Anfield, 2022-12-30 21:00

Liverpool - Leicester

Inför: Liverpool - Leicester

Matcherna duggar tätt och mer Premier League fotboll ska spelas. Liverpool är tillbaka framför hemmapubliken när Leicester kommer och gästar Anfield.

I vanlig ordning är det matcher var och varannan dag när det kommer till Premier League i dagarna runt jul och nyår. I måndags spelades första ligamatchen sedan VM-uppehållet, när Aston Villa fick se sig besegrade av ett, i första halvleken, piggt Liverpool.

Ja, det var lite av en match med två ansikten för The Reds. Första halvleken dominerades av Liverpool och genom mål av Mohamed Salah och Virgil van Dijk så kunde man gå in i halvtidsvila med en stabil tvåmålsledning. Aston Villa ägde inte mycket boll men saknade däremot absolut inte lägen när laget väl begav sig till anfall. I andra halvlek öppnade Aston Villa väldigt starkt och det fanns en tidsperiod där Liverpool inte fick röra bollen. Utdelning fick man också genom Ollie Watkins drygt tio minuter in i andra halvlek. Så som Liverpools säsongsinledning sett ut så var känslan att det bara var en tidsfråga innan mål nummer två från Villa skulle komma, så när i stället Stefan Bajcetic tryckte in sitt första Premier League-mål i karriären, så andades man ut rejält i TV-soffan.

När jag skrev införrapporten mot Villa så hamnade en del fokus på Darwin Nunez och det försvarsspel som pågick mot Manchester City. I och med hur matchen sedan utspelade sig på Villa Park, så är det väl samma två punkter som stack ut där med. Försvarsspelet var absolut förbättrat med Trent Alexander-Arnold och "Big Virg" tillbaka i spel, men det går inte att undgå det faktum att det släpps till alldeles för många farliga chanser, vilket redan har kostat oss poäng och kommer att göra i fortsättningen. Det är dags att hitta tillbaka till det ogenombrytliga försvar som Liverpool en gång hade. Mina tankar kring Nunez finns som sagt att läsa i rapporten inför Aston Villa, men uruguayanen måste börja hitta nätet oftare.

Leicester inledde säsongen otroligt svagt, där försvarsspelet var under all kritik. En del skador i kombination med försäljningen av Wesley Fofana till Chelsea ställde till det för Leicester som läckte rejält. Brendan Rodgers fick till sist ordning på defensiven och laget kunde börja klättra i tabellen. Laget släppte faktiskt in endast ett mål på dem sex senaste Premier League-matcherna som spelades innan VM-uppehållet, och det mot Manchester City. I måndags såg det dock mer ut som det gjorde i säsongsinledningen, när Newcastle gästade. 0–3 i baken och Leicester får hoppas på att det inte är en negativ defensiv trend som inletts.

Skadelistan är oförändrad hos Liverpool då Arthur, Luis Diaz, Diogo Jota, Roberto Firmino, Curtis Jones och James Milner ännu dras med skador. Ibrahima Konate har fått ytterligare några dagar vila och borde rimligtvis i alla fall finnas med i truppen. Senaste nyförvärvet, Nederländernas succéspelare Cody Gakpo är tillgänglig från och med januari när övergångsfönstret öppnar. Hos gästerna hittar vi en hel del tunga namn som saknas. James Maddison är knäskadad och är det namn som såklart sticker ut mest. Han har sällskap av Ryan Bertrand, Jonny Evans, James Justin och Ricardo Pereira. Även Dennis Praet är tveksam till spel.

Hemma på Anfield igen förväntar jag mig ett dominant Liverpool. Leicester lär försöka stå lågt tidigt och försvara den poäng man inleder matchen med. Spelare som Patson Daka, Jamie Vardy och Harvey Barnes kommer defensiven behöva hålla reda på när kontringslägen ges för bortalaget.