Lagbanner
Inför Liverpool - Bournemouth: "Favoritmotstånd"

Inför Liverpool - Bournemouth: "Favoritmotstånd"

Liverpool har ett mästerligt facit mot Bournemouth sedan sydkustlaget gjorde entré i Premier League för första gången 2015. Det hoppas man kunna bygga vidare på under lördagen – samtidigt som man visar supportrarna att det som hände mot Nottingham Forest inte ska hända igen.

Insatsen, eller försöket till insats, förra helgen på Anfield mot Nottingham Forest lämnade mycket i övrigt att önska från Liverpool. Det var tempofattigt och idéfattigt. Ja, en rent allmänt blek prestation.

Den perfekta starten på Arne Slot-eran fick sig lite grus i maskineriet. Men det är inget att gräma sig över nu. Mina tankar med någon dags distans till matchen var att man förhoppningsvis dragit en del lärdomar av den förlusten. Och det verkar vara precis det man gjorde.

För Liverpool studsade tillbaka mot Milan på San Siro – när Champions League äntligen drog igång i veckan. 3–1 blev det. Siffror som dessutom var i rejäl underkant.

Något 23–8 i avslut skvallrar om.

Salah hade två bollar i ribban och Jota ett friläge som han inte kunde förvalta. Bland annat.

Framför allt var prestationen mot Milan något som vittnade om att plumpen mot Nottingham Forest enbart kan ha handlat om en dålig dag på jobbet. Det var egentligen första gången den här säsongen som Liverpool mötte ett lag som stod så väldigt lågt i sina positioner. Forest ställde i stort sett upp med elva man bakom bollen. Ett försvarsblock som kompletterades med fem centrala mittfältare i syfte att försöka stänga igen centralt i plan – och hålla Liverpool på utsidan.

Det lyckades man med, och det ska man ha cred för.

Nu är det ny hemmamatch när Bournemouth kommer till Anfield. Vilket förmodligen lär bli en mer öppen historia. Bournemouth under Andoni Iraolas ledning är betydligt mer frejdiga i offensiven än vad Nottingham Forest är under Nuno Espirito Santo.

Det lär bli en match som kommer passa Liverpool betydligt bättre. Det kommer finnas större ytor för Luis Diaz, Mohamed Salah och Dominik Szoboszlai för att nämna några, att arbeta på. Däremot behöver Liverpool vara förberedda på de omställningshoten som finns i Bournemouth. Antoine Semenyo, Justin Kluivert, Marcus Tavernier och Luis Sinisterra är alla skickliga i kontringsspelet.

Tittar man i backspegeln så kanske man ändå inte ska vara så orolig över matchen som Liverpool-supporter. Sedan Bournemouth tog steget upp i Premier League för andra gången 2022 har Liverpool vunnit fyra av de fem matcherna. Man har dessutom en målskillnad på 18-3. Tittar man på alla matcher hela vägen bak till 2015 när Bournemouth var nykomlingar i Premier League för första gången så har Liverpool vunnit 13 matcher, kryssat en och förlorat två. Med andra ord är Bournemouth ett favoritmotstånd för Liverpool – och det är väl knappast någon som glömt 9-0-krossen på Anfield hösten 2022.

Bournemouth kommer senast från en förlust hemma mot Chelsea med 1-0. En match där man ändå får säga att hemmalaget var det bättre laget på plan. Man skapade betydligt fler lägen och brände dessutom en straff.

Till matchen på lördag saknar Bournemouth endast Tyler Adams och Dango Ouattara. För Liverpools del är Harvey Elliott borta en längre tid framöver. Samtidigt är Alisson ett frågetecken. Han tränade inte med laget under fredagen och förmodligen kommer Caiomhin Kelleher att göra sin första start för säsongen.

Förväntad Liverpool-elva: Caiomhin Kelleher - Trent Alexander-Arnold, Ibrahima Konaté, Virgil van Dijk, Andy Robertson - Ryan Gravenberch, Alexis Mac Allister - Mohamed Salat, Dominik Szoboszlai, Luis Diaz - Diogo Jota.

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2024-09-20 18:19:00
Author

Fler artiklar om Liverpool