Lagbanner
Anfield, 2021-01-17 17:30

Liverpool - Manchester U

Inför: Liverpool - Manchester United

Inför: Liverpool - Manchester United

Medan Liverpool befinner sig i en av de större formsvackorna under Klopp-eran har Manchester United hittat rätt. För första gången på flera år finns inte bara nerven i denna match i rivaliteten mellan städerna, utan också i tabellen. Och det om något gör detta till säsongens hittills viktigaste match.

Med ett poäng på de tre senaste matcherna har skadeproblemen tillslut hunnit ifatt Klopps mannar. Känns ibland löjligt att kalla det en formsvacka då det endast har varit tre matcher utan vinst. Men eftersom Klopp har satt den standard han har gjort och vi som supportrar har vant oss vid att vinna nästan varje match är det någonstans vad det är. Det värsta med de senaste matcherna har däremot inte varit resultaten, utan sättet resultaten har kommit på. Rhys Williams och Nathaniel Phillips har inte kunnat bibehålla den nivå de låg på de första matcherna efter Van Dijks skada, och avsaknaden av Fabinho på mittfältet har känts större och större. Men det som har varit till störst förvåning är hur stagnerat offensiven har blivit. Och den största bidragande faktorn till detta är enligt mig Mohamed Salah. Noll poäng på de tre senaste ligamatcherna talar för sig själv, men det är inte bara poängskörden som går att kritisera. Sättet han försvinner ur matcher, och ofta försöker tvinga fram situationer där de inte finns har blivit allt tydligare. Jag vet inte ifall detta är en konsekvens av den intervju han gjorde med AS, där han vägrade att utesluta en flytt till Spanien, men han måste vara professionell nog att inte låta det påverka klubben. Salah är så otroligt viktig för Liverpools anfallsspel, och när han inte fungerar brukar även spelet stagnera. Därför är en nyckel mot United att han hittar tillbaka till formen han hade tidigare under säsongen. 

Joel Matips vara eller inte vara. Ja, detta har blivit till en tradition inför matcher. Kommer Matip vara hel nog att spela mot United? Eller kommer det bli Williams, Phillips eller Henderson i backlinjen? Tidigare i veckan gick klubbens språkrör James Pearce ut och hävdade att Matip “Is running out of time to prove his fitness for LFC´s game V Manchester United.” Men detta verkar ha varit en Jose Mourinho special, då han var tillbaka i träning under fredagen. Ytterligare en nyckel till ett bra resultat är att det just är Matip bredvid Fabinho, och inte någon annan. Vidare ryktas Thiago vara redo för att göra sin debut från start på Anfield. 


Joel Matip, avgörande för utfallet av helgens derby. 

Till Manchester United då. Ole Gunnars sejour i Manchester United har känts som en evig väntan på att han ska få sparken. Men det händer aldrig. Precis när det känns som att tiden ska ta slut så drar han fram ytterligare en livlina. Han har vunnit precis de matcher han behöver vinna, men denna säsong har varit annorlunda. Nu har de aldrig slutat vinna. En stor katalysator i detta har varit Paul Pogba. Den största “tänk om” spelaren har tillslut blomat ut på United mittfällt. Och vilken spelare han är. Marcus Rashford har fått Storbritanniens politiker att förstå att det finns hungriga barn som behöver mat även när de inte går i skolan, tänka sig. Men hans spel denna säsong har kommit i skymundan som ett resultat av detta. 12 poäng på 16 starter i ligan är mycket bra. Och om det är något som går över rivalitet är det just vad Rashford har åstadkommit, så en stor eloge till honom. 

Resulatet i sig kommer inte avgöra hur tabellen ser ut i slutet av säsongen, men effekten av ett krossat eller höjt självförtroende ska inte underskattas. 

Manchester United mot Liverpool. Utmanare mot mästare. Ettan mot tvåan. Känns som att det var längesedan det var så sist, till och med innan jag började följa Liverpool. Tillbaka till tiden då det var Benitez mot Ferguson, Torres mot Vidic och Gerrard mot hela jävla Manchester. Men nu är det dags igen. Manchester United mot Liverpool. Utmanare mot mästare. Ettan mot tvåan. 

Vad? Liverpool - Manchester United

Var? Anfield, Liverpool

När? Söndag, 17:30

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay

Jakob LindegrenTwitter: @Jakob_Lindegren2021-01-16 16:17:00
Author

Fler artiklar om Liverpool