Lagbanner
Inför: Liverpool - Manchester United

Inför: Liverpool - Manchester United

På tredje advent tar Liverpool emot Manchester United i "The Northwest Derby" på Anfield.

Det intensiva jul-schemat bara fortsätter att galoppera enkelriktat framåt. Under veckodagarna avslutades höstens europaspel och får ligga som i ide under de nästkommande veckorna och i stället överlåta hela scenen till ligafotbollen. Väl där står diverse stormatcher på kö för att utspelas och först på tur hittar vi det klassiska "The Northwest Derby", som iscensätts av inga mindre än Liverpool och Manchester United.

Hur lyder förutsättningarna då? För Liverpools del äntrar man rivalmötet med en spikrak formkurva. Det blev visserligen förlust i senaste matchen mot Union Saint-Gilloise i Europa Leagues avslutande batalj, en match som däremot stod synonymt med totalt betydelselös för "The reds", vilket även märktes på såväl laguppställningen som på inställningen. Vad gäller ligaspelet kan man i stället summera 3 raka vinster, som samtliga kom inom loppet av 6 dagar. Även om spelet inte alltid var av högsta kvalité eller för den delen särskilt övertygande, så har man trots detta lyckats införskaffa 9 av 9 möjliga poäng på kontot, vilket i sig är en stärkande bedrift. Däribland hittar vi två sena, dramatiska "comebacks", mot både Fulham och Crystal Palace.  Med tanke på att man redan hade bärgat gruppsegern i sin Europa League grupp några veckor innan, kunde man som tidigare nämnt mönstra en oerhört roterande elva under torsdagskvällen. Med det redovisat kan vi nog förvänta oss flera utvilade och spelsugna spelare som äntrar Anfields gräsmatta under morgondagen.

Såvida man inte sovit under en sten under hela hösten har det varit svårt att missa de negativa tongångarna och rubrikerna runtomkring morgondagens motståndare, Manchester United. Efter en fullt godkänd (och lite därtill) debutsäsong signerad Erik Ten Hag, har nederländaren varit allt annat än immun mot kritik under de gångna höstmånaderna. Även om poängen ändå har  tickat in på kontot i rätt så frekvent tempo och tabellplaceringen sällan behövts skrivas i tvåsiffrig form, så har själva spelet och insatserna lämnat betydligt mer att önska. I kombination med stora skadeproblem, interna skandaler och en rejält nedåtlutande formkurva hos diverse spelare, så har frågetecknena och kritiken varit vanligt förekommande. Champions League har inte heller varit något vidare glädjeämne för Manchester United-fans denna hösten. I en relativt enkel grupp lyckades man bara knipa åt sig en vinst och när grupperna summerades hittades den klassiska engelska klubben längst ner i tabellen, nedanför lag som FC Köpenhamn och Galatasaray. Detta fastställdes efter en förlust mot Bayern München på hemmaplan tidigare denna vecka.

Om vi ska ta en liten promenad i minnenas allé och blicka tillbaka på några resultat från de senare åren, blir det en väldigt rolig läsning för dom med Liverpool sympatier. 7-0 demoleringen från i våras på Anfield har nog fästs på mångas näthinnor och kan nog beskrivas som en av få ljusglimtar under en annars väldigt dyster säsong. Därtill har vi 0-5 på Old Trafford hösten 2021, som följdes upp av siffrorna 4-0 på Anfiled under våren samma säsong. Faktum är att Manchester United enbart har en enda vinst mot Liverpool, i ligasammanhang, sedan våren 2018 och har inte lyckats göra mål på Anfield sedan december samma år. Vi kan även tilläga att den senaste vinsten mot Liverpool på Anfield bärgades 2016. Kort och gott, det råder inga tvivel om vilket lag som lyckats dra det längsta strået lagen sinsemellan under de senare åren. Men men, historien behöver inte alltid vara en indikation på vartåt det barkar.

Vad gäller skadelistan noterar vi inga större förändringar hos hemmalaget. Joel Matip, Thiago Alcantara, Stefan Bajcetic, Diogo Jota och Andrew Robertson finns samtliga med på listan över skador. Därtill finner vi även Alexis MacAllister.

Hur ser det då ut hos gästerna? Först och främst kan vi slå fast att lagkaptenen Bruno Fernandes är avstängd, på grund av att ha dragit på sig för många antal gula kort. Därtill finner vi Christian Eriksen, Casemiro, Lisandro Martinez, Tyrell Malacia, Harry Maguire och Mason Mount samtliga på skadelistan. Inte heller Anthony Martial kommer vara tillgänglig. Vidare råder det oklarhet huruvida Luke Shaw och Marcus Rashford kommer finnas tillgängliga eller inte.

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2023-12-16 19:31:00
Author

Fler artiklar om Liverpool