Lagbanner
Anfield, 2024-09-14 16:00

Liverpool - Nottingham
0 - 1

Inför: Liverpool - Nottingham Forest

Inför: Liverpool - Nottingham Forest

Landslagssamlingen är över och engelsk ligafotboll väntar med klassikermötet Liverpool-Nottingham på lördag eftermiddag.

”We hate Nottingham Forest, we hate Everton too, we hate Man United, but Liverpool we love you.” Om man hör den sången idag och inte har koll på historien är det antagligen lätt att bli förundrad. Varför är Forest med, vad har vi mot dem? Borde det inte vara Man City eller Chelsea? Ja, kanske om sången till melodin av Land of hope and glory hade skapats under 2000-talet, men då glömmer man historien och en rejäl maktkamp som utspelade sig runt övergången från 1970 till 80-talet. Liverpool nästintill prenumererade på ligatitlar och var även framgångsrika i Europa. Men det fanns ett annat engelskt lag som under några år kunde mäta sig med Bob Paisleys gäng och det var Nottingham Forest. Liverpool blev Europamästare 1977 och 1978 medan bucklan de två efterföljande åren beslagtogs av laget som leddes av Brian Clough.

Forests topp varade inte särskilt många år men frågan är om något lag någonsin på så kort tid kammat hem lika många tunga titlar för att sedan aldrig komma i närheten av dem igen. Därav bakgrunden till den förvisso korta, men där och då stora rivaliteten mellan dessa rödklädda fotbollslag. Numera är det nästan enbart äldre supportrar som var med på denna tid som pratar om den duellen och med tanke på Nottinghams långa sejour utanför högstaligan har den ju naturligt svalnat. Men nu är vi där igen, Liverpool möter Nottingham för tredje säsongen i följd. Forest har lyckats hålla sig strax ovanför strecket två år i rad och mycket talar för att det blir en likadan kamp denna säsong. Trots detta har man inlett säsongen utan en enda förlust och kommer nu till Anfield där man historiskt sett haft det mycket svårt. Två Liverpoolbekantingar hittas bland annat i laget i form av Neco Williams och Taiwo Awoniyi. Den förstnämnde är given som högerback i en backlinje som i sommar också förstärkts med klasspelaren Nikola Milenkovic från Fiorentina. Veteranen Chris Wood är tänkt att göra målen framspelade av omtalade talangen Morgan Gibbs-White.

Även om det finns betydligt hårdare motstånd i denna liga så måste Liverpool ändå vara fullt fokuserade för att inte åka på en smäll här. I säsongsinledningen har Arne Slots gäng undvikt onödiga och slarviga baklängesmål som vi allt för ofta sett de senaste åren. Liverpool ställde upp med i princip samma startelva under de inledande matcherna och lär väl fortsätta på samma spår även nu efter landslagsuppehållet. Harvey Elliott kommer dock inte finnas som alternativ på bänken efter att ha kommit tillbaka från landslagssamlingen med en fraktur i foten. Utöver honom är hela laget just nu redo att gå in i säsongens andra fas som kommer innebära dubbla matcher med spel på flera fronter tre veckor framåt.

Trots få ändringar hittills kommer Arne Slot nu bli tvungen att inte bara välja vad som är bäst för stunden utan också vad som är optimalt för säsongen. Den optimala och lugna säsongsstarten har givit ro men det är nu det börjar ta fart på riktigt. Får vi se ett inhopp av Federico Chiesa på lördag eller väntar Slot med honom några matcher till? Kommer Darwin Núñez fortsätta inleda på bänken? Bör man alls ändra något i mittfältet och backlinjen? Det finns mycket att spekulera i men vi får bara lägga ödet i Arnes händer och hoppas på tre poäng på lördag, mot vår gamla 70-tals rival!

Kuirosa: Vem är den främste spelaren som satt störst avtryck i både Liverpool och Nottingham? Självklart Larry Lloyd. Detta är första mötet mellan lagen sedan den hårdföre legendaren avled i våras.

Vad? Liverpool – Nottingham Forest, Premier League

Var? Anfield

När? Lördag 16:00

Kanal? Viaplay, V Sport Premium
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2024-09-13 14:07:00
Author

Fler artiklar om Liverpool