Lagbanner
Anfield, 2024-10-02 21:00

Liverpool - Bologna
2 - 0

Inför: Liverpool-Bologna "60 års väntan över"

Inför: Liverpool-Bologna "60 års väntan över"

Säsongens första Europamatch på Anfield väntar på onsdagskvällen och det är ett ytterst sällsynt motstånd som kommer till Liverpool då Bologna för första gången på 60 år spelar i den finaste av turneringar.

Under påskhelgen 2023 var jag i Italien för att kolla på några matcher. En av dessa var Atalanta-Bologna där jag främst hade stora förväntningar på hemmalaget som säsong efter säsong tagit fotbollsvärlden med storm. Atalanta blev dock stundtals tagna på sängen och fick smaka på sin egen medicin när gästerna vann med 0-2. Det var ju nämligen under den säsongen som en viss Thiago Motta hade tagit över Bologna och nästan omedelbart börjat vända på skutan. ”Mottaball” blev ett etablerat uttryck som även uppmärksammades utanför Italiens gränser och den gångna säsongen var det nog ingen som inte blev imponerad av Bolognas framfart då man både slog eget poängrekord och säkrade spel i Champions League.

För klubbar som Bologna tenderar dock framgången att ha sitt pris. Succétränaren Motta drog till Juventus medan två av lagets bärande spelare, Riccardo Calafiori och Joshua Zirkzee lämnade för Premier League. Det är tyvärr inte mycket som talar för att Bologna ska kunna återupprepa senaste säsongens bedrift och tiden man fick med Motta lär nog främst bara bli ett vackert minne. Vincenzo Italiano tog i somras över den rätt omöjliga uppgiften som kommer med att ersätta en överpresterande tränare och laget parkerar nu på 13:e plats i ligatabellen med bara en seger under säsongen. Man har dock bara förlorat en gång och främst spelat oavgjort, vilket man även gjorde i sin CL-premiär mot Shakhtar Donetsk.

Trots att lagets affischnamn lämnat skeppet är det ändå med stor entusiasm som Bolognafansen tar sig an denna säsong. Det är ju nämligen hela 60 år sedan man senast spelade i den största europeiska turneringen. Man bör vara född på 50-talet eller tidigare för att ha minnen av detta och många tänker nog på Bologna som ett sömnigt italienskt mittenlag numera. Bologna är dock mer än så och historiskt sätt har man blivit italienska mästare sju gånger. Det är enbart de tre randiga storklubbarna och Genoa som vunnit ligan fler gånger än I Rossoblù.

När vi ändå är inne på historia så finns det en viss symbolik när Liverpool nu ställs mot Bologna. Liverpool gjorde precis som Bologna sina första europamatcher hösten 1964 då bägge klubbarna var sina lands respektive mästare. Liverpool slog ut KR från Island och kunde i åttondelsfinal ha ställts mot just Bologna om det inte hade varit för en speciell slantsingling. Bolognas möten med Anderlecht ville aldrig ta slut efter flera oavgjorda matcher och på den tiden tyckte man att slanten då skulle avgöra vem som skulle gå vidare. Belgarna hade turen på sin sida den gången men visst hoppas man att det sitter några gamla gubbar på något café i Bologna som nu säger ”-vi har väntat i 60 år på att få möta Liverpool, nu ska ingen slant hindra oss!”

Det är alltså ett ytterst sällsynt möte i tävlingssammanhang som nu väntar på Anfield och självklart är Arne Slots gäng favoriter, men man bör ändå vara på tårna eftersom lag som så sällan spelar denna typ av matcher alltid är extremt taggade. Trots att Bologna blivit sönderköpta finns det ändå visst hopp i att framförallt unge anfallaren Santiago Castro ska kunna bli en framtida storstjärna. Argentinaren har börjat säsongen bra och har gjort två riktiga klassmål i de senaste ligamatcherna men tvingades dock utgå med skadekänning i lördags, så oklart ännu om han kommer till start. Utöver att stoppa honom bör Liverpool också ha koll Riccardo Orsolini och flera av de duktiga schweiziska spelarna i motståndarlaget som aldrig viker ner sig. Överlag ska Liverpool ändå kunna vinna denna match så länge man inte tar något för givet och snabbt får igång sitt spel och börjar trötta ut gästerna. Hittills har Slot inte roterat särskilt mycket i laget. Följande match spelas förvisso lunchtid på lördag men efter det väntar landslagsuppehåll så vi ska nog inte räkna med allt för mycket ändringar i startelvan.

Vad? Liverpool – Bologna, Champions League

Var? Anfield

När? Onsdag 21:00

Kanal? Viaplay

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2024-10-01 08:38:00
Author

Fler artiklar om Liverpool