Lagbanner
Inför: Liverpool - Everton

Inför: Liverpool - Everton

Everton släppt in 5 mål på Anfield så sent som i december och har inte vunnit mot Liverpool på tjugo matcher. På bara en månad har dock Everton fått Carlo Ancelotti som manager och kraftigt förbättrat sina resultat. Lägg till att Jürgen Klopp förväntas rotera i startelvan och det här får ses som ett öppet cupderby.

EVERTON FC

Säsongen 2019-20

Direkt efter 2-5-utskåpningen på Anfield den 4 december agerade Everton och gav Marco Silva sparken. Efter 7 poäng på de inledande fyra omgångarna hade det bara blivit ytterligare 7 poäng på de efterföljande elva ligamatcherna och laget befann sig oroväckande nära nedflyttningsstrecket.

Duncan Ferguson utsågs till interimsmanager i väntan på en mer permanent lösning. Som brukar vara resultatet innebär en ny manager att alla spelare springer lite mer, går inte lite hårdare i duellerna och tror lite mer på uppgiften. För ett lag som Everton, som länge haft som signum att de är jobbiga att möta och svårbesegrade, var det nödvändigt att få tillbaka och det gav också omedelbart resultat.

I Fergusons första match besegrade Everton Chelsea hemma med 3-1 och därefter följde 1-1 borta mot Manchester United och 0-0 hemma mot Arsenal den 21 december. På läktaren den matchen satt Evertons nya manager Carlo Ancelotti. Som en av världens mest välmeriterade managrar är det nog få som ifrågasätter hans kunnande inom att leda ett lag, men att med klart mer begränsade medel än i Bayern München, Real Madrid, PSG och Juventus återstår det att se vad han kan åstadkomma med Evertons spelartrupp och ekonomi.

3 mål av Dominic Calvert-Lewis säkrade full pot hemma mot Burnley och borta mot Newcastle i Ancelottis två första matcher, tillika 2019 års två sista matcher. Everton hade på fem matcher tagit sig upp från plats 18 till 10.

Det blev förlust borta mot Manchester City med 1-2 på nyårsdagen, men Evertonfansen kan blicka tillbaka på en bra poängskörd under ett tätt matchande mot starka lag och se fram emot ett i alla fall på pappret lättare spelschema och nu med Ancelotti vid rodret.

Bäste målskyttar är Calvert-Lewin (8) och Richarlison (7). Dessa två har stått för 68 % av lages målskörd i Premier League.

När Silva och Everton klev av Anfields gräsmatta i december hade Evertons då 35 senaste möten med Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham och Manchesterlagen slutat med elva oavgjorda och tjugofyra förluster. Sedan dess har Everton mött fyra av ovan nämnda lag med en vinst, två oavgjorda och en förlust som facit. Om Ancelotti ska få Everton att lyckas måste de fortsätta på den vägen, skaka av sig mindervärdeskomplexet och våga gå för 3 poäng mot de allra främsta (som numera inte nödvändigtvis inkluderar samtliga lag i sextetten ovan).

Skador och avstängningar

Ancelotti tvingades till en sen ändring inför matchen mot Manchester City när Bernard ströks från startelvan.

Fabian Delph är en annan spelare som kommer att testas sent efter hans knäproblem.

Morgan Schneiderlin återvänder efter en vadskada.

Tidigare möten

Det här blir det sammanlagt 235:e Merseysidederbyt och det 25:e mötet i FA-cupen. Inga andra lag har mött varandra så många gånger i den anrika turneringen.

Av de tidigare 24 FA-cupmatcherna mellan Liverpool och Everton har det slutat med röd seger elva gånger och blå vinst vid sju tillfällen.

Fyra av de fem FA-cupmatcherna på Anfield har slutat oavgjort med omspel som följd.

Liverpool har räknat både hemma och borta vunnit tio och spelat oavgjort i tio av de tjugo senaste mötena med Everton i liga och cup.

Inte sedan 1952-54 har Liverpool förlorat tre raka matcher i FA-cupen.

Divock Origi har nätat 5 mål på fyra matcher mot Everton på Anfield.

Everton har slagits ut i den tredje rundan tre av de fem senaste åren. Det är lika många uttåg som under de föregående sexton åren.

Ancelotti har vunnit sju av sina nio tidigare FA-cupmatcher. Samtliga med Chelsea som han guidade till en vinst i turneringen 2010.

LIVERPOOL FC

Jürgen Klopp kan göra en del ändringar i frontlinjen och Liverpool kommer ändå att kunna erbjuda en målfarlig offensiv. Till och med på det skadeskjutna mittfältet ska det gå att samla ihop tre spelare som inte spelar sina första minuter i seniora sammanhang och inte heller har tröttkörda ben. Naturligtvis är det ändå olyckligt att både Naby Keïta och Xherdan Shaqiri just under den period när de förväntades erbjudas speltid och ges en viktig roll i rotationsschemat åkt på uppvärmningsskador eftersom båda annars mycket väl kunde ha startat.

Nej, problemet är att varje backlinje undantaget förstauppställningen med alla skador är påtagligt mycket svagare. Mot Aston Villa i Ligacupen kan vi visserligen anklaga Elliott & Co för att brista i effektiviteten framåt, men det var ett pojklagsliknande och svampmjukt försvar som sänkte Liverpool.

Med Joël Matip och Dejan Lovren skadade, Joe Gomez uppgraderad till förstaval och James Milner som tvingades hoppa in med kort varsel mot Sheffield United när Shaqiri blev skadad har Klopp en utmaning eftersom han förmodligen vill ta chansen att vila i alla fall Virgil van Dijk och Trent Alexander-Arnold. Sepp van den Berg och Morgan Boyes är för gröna än så länge, det är i alla fall på tok för tidigt att mönstra dessa två samtidigt. Jag tror att Klopp väljer en 50/50 där Milner och Gomez behålls, men kompletteras med från lån tillbakahämtade Nathaniel Phillips tillsammans med Gomez i mittlåset och Neco Williams som högerback. Ki-Jana Hoever är en annan möjlighet i högerförsvaret.

Adam Lallana noterades för en assist och ville nog mer än han orkade mot Wolverhampton. Mot Everton får han en ny chans och han kan få sällskap av Curtis Jones, en av de mer färdiga ungdomarna, samt nyförvärvet Takumi Minamino.

Längst fram kan vi skriva ner Divock Origi som given och Harvey Elliott har visat prov tillräckligt för att ges chansen igen. Förhoppningsvis med bättre slutprodukt den här gången. Den sista anfallsplatsen ligger bra till för Rhian Brewster. Det ryktas att 19-åringen är nära att lånas ut till Swansea City och att affären kan bli klar så snart som på söndag kväll efter cupderbyt. Jag tror dock inte det medför extra silkeshandskar från Liverpool som hindrar honom att spela.

I följande startelva kan, om Brewster inte spelar, Minamino flyttas fram ett snäpp och spela ytterforward med Milner som ett mer än kapabelt alternativ på mittfältet. Det skulle dock innebära att Klopp får ta in den tämligen obeprövade Yasser Larouci som vänsterback.

      Brewster      Origi      Elliott
    Minamino     Jones     Lallana
Milner   Phillips   Gomez   Williams
                     Adrian

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-01-04 17:35:00
Author

Fler artiklar om Liverpool