Lagbanner
Inför: Liverpool – Leeds United

Inför: Liverpool – Leeds United

Liverpools hemmamöte med Leeds skulle egentligen ha spelats på annandag jul, men går nu av stapeln nästan två månader senare.

Nu är det jul igen, och nu är det jul igen, och julen varar än till påska. Så sant som det är sagt, julen varar än till påska, i alla fall för Liverpools del. På onsdag kväll är det nämligen dags för ”Boxing Day”, fast två månader senare än normalt. Matchen mot Leeds skulle som bekant ha spelats på annandag jul, men sköts då upp på grund av ett coronautbrott i bortalaget.
 
Uppskjutna matcher kan både gynna och missgynna de inblandade lagen. Ser vi det från den ljusa sidan så är det bra att matchen inte spelades i januari då tre av Liverpools spelare deltog i afrikanska mästerskapen. Nu är det oavsett dags för säsongens andra möte med Leeds United och Liverpool går in i detta möte med vind i seglen. I Champions League har Jürgen Klopps gäng skaffat sig ett bra läge inför returen mot Inter, medan man i ligaspelet har börjat få tätkänning. Tre poäng hemma mot Leeds hade betytt väldigt mycket även om veckans stora match självklart spelas på söndag.
 
Ligacupfinal på Wembley väntar i helgen, en chans att få lyfta en buckla redan i februari. Men trots detta hoppas jag verkligen att ingen Liverpoolspelare har tankarna så långt framme ännu. Innan dess krävs det nämligen fullt fokus mot Leeds på onsdagskvällen. Även om Marcelo Bielsas lag har sladdat rejält denna säsong och parkerar på 15:e plats i ligan så är det ändå ingen lätt uppgift som väntar på onsdag.
 
Förutom två vinster i början av januari har vintermånaderna varit bedrövliga för de vitklädda. Man har i dagsläget fem poäng ner till nedflyttningsstrecket och man kommer garanterat att slåss med näbbar och klor under resten av säsongen för att inte bli indragna i bottenstriden. Leeds är utslagna ur FA-cupen och kan numera lägga all energi på ligan, och det behövs verkligen, för det börjar bli hett om öronen även om man i dagsläget har flera lag bakom sig i tabellen.
 
Till Anfield kommer Leeds med stukat självförtroende och Bielsa lägger såklart över pressen på hemmalaget: ”They are one of the great teams in the league”. Den mytomspunne argentinaren vill dock inte överge sin taktik och kommer attackera matchen precis som vanligt: “Like every game, we will try to prevent their attacks from damaging us and make our attacks damage them”. Det återstår att se hur mycket Leeds sist och slutligen kommer att gå för det. Det vi i alla fall vet är att nyckelspelare som Patrick Bamford och Kalvin Phillips är långtidsskadade och det kan konstateras att laget blivit märkbart sämre i dessa herrars frånvaro.
 
För Liverpool har däremot skadeläget sett ljusare ut på sistone, men senaste veckan har skavankerna återigen börjat dyka upp. Både Roberto Firmino och Diogo Jota dras med lättare skador som gör att de definitivt missar onsdagens match. Klopp bekräftar att duon just nu går en kamp mot klockan och att klubben gör allt de kan för att hinna få dem fullt återställda till ligacupfinalen. Alternativ offensivt saknas ju tack och lov inte och det återstår att se vilket lag man nu väljer att starta med. Förutom tre viktiga poäng hade en seger mot Leeds gett ytterligare en boost av självförtroende inför ligacupfinalen senare i veckan.
 
Vad? Liverpool – Leeds, Premier League
 
Plats? Anfield
 
När? Boxing day  Onsdag 23.2 klockan 20:45
 
Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay
 
Källor: liverpoolfc.com, leedsunited.com

 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-02-22 14:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool