade läget något, men när januari tog slut hade de inte lyft mer än till en sextondeplats.
 
Dean Smiths lag hann spela ytterligare fyra matcher före coronabreaket och det blev idel förluster mot Bournemouth, Tottenham, Southampton och Leicester. Om vi bortser från omständigheterna kom uppehållet nästan välkommet för ett lag som hade riktigt dålig form och läckte rejält i försvaret.
 
Den 17 juni var det så dags igen och Aston Villa fick en poäng till skänks av VAR som bommade ett givet mål för Sheffield United. De var numret för litet i 1-2-matchen hemma mot Chelsea, men räddade sent en pinne borta mot Newcastle. Senast föll de med uddamålet hemma mot Wolverhampton.
 
Formen är fortsatt svag med bara 2 poäng på åtta omgångar och laget har bara hållit nollan i en av de tretton senaste ligamatcherna. Aston Villa ligger på artonde plats på samma poäng och målskillnad som Bournemouth som är nästjumbo. Det ser ut att stå mellan dessa lag samt Watford och West Ham, efter att Brighton i lördagens tidiga match bortaslog Norwich och gick upp på 36 poäng.
 
Särskilt i bortaspelet är Aston Villa bedrövliga. De står på 23 raka bortamatcher i Premier League utan att ha hållit nollan, den sämsta sviten i klubbens historia. De har endast vunnit två (Norwich i oktober 2019 och Burnley i januari 2020) av de 34 senaste på bortaplan.
 
Aston Villas facit mot lag som vid tidpunkten när matchen spelades låg topp nio i tabellen är 0 2 13 den här säsongen.
 
Jack Grealish har ynka noll mål och en assist på de nio senaste ligamatcherna.
 
Aston Villas spelschema ser rätt knivigt ut med två matcher mot Liverpool och Manchester United härnäst följt av ett gnetande Crystal Palace och ett tajt kämpande Everton. Det är tveksamt om Villa gräver fram en enda trea där. Har de tur väntar ett Arsenal helt utan något att spela för i den näst sista omgången och slutligen väntar West Ham i finalrundan i vad som kan bli en ren ”vem stannar uppe”-match.
 
 15 Brighton           33  8 12 13  35-44  36
 16 West Ham       32  8   6 18  38-56  30
 17 Watford            32  6 10 16  29-49  28
 18 Aston Villa        32  7   6 19  36-60  27
 19 Bournemouth   32  7   6 19  30-54  27
 20 Norwich            33  5   6 22  25-61  21
 
Aston Villas återstående matcher
Liverpool (b)
Manchester United (h)
Crystal Palace (h)
Everton (b)
Arsenal (h)
West Ham (b)

Skador och avstängningar

Vänsterbacken Matt Targett kommer att missa åtminstone de kommande två matcherna till följd av en hamstringskada.
 
Anfallaren Wesley Moraes och målvakten Tom Heaton spelar inte mer den här säsongen
 
Mittbacken Björn Engels och mittfältaren Henri Lansbury missar också matchen.
 
Frederic Guilbert och Danny Drinkwater har inte spelat sedan ligan återupptogs men är friskförklarade och redo.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 87 vinster, 40 oavgjorda, 54 förluster
Totalt Premier League: 27 vinster, 10 oavgjorda, 11 förluster

På Anfield: 55 vinster, 19 oavgjorda, 17 förluster
Premier League på Villa Park: 12 vinster, 6 oavgjorda, 6 förluster

Aston Villa är ett av lagen som har haft störst framgång på Anfield på senare år och när Liverpool vann med 3-2 i september 2015 senast Birminghamlaget var uppe i finrummet var det första gången på fem matcher Liverpool klev av Anfields gräsmatta som vinnare mot de rödblårandiga.
 
Åren 2003-2009 blev det å andra sidan fem vinster och två oavgjorda hemma mot Aston Villa.

Under en period av 15 matcher från september 2001 till augusti 2009 vann Liverpool oavsett arena nio och spelade sex oavgjorda mot Aston Villa innan en 1-3-förlust satte stopp för sviten.

Liverpool har vunnit 27 matcher mot Aston Villa i Premier League. Det är det högsta antalet jämte Tottenham (27) och endast efter Newcastle United (28) och West Ham (29).

LIVERPOOL FC

Lägg ihop i bakruset efter första ligatiteln på 30 år, nästan ett helt lag som bara går på 80-90 %, en motståndare som är en av världens främsta och så flera situationer som genomgående gick emot Liverpool så får vi en onödigt stor 0-4-förlust mot Manchester City.
 
Hade Mohamed Salahs avslut gått stolpe in i stället för stolpe ut efter en tjugominutersperiod när Liverpool fört spelet och stressat ett högt stående hemmaförsvar till misstag kunde det här lika gärna ha slutat 3-0 till Liverpool. Att offsidereglerna i nuvarande skick tillåter fyra spelare att stå på fel sida (när bollen slås in i andravågen efter frisparken i den 24 minuten) för att de inte bedöms påverka spelet bara för att se bollen spelas in på deras yta 2 sekunder senare är något jag finner fullständigt vansinnigt och det är förvånande att det inte utnyttjas oftare så att ett lag överbelastar på två tredjedelar av planen, slår ut bollen på kanten på den resterande tredjedelen och att den spelaren sedan serverar ”ny situation”-gänget som har vunnit någon meter på sin egentliga offsideposition.
 
Oavsett marginaler och motivation hit och dit kan Jürgen Klopp och Liverpool inte bara vifta undan 0-4 mot huvudkonkurrenten och gå vidare som om inget har hänt. Det är tyvärr dåliga nyheter för Aston Villa som nog hoppades att Liverpool skulle jogga in i mål under säsongsavslutningen med några ungdomar i startelvan. Snarare har Klopp gjort klart att han kommer att mönstra starka elvor säsongen ut, något som förstås kan innebära att spelare som Naby Keïta, Alex Oxlade-Chamberlain och Takumi Minamino ges speltid, och en rejäl uppryckning i koncentration och arbetsinsats är vad jag och många andra väntar oss som reaktion efter insatsen på Etihad.
 
Det finns också en hel del att spela om och sviter att försvara eller bryta även om titeln är klar:

  • Liverpool behöver vinna fem av de sex återstående matcherna för att slå Manchester Citys poängrekord på 100 poäng.
  • Liverpool kan utöka sviten på 56 obesegrade och 23 raka hemmasegrar i Premier League. 
  • Robert Firmino har misslyckats med att näta i 17 raka hemmamatcher i ligan sedan 2-1-segern mot Tottenham i mars 2019.
  • Liverpool har inte förlorat två raka ligamatcher sedan september 2015.
 Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-07-04 17:22:59
Author

Fler artiklar om Liverpool