Lagbanner
Inför: Liverpool – Atlético Madrid

Inför: Liverpool – Atlético Madrid

Ska det bli någon nerv för Liverpool under avslutningen av säsongen efter onsdagskvällen? I så fall krävs en vändning av Liverpool hemma mot Atlético Madrid i en match där första målet lär bli väldigt avgörande. Baserat på statistik från motsvarande förutsättningar historiskt är det svårt att sålla fram en klar favorit på Anfield. Jürgen Klopp får tillbaka Andy Robertson och Jordan Henderson medan Diego Simeono kan räkna med Kieran Trippier och João Felix igen.

Club Atlético de Madrid
 
Sedan senast – ovanligt många mål

Atlético Madrid har spelat tre ligamatcher sedan 1-0-segern över Liverpool. Det har blivit 3-1 hemma mot Villarreal, 1-1 borta mot Espanyol och 2-2 hemma mot Sevilla. Ett positivt tecken för Liverpool är att Atlético inte har hållit nollan under den perioden och släppt in det första målet i alla tre matcherna.
 
6-4 i målskillnad på tre matcher är annars okarakteristiskt för ett lag som på tjugofyra ligaomgångar dessförinnan hade 25-17 i målskillnad. Atlético har bara förlorat fyra matcher på hela säsongen, men bristen i målskyttet har gjort att de kryssat vid tolv tillfällen och därför inte ligger högre än på femte plats.
 
Avståndet i La Liga upp till Sevilla på bronsplats är bara 2 poäng, men Simeones lag jagas också av Real Sociedad och Valencia som båda ligger inom 3 poäng bakom.


Skadeläget
 
Héctor Herrera har inte spelat sedan den 26 januari, men satt på bänken i lördags.
 
Diego Costa hoppade in i den första matchen mot Liverpool efter att ha varit borta till följd av en bråckoperation den 21 november. Han gjorde också inhopp mot Espanyol och Sevilla.
 
José María Giménez har inte spelat sedan Supercupfinalen den 9 januari, men var tillbaka i truppen och satt på bänken mot Sevilla i helgen.
 
Kieran Tripper och João Feliz är tillbaka efter skada och båda startar förmodligen på onsdagskvällen.
 
Álvaro Morata missade måndagens träning på grund av problem med låret men enligt spanska AS kommer han att hinna bli spelklar.

Domare

Huvuddomare är Danny Makkelie (Nederländerna) som har dömt totalt 68 UEFA-matcher, varav 26 i Champions League.
 
37-årige Makkelie har dömt Liverpool vid tre tillfällen tidigare. 2-2 hemma mot Sevilla i gruppspelet i september 2017, 4-1 borta mot Porto i kvartsfinalen i april 2019 och 2-0 borta mot Salzburg i gruppspelet i december 2019.

Tidigare möten

Atlético och Liverpool hade inte mötts sedan semifinalen i Europa League 2010. Den gången gjorde Diego Forlán det enda målet i Spanien. I returen kvitterade Alberto Aquilani dubbelmötet en minut före halvtidsvilan och utan fler mål gick matchen till förlängning. Yossi Benayoun gav Liverpool ledningen efter 95 minuter, men avancemanget levde bara i sju minuter tills Forlán nätade och med ett ”silver goal” skickade Atlético till finalen där de besegrade Fulham med 2-1 (Forlán med båda).

Första gången lagen ställdes mot varandra var i gruppspelet av Champions League 2008-09. Båda mötena slutade 1-1 efter mål av Robbie Keane och Steven Gerrard för Liverpools del. Liverpool vann till slut gruppen före Atlético och tog sig till kvartsfinal där Chelsea satte stopp.

Liverpool har 6 7 5 på 18 hemmamatcher mot spanskt motstånd. Atlético har 2 7 4 borta mot engelskt motstånd på 13 matcher

På tio dubbelmöten med engelska lag har Atlético gått vidare åtta gånger. Endast Derby County (UEFA-cupen 1974-75) och Bolton Wanderers (UEFA-cupen 2007-08) har lyckats eliminera Madridlaget tidigare.

Liverpool har vunnit de elva senaste utslagsmötena i Europa, inräknat kvalspel. Senaste gången Merseysidelaget såg sig utslaget var i Europa Leagues sextondelsfinal mot Besiktas 2015.

I Champions League har Liverpool inte förlorat ett dubbelmöte sedan Chelsea vann med sammanlagt 7-5 i kvartsfinalen 2009.

Liverpools totala facit mot spanska lag i utslagsfasen är nio vinster av elva.

Sedan 0-3 mot Real Madrid i oktober 2014 har Liverpool arton vinster och sju oavgjorda på tjugofem hemmamatcher.
 
LIVERPOOL FC

Inte bara är den här matchen avgörande för Liverpools vidare öde i Champions League den här säsongen, den stakar också ut om det ska finnas någon riktig glöd och nerv kvar, eftersom det med tanke på förutsättningarna i Premier League mest är en tidsfråga innan Liverpool kan säkra titeln. Följden blir att Liverpool vid uttåg på onsdagskvällen inte kommer att spela en match med riktig tävlingsudd på 5 månader fram till ligan kör igång igen efter sommaren.
 
Vad säger procenten?
 
För att få en högnivåuppfattning om lagens chanser att gå vidare är en indikator att blicka tillbaka i Champions League och Europacupen hur det har gått när laget som avslutar hemma förlorade borta med 0-1 borta. Baserat på nästan tusen matcher är det 40 % chans för Liverpool och 60 % chans för Atlético Madrid. Det här är då baserat enbart på resultat och väger inte in någon rankning eller vilket skede av utslagsdelen det har skett.
 
Procentfördelningen kan verka överraskande positiv för Atlético, som trots allt bara tog en uddamålsseger, men visar på vikten av att hålla nollan hemma. Betydelsen av ett eventuellt ytterligare mål av ettdera laget blir tydlig om vi tittar på några andra scenarion. Vinner du med 2-0 hemma i första mötet har du 80 % chans att gå vidare och vikten av att Liverpool inte tokjagade på slutet i Spanien får stöd här. Om Jordan Henderson hade prickat mål med sin chans i andra halvlek och gjort 1-1 hade Liverpools chans till avancemang stigit från 40 till 75 %. Återigen sett till hundratals matcher historiskt.
 
Håller vi oss kvar vid statistikbaserade utvärdering är det värt att nämna UEFA:s egen Club Soccer Predictions som följer 36 ligor och uppdateras efter varje match. Den räknar ut ett Soccer Power Index baserat på deras slagstyrka i nuläget och gör dessutom en prognos för avancemang där de väger in resultatet i den första matchen. Det väntade resultatet på Anfield mot Atlético är för 68 % för hemmaseger, 21 % för oavgjort och 11 % för bortavinst.
 
Sammanräknat ges Liverpool 51 % chans att slå ut Atlético, 31 % att ta sig till semi, 17 % att ta sig till final och 9 % att vinna Champions League. Baserat på UEFA:s modell är det 54 % sannolikhet att Bayern München eller Manchester City kommer att lyfta bucklan den 30 maj. Ni kan själva byta turnering och liga för att utläsa vad SPI säger om utgången.
 
Liverpool har vunnit 14 av de 28 dubbelmöten när laget förlorat den första matchen borta. I nio av tolv av de tillfällen när det blev 0-1 borta i första matchen har Liverpool avancerat efter ett bättre resultat på hemmaplan. Senast det skedde var mot Villarreal i Europa League 2016. De tre tillfällen när de inte har gått vägen har skett de sex senaste gångerna, men vi pratar ändå en bit tillbaka i tiden eftersom senast det skedde var mot Braga i åttondelsfinalen 2011.
 
Första målet avgör?
 
Utan att dyka ner i komplexa statistiska modeller kan man komma långt genom att konstatera betydelsen av vilket lag som gör första målet på Anfield. Är det Atlético måste Liverpool näta tre raka mål för att gå vidare och det är en mäktig uppgift mot alla lag och inte minst ett lett av Simeone. Trots att Atlético inte gör en supersäsong har inget lag nätat fler än 2 mål mot dem det senaste året och bara vid fem tillfällen under de senaste tre säsongerna inräknat alla turneringar. Gör Liverpool 1-0 är det helt balanserat och även om Atlético har kvar trumf av bortamål blir uppförsbacken inte lika lång om Adrián tvingas vittja nätet någon gång under matchen när bara två återstår. Kan Liverpool öka på till 2-0 måste Atlético agera och kan inte enbart spela på resultat.
 
Ett av de få tillfällen när Atlético Madrid har släppt in 3 mål de senaste åren innebär ett gott omen för Liverpool eftersom det rör sig om just åttondelsfinalen i Champions League och skedde så nyligen som förra året. Mål av Godín och Griezmann hade gett Madridlaget ett stabilt utgångsläge inför returen borta mot Juventus, men mål av Ronaldo i minut 27 och 48 gav förlängningsläge innan den omöjlige portugisen nätade ytterligare en gång på straff fyra minuter före full tid.
 
Atlético Madrid fick den första matchen precis dit de ville och ännu bättre än att spela av ett 0-0-resultat kunde de luta sig mot 1-0, ett väldigt gångbart utgångsläge och något som Simeone hade kastat sig efter om det erbjudits före matchen. Madridlaget gjorde sitt bästa för att stjäla tid i samband med avblåsningar och drog ner tempot och bröt spelsekvenser bäst de kunde. Jag förväntar mig att det blir matchplanen även på Anfield. Fokusera på att stänga kanterna så att det stora offensiva hotet från ytterbackarna nollas. Med spelare just tillbaka efter skada eller som söker formen är slagstyrkan centralt försvagad. Andra direktiv från Simeone lär vara att gå in och gnaga i duellerna och sparka och nypa tills domaren vaknar samt försöka att dra ner tempot i spelet vid varje tillfälle.
 
Startelvan

Alisson Becker missar matchen mot Atlético och även derbyt nästkommande måndag. Andy Robertson har dock givits klartecken efter att känt av vänster fotled, något som stoppade spel mot Bournemouth i helgen. Glädjande är också att Jordan Henderson efter tre och en halv veckas frånvaro är tillbaka. Xherdan Shaqiri och Nathaniel Clyne saknas sedan tidigare.

Adrián fortsätter i mål i Alissons frånvaro och med Robertson tillbaka blir det den vanliga backlinjen med Virgil van Dijk, Joe Gomez och Trent Alexander-Arnold som komplement.

På mittfältet är det välbehövligt att få in energi och jävlaranamma i Henderson och trots att ingen av dem glänst på länge förväntar jag mig att Fabinho och Gini Wijnaldum ges fortsatt förtroende.

Offensivt vore det överraskande att se något annat än Sadio Mané, Roberto Firmino och Mohamed Salah.

Ett av skälen till att Liverpools spel, och sista tiden även resultat, sviktat har varit att centrallinjen på grund av skador och form inte presterat på den nivå vid vant oss vid. Alisson är skadad, ingen av Gomez/Matip/Lovren har riktigt övertygat jämte van Dijk, Fabinho sliter med att komma tillbaka till normalnivå efter skada och inte ens Firmino har stått att känna igen. Ska Liverpool lyckas betvinga Atlético behöver ryggraden rätas upp rejält i returen.
Robertson, Gomez och Mané står på två varningar i Champions League och drar de på sig ytterligare ett gult kort innan kvartsfinalerna har spelats väntas en match avstängning.
 
    Mané             Firmino             Salah
       Wijnaldum    Fabinho    Henderson
Robertson   van Dijk   Gomez   Alexander-Arnold
                            Adrián

Källor: uefa.com, en.wikipedia.org, transfermarkt.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-03-10 22:03:31
Author

Fler artiklar om Liverpool