Lagbanner
Inför: Liverpool - Chelsea

Inför: Liverpool - Chelsea

Med sex vinster på de åtta senaste siktar Chelsea på att bli ”best of the rest” bakom Liverpool och Manchester City. Liverpools säsong kör på ångorna och rullar in med pyspunka. Det enda av riktigt värde i matchen innan Jordan Henderson ska lyfta bucklan är att hålla fast vid den obesegrade hemmasviten.

CHELSEA FC

Januariövergångar 2020

IN
---
 
Lån IN
---
 
UT
Michael Hector, försvarare, Fulham, £5,3m
Tariq Lamptey, försvarare, Brighton, £3,0m
 
Lån UT
Danny Drinkwater, mittfältare, Aston Villa, säsongslån
Jamal Blackman, målvakt, Bristol Rovers, säsongslån
Victor Moses, mittfältare, Inter, säsongslån
 
Det är rätt galet att Chelsea under förra sommarfönstret när de hade transferförbud gjorde sig av med 24 spelare och lånade ut ytterligare 28 spelare. Det hade alltså möjlighet att utan att ta in ett enda nyförvärv förutom Kovacic ändå skicka iväg 52 spelare. Det säger en del om vilken absurt stor trupp de har förfogat över.
 
Säsongen 2019-20
 
Efter två vinster, två oavgjorda och två förluster på de sex första matcherna sydde Chelsea ihop sex raka trepoängare under hösten. De låg i det läget redan 8 poäng bakom Liverpool i toppen och när de fram till jul bara tog 6 poäng på sju omgångar kunde Frank Lampard och hans gäng vinka farväl till allt vad titeljakt heter.
 
2020 började inte mycket bättre än 2019 avslutats och årets första sex ligamatcher bjöd bara på en seger även om Chelsea kryssade tre matcher också. Fyra vinster på fjorton omgångar motsvarade inte förväntningarna på laget som blev mästare 2017 och vann Europa League 2019. Risken var att de skulle kunna sluta ännu sämre än tiondeplatsen säsongen 2015-16 och att matcha fjolårets 72 poäng verkade helt orimligt.
 
De tre matcherna som spelades just före covid-19-uppehållet pekade dock i positiv riktning med seger hemma i derbyt mot Tottenham, oavgjort borta mot Bournemouth och 4-0 hemma mot Everton. Sedan ligan återupptogs är Chelsea ett av lagen som har tagit flest poäng. De har besegrat Aston Villa, Manchester City, Watford, Crystal Palace och Norwich City, men förlorat borta mot West Ham och Sheffield United. Att Andrej Jarmolenkas mål i 89:e stal sent 1 pinne är väl en sak, mer överraskande är smällen mot The Blades där Chelsea trots bollen 76 % av tiden aldrig fick håll på hemmalaget.

Chelseas vinst mot Manchester City var som bekant ytterst betydelsefull för Liverpool, men det var också ett viktigt ögonblick för Lampard och hans lag eftersom de föregående sex matcherna mot de fyra översta placerade lagen i ligan undantaget Chelsea slutat med två oavgjorda (Leicester) och fyra förluster. En viktig markering inför framtiden och något att ta med sig in till nästa säsong. På onsdagskvällen får Chelsea en ny chans att mäta sig med toppen.

Tammy Abraham (14 mål, 3 assist), Willian (9+7) och Christian Pulisic (8+3) är bästa poängsamlare i ligan.
 
Första timmen är det som gäller för Chelsea målmässigt som då har 47-26 i målskillnad. Sista halvtimmen är de 27 mål sämre med 17-23.
 
Kepa har en räddningsprocent på 55 % den här säsongen. Sämst i Premier League jämte Southamptons Angus Gunn. Det ä ren bidragande faktor till att Chelsea endast har hållit nollan i en bortamatch under säsongen. Klubbens sämsta siffra i högstadivisionen sedan 1991.
 
  3 Chelsea              36 19  6 11  64-49  63
  4 Leicester            37 18  8 11  67-39  62
  5 Man United         36 17 11  8  63-35  62
  6 Wolverhampton 37 15 14  8  51-38  59
 
Chelsea ligger trea i tabellen 12 poäng bakom Manchester City och kommer att sluta trea, fyra eller femma. Detta eftersom Wolverhampton på sjätteplats bara har en match kvar att spela. Sex poäng på de avslutande matcherna skulle skicka upp Chelsea på 71 poäng i sluttabellen. Fortfarande inte lika många som i fjol men ändå klart fler än nog någon trodde i februari.

Manchester United spelar hemma mot West Ham under onsdagskvällen och möter raffinerat sedan Leicester borta i den sista omgången samtidigt som Chelsea ställs mot Wolverhampton. Om Manchester United tar minst 1 poäng hemma mot West Ham i omgång 37 kan Wolves inte klättra förbi dem till den så åtråvärda fjärdeplatsen, något som kan spela in i hur motiverade de är i säsongsfinalen på Stamford Bridge.
 
Som vinnare av Europa League 2019 klev Chelsea direkt in i Champions League under hösten. I en grupp med Valencia, Ajax och Lille slutade de tvåa på samma poäng och målskillnad som Valencia. Eftersom spanjorerna tagit 4 poäng i inbördes möten gick de vidare som etta. Det insläppta målet i minut 78 hemma mot Lille i den avslutande gruppspelsomgången innebar alltså att Chelsea gick vidare som tvåa och inte ett, en liten skillnad som innebar att Bayern München väntade i åttondelsfinalen. Det är inte över innan det är över, och covid-19 har skapat nya förutsättningar, men efter 3-0 borta är det ytterst osannolikt att ett lag som Bayern skulle kasta bort avancemanget.
 
Nej, Chelsea får glädja sig åt att de slog ut Manchester United i FA-cupens ena semifinal och har tagit sig till final på Wembley mot Arsenal den 1 augusti. Övriga lag de slog ut på vägen var Nottingham Forest, Hull City, Liverpool och Leicester City.
 
Skador och avstängningar
 
N’Golo Kanté missar sjätte matchen på raken till följd av en ljumskskada.
 
Christian Pulisic har en lättare skada som gör att han förväntas sitta på bänken.
 
Billy Gilmour knäskadade sig häromveckan och spelar inte.
 
Marco van Ginkel är tillbaka i träning efter en knäskada, men lär inte vara aktuell för spel oavsett. Han har mest varit utlånad och har endast noterats för två ligamatcher för Chelsea på 7 år.
 
Tidigare möten (i Liverpools favör)

Totalt i ligan: 68 vinster, 35 oavgjorda och 50 förluster
Totalt Premier League: 21 vinster, 13 oavgjorda och 20 förluster

På Anfield: 47 vinster, 18 oavgjorda och 11 förluster
Premier League på Anfield: 14 vinster, 7 oavgjorda och 6 förluster

Sedan säsongen 2004/05 har Liverpool och Chelsea mötts 47 gånger. Resultatet från dessa matcher är att Chelsea har vunnit arton matcher att jämföra med Liverpools sexton segrar.

Efter att ha varit lite av en mardrömsmotståndare i ligan har det gått bättre under senare år och räknat på de tio senaste mötena har Liverpool vunnit fyra och Chelsea bara ett.

Men det går också att justera omfånget något och presentera en annan bild. Adderar vi cupmöten och tittar på de tjugo senaste matcherna lagen emellan har Liverpool nämligen bara vunnit vid sex tillfällen och Chelsea var obesegrat i åtta raka matcher mot Liverpool i liga eller cup före nederlaget hösten 2015.

Säsongen 2016-17 vann Liverpool med 2-1 i London och spelade 1-1 på hemmaplan. Just 1-1 slutade matchen på Anfield även förrförra säsongen och på Stamford Bridge vann Chelsea med enda målet.

Liverpool kvitterade sent i bortamötet hösten 2018 och vann med 2-0 på hemmaplan i april 2019 efter en riktig pärla av Mohamed Salah. Det var första gången på femton matcher som Liverpool höll nollan i ligan mot Chelsea. Det är den näst längsta motsvarande sviten Chelsea har efter den mot Blackburn 1947-1995.

Den 14 augusti möttes Liverpool och Chelsea i Istanbul för UEFA:s Supercup och Liverpool vann till slut efter straffsparksläggning. Sadio Mané hade kvitterat till 1-1 och givit Liverpool ledningen med 2-1 i förlängningen, men Jorginhos straffspark såg till att det stod 2-2 efter 120 minuter.

I slutet av september möttes lagen i Premier League och Liverpool stod även då som segrare. Matchen på Stamford Bridge slutade 2-1 till bortalaget efter mål av Trent Alexander-Arnold och Roberto Fimino med en kvart respektive halvtimme på matchuret. N’Golo Kanté reducerade med tjugo minuter kvar, men Liverpool höll tätt resten av matchen och bärgade sin sjätte raka seger i ligastarten.

Ingen ligamatch lagen emellan har slutat 0-0 de senaste 25 åren.

LIVERPOOL FC

Slutet på den här säsongen börjar påminna om att tvingas träffa svärmor efter att skilsmässan är klar eller de där två sista veckorna före studenten när betygen redan var satta. Det handlar om att pliktskyldigt dyka upp och göra en vettig avslutning även om det inte finns någon riktig närvaro eller glöd kvar. Efter krysset mot Burnley, som i praktiken kändes som det som sköt drömmen om poängrekord i sank, är det verkligen en transportsträcka.

I och för sig är känslan under säsongsavslutningen något vi känner igen om vi backar några år. De där matcherna av halvljummen karaktär från mitten av april och framåt som inte avgjorde mer än ifall Liverpool skulle sluta sexa eller sjua alternativt pressa sig upp till en tredjeplats. Så vi har onekligen kommit långt trots allt.

Sviten på raka hemmasegrar stannade på 24 efter 1-1 mot Burnley och förlusten mot Arsenal innebär att inget poängrekord kan slås, med finns ändå några mål att gräva fram för att ge matchen betydelse.
Liverpool har aldrig vunnit fler matcher under en säsong, oavsett antal lag i ligan, än de 30 Jürgen Klopp står på i nuläget.

En seger skulle innebära att Liverpool plockat 55 av 57 möjliga poäng på Anfield den här säsongen. Det är tangerat rekord jämte Chelsea (2005-06), Manchester United (2010-11) och Manchester City (2011-12). Jag hade helt glömt eller förträngt om ni så vill att United nått en sådan siffra, men det kan förklaras av att den bedriften försvann i att de samma säsong bara vann fem(!) bortamatcher och inte nådde fler än 80 poäng totalt. Under Premier Leagues kanske svagaste säsong i toppen jämte 2015-16 räckte det dock till guldet.

Det handlar inte bara om vad Liverpool kan uppnå utan också vad de inte vill vara med om. Exempelvis vill nog Klopp inte vara med om att förlora två raka ligamatcher för första gången sedan under Brendan Rodgers ledning i september 2015.

Mohamed Salah har spelat 56 ligamatcher på Anfield med facit 46 10 0. Det inkluderar en 2-0-seger för just Chelsea i april 2014. Ni vet vilken match.

Roberto Firmino har gått 19 mållösa matcher på Anfield sedan han nätade i en 2-1-seger över Tottenham den 31 mars 2019. Sedan dess har han haft 53 avslut på mål utan att få in bolluslingen.

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-07-21 20:57:00
Author

Fler artiklar om Liverpool