Lagbanner
Inför: Liverpool - Leicester City

Inför: Liverpool - Leicester City

Liverpool är obsegrat i elva raka ligamatcher, men har stundtals frustrerande svårt att punktera matcher som i stället slutar oavgjort. Så var inte fallet när Swansea City senast städades undan med flödande anfallsfotboll. Leicester City har efter två månader av stabila resultat dippat på sistone och en förklaring kan vara att Claude Puel matchat samma spelare hårt. Även om Liverpool bär favoritskapet har Leicester och Puel vana av att störa och förstöra för Liverpool

LEICESTER CITY FC

Truppstorlek: 26 spelare
Medelålder: 27,9 år
Truppvärde: 243,5 miljoner pund
Utländska spelare: 18 st (69 %)
Landslagsspelare: 13 st

Säsongen 2017-18

Leicester hade en av de svåraste säsongsstarterna och föll under de första sex omgångarna med sammanlagt 6-11 i de fyra mötena med Arsenal, Manchester United, Chelsea och Liverpool. De övriga två  matcherna under den perioden innefattade 2-0 hemma mot Brighton och 1-1 borta mot Huddersfield.

Trots bara 4 poäng efter sex matcher hade Leicester gjort det väntade och som kunde begäras. 0-0 borta mot Bournemouth och 1-1 hemma mot West Bromwich följde och trots att det blivit poäng i alla matcher utom dem mot topplagen låg Foxes på artonde plats i mitten av oktober.

Den 21 oktober bärgades säsongens andra 3-poängare tack vare 2-1 borta mot Swansea City och i hemmamatchen efteråt besegrades Everton med 2-0. Två raka vinster lyfte laget sju placeringar i tabellen.

I omgång 11-13 gick Leicester segerlösa, men vid sidan av den väntade förlusten hemma mot Manchester City fixade de oavgjort borta mot både Stoke City och West Ham. Trenden att kamma noll mot topplagen, men ta poäng mot alla andra höll alltså i sig. Lite väl många kryss mot bottenlagen var dock ett hot mot att ta sig upp på den övre halvan.

Så kom ett trendbrott i novembers sista matchen när två mål i första halvlek säkrade vinst hemma mot Tottenham och av bara farten vann Leicester också hemma mot Burnley samt borta mot Newcastle och Southampton.

Plötsligt såg det klart ljusare ut på King Power Stadium och 20 poäng på nio matcher från mitten av oktober till mitten av december hade placerat laget på en åttondeposition och pekade mot att laget skulle kunna utmana om Europaplatserna.

Kanske spökade kvartsfinalen mot Manchester City i Ligacupen tre dagar senare, för 0-3 hemma mot Crystal Palace var inte vad hemmafansen hade väntat sig av ett Leicester i form när Londonlaget kom på besök den 16 december. Mer att hurra för blev det helgen efteråt när ett stopptidsmål av Maguire räddade 2-2 hemma mot Manchester United.

På Boxing Day gav Riayad Mahrez i minut 37 Leicester ledningen borta mot ett formsvagt Watford. Sekunderna före halvtidsvisslan kvitterade hemmalaget genom Molla Wagué efter en hörna och i ett läge när de flesta väntade på ett andra mål från Leicester. Ett olyckligt självmål av Kasper Schmeichel, ett mål som dessutom krävde konsultation av videoteknologin för att bedömas som över linjen, berövade Foxes julglädjen.

Efter besöket på Anfield tar Leicester emot Huddersfield Town hemma på nyårsdagen och reser efter FA-cuphelgen till Stamford Bridge i spelomgång tjugotre.

Poänglirarna i Leicester den här ligasäsongen är Jamie Vardy (8 mål, 1 assist), Riyad Mahrez (6+5) och Shinji Okazaki (6+1).

I Liverpool är det bara Mohamed Salah, Roberto Firmino och Simon Mignolet som har startat fler än 15 matcher. I Leicesters trupp är motsvarande siffra åtta spelare och nio spelare har varit inblandade i minst 19 av 20 matcher där fem spelare har startat samtliga.

Av trettio insläppta mål har tretton kommit från fasta situationer, flest i ligan.

Skador och avstängningar

De spelare som saknas hos Leicester är försvararen Danny Simpson, mittfältaren Matty James och långtidsskadade mittbacken Roberth Huth.

Daniel Amartey återvänder efter en match avstängning.

Tidigare möten (i Liverpools favör)

Totalt i ligan: 40 vinster, 20 oavgjorda, 35 förluster
Totalt Premier League: 11 vinster, 5 oavgjorda, 7 förluster

Hemma mot Leicester: 26 vinster, 10 oavgjorda, 11 förluster
Premier League hemma mot Leicester: 6 vinster, 2 oavgjorda, 3 förluster

Under åren 1997-2000 var Leicester en mardrömsmotståndare och av sex möten i ligan förlorade Liverpool fyra och kryssade i de andra två. När Liverpool vann hemma med 1-0 i oktober 2000 var det första gången sedan september 1996 som Foxes besegrades.

Lagen möttes ytterligare fem gånger i början av 00-talet innan Leicester ramlade ur Premier League och då gick det bättre för Liverpool som vann tre matcher och bara förlorade en.

2014 vände Liverpool 0-1 till 3-1 på King Power Stadium i början av december, men fixade bara 2-2 hemma när lagen möttes en månad senare på Anfield efter att ha tappat en 2-0-ledning under tre minuter i andra halvlek.

Säsongen 2015-16 vann Liverpool med 1-0 på hemmaplan och föll med 0-2 borta. Liverpool var därmed det enda laget jämte Arsenal (både hemma och borta) som lyckades besegra Leicester i ligan under hela den förra säsongen.

Den 10 september hösten 2016 spelade Liverpool sin första hemmamatch på fyra månader i vad som utgjorde invigningen av nya Main Stand och Anfields utökade publikskara njöt i sensommarsolen när Liverpool stora stunder av matchen spelade ut de regerande mästarna och till slut vann med 4-1.

Njöt var inte ordet när Liverpool i slutet av februari 2017 efter långledigt och latande i solen kom så mentalt dåligt förberedda till Leicesters första match utan Claudio Ranieri att det borde ha varit indragen lön på samtliga i två veckor. När Philippe Coutinho nätade i mitten av andra halvlek hade Leicester redan gjort tre mål och efter 0 poäng och 0-12 på fem matcher spelade de enkelt ut Liverpool och inledde en svit av fem raka vinster.

Matchen mellan lagen i höstas såg ut att bli en programenlig vinst för Liverpool efter två täta mål i mitten av första halvlek. Det allra sista som hände före halvtidsvilan var dock att Okazaki reagerade snabbast på en lös boll efter hörna och så var det match igen. Jordan Henderson återställde tvåmålsledningen efter 68 minuter, men inom en och en halv minut hade Leicester häng igen efter att Vardy nickat in målvaktsreturen från Demarai Grays skott. I vad som kan ses som ett varsel om kollapsen mot Arsenal några månader senare höll Liverpool på att tappa till 3-3 när Mignolet rev ner Vardy och domaren pekade på straffpunkten. Liverpoolmålvakten kunde revanschera sig för några mindre lyckade ingripanden i matchen och räddade straffen.

Av de elva senaste mötena i Premier League har Liverpool vunnit sju och Leicester två.

Jamie Vardy har stått för sex av de åtta senaste målen som Leicester har gjort på Liverpool.

Claude Puel är obesegrad i samtliga sex matcher som manager på Anfield och har vunnit där med Lyon och Southampton.

LIVERPOOL FC

Den kommande spelomgången 30-31 december matchar klubbarna som kämpar om toppfyraplatserna med motstånd de förväntas besegra och ta med sig 3 poäng hem från. Detta sagt med Manchester Uniteds problem att hålla en ledning ända in i kaklet samt Arsenals ojämna prestationer på bortaplan.

  2 Man United    20 13  4  3  43-16  43
  3 Chelsea        20 13  3  4  34-14  42
  4 Liverpool       20 10  8  2  46-23  38
  5 Tottenham     20 11  4  5  39-20  37
  6 Arsenal          20 11  4  5  37-25  37
 
Omgång 21
Chelsea - Stoke
Liverpool - Leicester
Manchester United - Southampton
West Bromwich - Arsenal
(Tottenham - West Ham spelas 4 jan)

Överlag väntar nu en verklig höjdarperiod för den som gillar engelsk fotboll. Från den 30 december till den 4 januari spelas minst en match i Premier League varje kväll. Därefter tar FA-cupen över 5-8 januari och på det följer de första semifinalerna i Ligacupen den 9 och 10 januari. Efter tolv dagar av obruten fotboll med minst ett lag från Premier League stundar sedan två dagars paus innan vi är på det igen den den 13 januari.

Sista utposten

När Klopp så slutligen fick sin Virgil Van Dijk för att förstärka mittlåset lär fokus intensifierat vändas mot målvaktspositionen, där det är lättare att konstatera att Simon Mignolet inte håller måttet snarare än att kunna lista en mängd ersättare som garanterat hade gjort jobbet bättre.

På ett infall listar jag här några nyckelsiffror för en målvakt, där jag jämför Mignolet med nästa motståndares burväktare samt den målvakt som allmänt brukar nämnas som den vassaste i ligan, David De Gea.
 

Mignolet Schmeichel De Gea
Matcher 18 20 20
Nollor 7 4 10
Misstag som lett till mål 2 0 0
Räddningar 33 62 70
Räddningsprocent 56,1 % 68,1 % 79,8 %
Utboxningar 8 12 3
Långbollar till medspelare 76 221 159
 
Räddningsprocent är här definierat som antalet avslut som går innanför målramen som målvakten lyckas hålla eller parera. Det här är förmodligen den viktigaste siffran att jämföra och här utmärker sig Mignolet verkligen negativt. Ytterligare några målvakter att jämföra med är Nick Pope i Burnley (78,9 %), Thibaut Courtois i Tottenham (74,5 %), Ederson i Manchester City (71,1 %) och Petr Cech i Arsenal (61,8 %).

Mignolet har också två misstag som har lett till mål. När det gäller spel med fötterna, vilket brukar framhävas som en av hans styrkor, är det besvärande för belgaren att han har cirka hälften så många långbollar till rätt adress som De Gea och en tredjedel av Schmeichels.

Det anmärkningsvärda är inte att Mignolet är sämre, alla som följer Premier League har koll på det, utan hur mycket sämre han är. Det går inte heller att skylla på att ”det och det laget” har mycket fler avslut emot och att målvakten därför får jobba mer. Det är ett hållbart argument om vi talar om vilka målvakter som får chansen att visa upp sig och göra idioträddningar, men procent är procent oavsett om det kommer 20 eller 200 avslut innanför ramen.

I Liverpools fall har 30 % av motståndarnas mål sitt ursprung innanför 6-yardytan, 60 % har gjorts från den resterande ytan av straffområdet och 10 % således från en position utanför straffområdet. Antalet totala avslut, det vill säga oavsett om de går utanför målburen, på mål eller i nät, är fördelade enligt 9/56/35 %. Strax över en tredjedel av alla motståndaravslut tas från en position utanför straffområdet, men bara var tionde mål blir till på det sättet.

För att säkerställa att Mignolets siffror inte missgynnas av att hans medspelare tvingar honom att bara mota skott från ett fåtal meter följer här en grafisk återgivning av från vilken position alla mål respektive lag har släppt in. Jag nöjer mig med de tre målvakter som ingår i ovanstående uppställning.

De Gea – 16 st insläppta mål

 
Mignolet – 23 st insläppta mål


Schmeichel – 30 st insläppta mål

 
De Gea har med ett undantag släppt in mål från 3-13 meter och i nästan samtliga fall från en central position. Hans medspelare verkar bra på att skärma av från sidorna och de mål han har släppt in är i flera fall från så nära håll att han inte kan bära alltför stor skuld till att ha släppt in dem.

Mignolet har en större spridning i så väl avstånd som vinklar medan Schmeichel har ytterligare spridning och en viss räddningsfavorisering för högeravslut, det vill säga att han har släppt in mål från vänster och centralt.

Vi ska inte gå oss förlorade i en överanalys, men det finns inget i den här jämförelsen som pekar mot att Mignolets baklängesmål skulle vara resultatet av en stor mängd svåra närskott.

För att koka ner det till kärnan: om Mignolet den här säsongen, allt annat lika, hade haft lika hög räddningsförmåga som De Gea, skulle Liverpool bara ha släppt in 11-12 och inte 23 mål. Eller omvänt: om De Gea räddat på Mignolets nivå skulle Manchester United ha släppt in 39 och inte 16 mål efter tjugo spelomgångar. Trettionio.

För att verkligen trumma in budskapet här kan nämnas att det laget som har släppt in allra flest är Stoke City med 41 mål. Manchester United hade tvingats kämpa för att hålla sig kvar på den övre halvan med 39 mål bakåt.

Källor: BBC Sports, en.wikipedia.org, foxsports.com, premierleague.com, squawka.com
 

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2017-12-29 16:35:00
Author

Fler artiklar om Liverpool