Lagbanner
Inför: Liverpool - Newcastle

Inför: Liverpool - Newcastle

Darwin Nunez var mannen i fokus senast de båda lagen möttes. Ska han kliva fram igen eller blir det någon annan som axlar huvudrollen denna gång?

Liverpool inleder 2024 med att ta emot Newcastle under strålkastarna på Anfield. En match som är den näst sista i den tjugonde omgången i Premier League.

”The Reds” stod för en imponerande och betryggande insats när man bortaslog Burnley på Boxing Day med 2-0. När sedan West Ham lyckades knipa alla tre poängen på Emirates Stadium två dagar senare innebar det att Liverpool firade halvtid som serieledare.

När den här texten publiceras är Liverpool fortsatt serieledare, men det kan ha förändrats i och med att Arsenal, som är två poäng bakom i tabellen, gästar Fulham på nyårsafton.

Nu vänder serien vilket innebär att Liverpool möter Newcastle för andra gången den här säsongen. Och alla kommer väl ihåg hur det slutade i augusti på St. James´s Park. Om det är någon som inte gör det så kommer en liten påminnelse här. Anthony Gordon gav ”skatorna” ledningen i den första halvleken efter ett misstag från Trent Alexander-Arnold. Minuter senare fick sedan Virgil van Dijk syna det röda kortet för en målchansutvisning. Där och då såg det riktigt mörkt ut. Men i slutskedet av matchen sprang inhoppande Darwin Nunez in med två kassar och Liverpool kunde vända hem till Merseyside med tre ”lätta” poäng.

Faktum är att Liverpool haft väldigt enkelt för Newcastle den senaste tiden. Fem raka segrar och 10-3 i målskillnad är facit de senaste fem matcherna.

Vad gäller skadeläget har båda lagen varit hårt drabbade den senaste tiden. Men för Liverpool börjar det ljusna lite grann. Alexis Mac Allister, som missat de sex senaste matcherna, syntes träna med laget under fredagen och ska åtminstone kunna vara tillgänglig för en plats på bänken. Jürgen Klopp gav även en uppdatering på Thiago och Andy Robertson på presskonferensen inför matchen och båda ska kunna vara tillbaka i träning i januari, där Thiago är den som ligger längst fram.

I övrigt är Joel Matip som bekant korsbandsskadad. Kostas Tsimikas är även han långtidsskadad efter att ha brutit nyckelbenet mot Arsenal och Stefan Bajcetic råder det lite oklarheter kring när han kan tänkas vara tillbaka.

Men, som sagt, skadeläget börjar ljusna och det är viktigt eftersom Mohamed Salah och Wataru Endo gör sin sista match i Liverpool-tröjan på ett bra tag eftersom duon ska spela Afrikanska- respektive Asiatiska mästerskapen. Återstår att se hur långt Egypten och Japan tar sig i sina turneringar men vi önskar båda all lycka till.

För Newcastle är det en hel drös med spelare som saknas. Sandro Tonali (som bekant avstängd), Nick Pope, Jacob Murphy, Harvey Barnes, Joe Willock, Javier Manquillo, Jamal Lascelles, Elliot Anderson och Matt Targett missar alla matchen mot Liverpool.

Just det tuffa skadeläget har haft en markant betydelse på plan för Newcastle som inte alls kunnat replikera den fina fjolårssäsongen hittills. ”Bara” 29 poäng på 19 matcher är det. Allra senast blev det en tung 3-1 förlust hemma mot Nottingham Forest.

Förhoppningen och förväntningen är då, med allt det i åtanke, att Liverpool ska kunna ta en ny, viktig trepoängare för att antingen återta serieledningen eller dra i från i tabelltoppen, beroende på hur det går för Arsenal.
 

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2023-12-30 18:49:00
Author

Fler artiklar om Liverpool