Lagbanner
Inför: Liverpool - Bournemouth

Inför: Liverpool - Bournemouth

Övertränade, mättade, flera spelare ur form på samma gång eller något helt annat? Oavsett orsak bröts Liverpools förlustfria svit i Premier League mot Watford och det har sett mycket energilöst och bristfälligt kreativt sedan laget var tillbaka från uppehållet i februari. Dags att kliva upp på vinnarspåret igen och bygga förtroende inför returen mot Atlético Madrid på onsdag.

AFC BOURNEMOUTH

Januariövergångar 2020

IN
---

Lån IN
---

UT
---

Lån UT
Asmir Begovic, målvakt, Milan, säsongslån
Mikael Ndjoli, vänsterytter, Motherwell, säsongslån
Jaek Scrimshaw, anfallare, Eastleigh, säsongslån
Brad Smith, vänsterback, Cardiff City, säsongslån
Jaidon Anthony, anfallare, Weymouth, säsongslån
Matt Butcher, defensiv mittfältare, ST. Johnstone, säsongslån
Alex Dobre, vänstermittfältare, Wigan Athletic, säsongslån
Tyrrell hanmilton, anfallare, Gosport Borough, säsongslån
Charlie Seaman, högerback, Maidstone, säsongslån

Säsongen 2019-20

Bournemouth inledde sin femte raka säsong i Premier League bra med fyra vinster, fyra oavgjorda och tre förluster på de första elva omgångarna, vilket innebar en sjundeplats i början av november.

De följande månaderna skulle dock Bournemouth läge betänkligt förvärras eftersom de omgång 12-23 bara vann en match och förlorade bedrövliga tio stycken. Endast 1-0 på Stamford Bridge och 1-1 hemma mot Gunners gav poäng. Eddie Howes lag hade sjunkit ända ner som nästjumbo i mitten av januari.

Två raka hemmavinster mot bottenkollegorna Brighton och Aston Villa tog Bournemouth över strecket, men de åkte tillbaka under efter nollpoängare borta mot Sheffield United och Burnley samt 2-2 hemma mot Chelsea nu senast.

Med tolv omgångar kvar av ligan ligger Bournemouth tredje sist med 27 poäng, 2 poäng före Aston Villa (en match tillgodo) och 6 poäng före Norwich. Ovanför befinner sig West Ham och Watford, också på 27 poäng, samt Brighton med 28 poäng.
Bournemouth vann två av sina tre första bortamatcher den här säsongen, men har därefter bara tagit 4 av 36 poäng med 5-19 i målskillnad på resande fot.

Minut 16-75 har Bournemouth endast gjort 2 mål på bortaplan i ligan.

Bara Liverpool (15) har gjort fler mål på fasta situationer än Bournemouth (14).

Skadeläget

Harry Wilson är spärrad från att möta sin moderklubb.

Försvararen Lloyd Kelly kan bli involverad igen efter att ha återhämtat sig från en fotleds- och ljumskskada.

Dessutom saknas Arnaut Groeneveld, Charlie Daniels, David Brooks och Chris Mepham

Tidigare möten (i Liverpools favör)

Totalt i ligan: 7 vinster, 1 oavgjord, 1 förlust
Totalt Premier League: 7 vinster, 1 oavgjord, 1 förlust

Hemma mot Bournemouth: 3 vinster, 0 oavgjorda, 1 förlust
Premier League hemma mot Bournemouth: 3 vinster, 0 oavgjorda, 1 förlust

Ett offsidemål av Christian Benteke efter 26 minuter avgjorde matchen när lagen möttes på Anfield den 17 augusti 2015. Två månader senare blev det samma siffror på samma arena när lagen ställdes mot varandra i Ligacupens fjärde runda. Ett sällsynt mål av Nathaniel Clyne efter en dryg kvart skilde lagen åt.

Tredje gången gillt under säsongen för Liverpool när matchen på Dean Coart i mitten av april 2016 slutade med 2-1-seger. Mål av Roberto Firmino och Daniel Sturridge i slutet av första halvlek bäddade för en seger som trots allt hängde lite på en skör tråd när King reducerade på stopptid och Cooke hann med att nicka över ribban i matchens sista anfall.

Efter nio matcher mot Bournemouth utan nederlag åkte Liverpool på en rejäl smäll den 4 december 2016 i vad som med en kvart kvar framstod som en totalt oväntad förlust. 2-0-ledningen från första halvlek hade halverats av en straffspark tio minuter efter halvtid, men Emre Cans 3-1-mål i minut 64 skulle ha varit spiken i kistan. Sedan skedde dock en kavalkad av kalkonartat försvarsspel och marginalerna på helt fel sida som slutade med att inbytte Ryan Fraser blev matchhjälte i en 4-3-seger för hemmalaget.

Inte heller när lagen möttes på Anfield i början av april 2017 lyckades Liverpool hålla den ledning laget skapat sig efter att ha vänt 0-1 i den sjunde minuten till 2-1 tack vare mål av Philippe Coutinho och Divock Origi. Joshua King nätade från nära håll med tre minuter kvar och sammanlagt släppte Liverpool in 6 mål mot Bournemouth den säsongen.

Med matchen i december 2016 i färskt minne och hur laget tappade en tvåmålsledning två gånger om tog Liverpool det säkra före det osäkra och gick in till halvtidsvilan med 3-0 när lagen möttes på Vitality Stadium ett år senare. Matchen var avgjord och Roberto Firmino kunde addera ett fjärde mål i mitten av andra halvlek.

Nästan lika enkelt gick det på Anfield i mitten av april 2018. Sadio Mané öppnade målskyttet efter sju minuter, men det dröjde över en timme ytterligare innan Liverpool fick in det förlösande 2-0-målet. På stopptid nätade Firmino ett tredje.
Förra säsongen var det inte mycket snack. Liverpool var klart bättre än Bournemouth i båda matcherna och vann med 4-0 borta och 3-0 hemma.

I en av få matcher den här säsongen i vilken Liverpool tryckt ifrån redan i halvtid och punkterat matchen tidigt nätade Alex Oxlade-Chamberlain och Naby Keïta sista tio minuterna av första fyrtiofem och när Salah ökade på till 3-0 i 54:e minuten var matchen död. Det innebär att Klopps lag har 19-0 på de fem senaste mötena med Cherries.

Salah har nätat 7 mål på fem matcher mot Bournemouth.

LIVERPOOL FC

I den första matchen efter februariuppehållet blev det 1-0 mot Norwich City i den typen av nätt-och-jämnt-insats vi har vant oss vid från Liverpool de senaste månaderna. Första halvlek var trevande och trots stort bollinnehav väldigt klen framåt med få öppningar för motståndarna där de i just den här matchen dock hade en god möjlighet att ta ledningen. Klopp skruvar i paus, Liverpool ökar och tack vare ett byte kommer den avgörande insatsen, i det här fallet Sadio Mané, som säkrar 3 poäng. Problemet är inte att Norwich är så bra, de har ett avslut på mål under 90 minuter, utan att Liverpool skapar så lite. Men, det var ändå nystarten.

En uddamålsförlust borta mot ett cyniskt, cuperfaret Atlético Madrid genererar inte heller krigsrubriker och 0-1 inför en retur i Champions League är inte ett upplägg ingen har hört talas om. En olycklig snedstuds på en felaktigt dömd hörna ger tidigt hemmalaget ledningen och bortsett från en bra period av hemmalaget strax efter målet är det inte särskilt svettigt för Alisson. Återigen är den stora besvikelsen bristen på kreativitet framåt, men Jordan Henderson ska förstås lyckas styra in sitt avslut från inifrån straffområdet och 1-1 där och utgångsläget hade varit så mycket bättre.

Med den första förlusten (för seniorlaget) sedan mot Napoli i gruppspelet av Champions League var det väntat att det skulle komma en reaktion i den följande matchen och till en början såg det ut att följa planen när Liverpool öppnade starkt hemma mot West Ham och tog ledningen i den nionde minuten. När Hammers kvitterade på en hörna som följde efter deras första anfall var det som att Liverpool kom helt av sig och blev änsliga. Tack vare en sådan där topperiod i andra halvlek löste det sig dock till slut och våra ytterbackar noterades för tre assist. Nu skulle väl i alla fall rosten ha skakats av?

Skottdagen dyker bara upp vart fjärde år och vi får hoppas att den insatsen vi såg mot Liverpool också har en raritet på lika lång tid (av en händelse markerar 0-3 borta mot Watford för drygt 4 år sedan ett lågvattenmärke vi inte har sett mycket värre efter förrän i lördags). För ovanlighets skull brast det för Liverpool i alla lagdelar undantaget Alisson och lägger vi bedrövligt försvarsspel till nästan totalt uddlöst anfallsspel vinner du inga matcher.

Det går att förlora på VAR, domslut, flipperskott i straffområdet, bra lag som maxar sin nivå, och så vidare. Det vi såg på Vicarage Road ger dock inte ens en öppning för någon form av ursäkt. Om det var väntat med en reaktion mot West Ham var nog alla övertygade om att Chelsea skulle få möta ett nästan övertaggat Liverpool i FA-cupen. I stället bjöds vi på ännu en antiprestation med gapande hål i försvaret, mittfältare som trampade vatten, kantspel som slutade med meningslösa inspel och en frontlinje som erbjöd så lite att Chelsea nästan hade kunnat spela utan målvakt.

Det går inte att komma ifrån att själva signumet för laget Liverpool och Jürgen Klopp – energin och pressen – har lyst med sin frånvaro under 450 minuter efter februariuppehållet. Den mest hållbara teorin, sett till att samtliga spelare verkar ha drabbats av en försvagningsinfektion och att det hållit i sig i varenda match, är att spelarna under speluppehållet genomgått en andra försäsong av hårdträning i syfte att ha möjlighet att maxa på slutsträckan av säsongen. Om det stämmer är det problematiska här förstås att Liverpool hade kunnat jogga hem ligan med tio spelare i startelvan och utslagna ur FA-cupen är det endast en vändning mot Atlético Madrid som inte får en sådan förberedelse av Klopp att framstå som ett gigantiskt vågspel, en enorm kalkylerad risk eller en märklig prioritering.

Källor: BBC Sports, whoscored.com, en.wikipedia.org

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-03-06 16:25:00
Author

Fler artiklar om Liverpool