Lagbanner
2020-09-12 18:30

Liverpool - Leeds United

Inför: Liverpool - Leeds United
Ligacupen 2016, vinst med 2-0 mot Leeds.

Inför: Liverpool - Leeds United

Ligamästarna från två respektive divisioner går upp emot varandra i premiären av Premier League-säsongen 2020/21.

Det är alltid svårt att veta hur det kommer att gå för en nykomling. Så sent som förra säsongen bevittnade vi ett Norwich som bekvämt hade blivit ligamästare i Championship men där det sedan visade sig att dom inte klarade av spelet i Premier League. Nykomlingar kräver ofta en acklimatiseringsperiod där lägstanivån i högsta grad testas, vilket ofta tillför sämre resultat. Men utforskar man lite hur personer och experter tippar säsongen som kommer så landar man i att nästan ingen tippar Leeds under nedflyttningsstrecket. ” Det var länge sedan Premier League fick upp en lika häftig och omdiskuterad nykomling” skrev Sportbladets expert Kalle Karlsson i samband med att han placerade Leeds på en 14:e plats. Detta är ett lag som många tror kan komma att överraska oss.
 
Det är nog i den kommande kontexten som det blir oundvikligt att inte nämna det som för många fotbollsentusiaster är det bortglömda geniet, Marcelo Bielsa. ”El loco” som han också kallas tog över rodret i Leeds sommaren 2018 och redan under sin första säsong såg laget starkt ut och många trodde att dom skulle knipa en direktuppflyttning. Men efter en relativt svag vårsäsong halkade laget ner och klarade inte att ta sig upp via Play-off. Förra säsongen var desto mer självklar och komfortabel, efter 44 omgångar (2 återstod) var laget klara för återkomst i Premier League.

Marcelo Bielsa förespråkar en högintensiv fotboll och har varit en stor inspirationskälla för många framgångsrika tränare (Pep Guardiola bland annat). Något som är säkert är att han inte har ett prisskåp som motsvarar hans väldigt kompetenta fotbollshjärna. Något som förmodligen också är säkert är att Bielsas fotbollsideologi är hämtad från samma gren som Jürgen Klopps iallafall ursprungliga tankesätt kring det taktiska.
 
På värvningsfronten har Leeds rekryterat anfallaren Rodrigo från Valencia, en prestigevärvning som visar att klubben menar allvar men som också kostade €30m. Utöver det har klubben plockat in yttern Hélder Costa från Wolverhampton samt mittbacken Robin Koch från SC Freiburg. Det har även ryktats om att Julian Draxler i PSG och Rafinha i Barcelona är på tapeten bland annat, men det är bortom konkret betydelse inför matchen i helgen. En anmärkningsvärd spelare som har lämnat är Ben White som stod för ett genombrott förra säsongen. Hans lån gick ut så hans fortsatta utveckling lär bli i Brighton kommande säsong.

Liverpool har under Klopp en fin statistik från premiäromgångarna, 10/12 poäng och hela 15 mål gjorda sammanlagt på dom fyra matcherna.

Vad? Liverpool - Leeds United

Var? Anfield, Liverpool

När? 18.30, Lördag 

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay

Källor: Sportbladet, Transfermarkt

 

Ludvig Wadellludvig.wadell@liverpoolsweden.se@LudvigWadell2020-09-11 19:20:00
Author

Fler artiklar om Liverpool