Lagbanner
Inför: Liverpool – Porto

Inför: Liverpool – Porto

Redan klara gruppsegrarna Liverpool välkomnar på onsdagen ett bekant Europamotstånd till Anfield när Porto gästar.

Att Liverpool med två omgångar kvar skulle vara klara gruppsegrare i dödens grupp hade åtminstone inte jag trott när säsongen inleddes. Nu väntar först Porto hemma och sedan Milan borta i vad som på pappret är två helt betydelselösa matcher. Liverpool kan förlora dessa matcher med 0-10 och ändå avancera till slutspelet som gruppetta. Då är det väl ett perfekt läge att lufta reserverna och ge juniorerna värdefull erfarenhet av Europaspel medan samtliga nyckelspelare vilas. Men är det verkligen så enkelt?

Svaret på den frågan är tyvärr inte så enkelt som man själv hade trott. I den bästa av världar struntar Klopp fullständigt i dessa matcher och roterar truppen så mycket som möjligt, men i en intervju som gjordes efter det säkrade gruppavancemanget påpekade tysken värdet av att gå för vinst också i de avslutande matcherna, även om man sportsligt inte behöver göra det. Anledningen stavas pengar. Varje seger i Champions Leagues gruppspel inbringar nämligen 2,37 miljoner pund. Pengar som Klopp troligtvis innerst inne inte bryr sig särskilt mycket om, men frågar du klubbägarna så är de nog inte särskilt glada om Liverpool inte ger sig själva bästa möjliga chanser till att knipa tre poäng.

Med andra ord kommer vi nog inte enbart får se reserver och juniorer mot Porto. Däremot kommer nog flera av dessa ändå få chansen, medan några tunga namn säkerligen kommer att vilas helt och hållet. Bland juniorerna som väntas kunna få speltid finns namn som Tyler Morton, Conor Bradley, Owen Beck, Elijah Dixon-Bonner med flera. Att få chansen en Europakväll på Anfield är inte fy skam och värdet av den erfarenheten ska inte underskattas. Mittfältaren Tyler Morton är väl den vars aktier ligger bäst till just nu med tanke på skadeläget på mittfältet. Han spelade 90 minuter mot Preston i ligacupen för ett par veckor sedan och i helgen fick han även hoppa in mot Arsenal i slutminuterna. En annan junior som det också börjat talas om är Kaide Gordon, men han kommer dessvärre inte finnas med eftersom han inte finns inskriven i truppen för turneringen. Även om flera juniorer kommer involveras så ska vi heller inte bli förvånade ifall spelare som Salah och Mané får speltid, ta bara fjolårets betydelselösa match mot Midtjylland som exempel. Dessa spelare vill spela varje minut och göra så många mål som möjligt och man får bara hoppas att inga nya skador inträffar.

Medan Liverpool helt och hållet kan spela utan press så kommer motståndarna Porto slåss med näbbar och klor för att göra The Reds sällskap till slutspelet. Portugiserna innehar faktiskt andraplatsen i gruppen framför Atlético de Madrid och Milan. I helgen slog man Feirense med 5-1 i portugisiska cupen medan man i ligan innehar förstaplatsen. Då motståndet i cupen inte var det starkaste passade tränaren Sérgio Conceição också på att vila flera av de bättre spelarna, såsom Pepe, Luis Díaz och förre Liverpoolspelaren Marko Grujic. Även om laget inte är lika namnkunnigt som tidigare upplagor så är det ett slagkraftigt lag som säkerligen vill göra en bättre insats nu än när man tidigare i höst blev slaktade av Liverpool hemma på Dragão.

Detta möte med Porto är faktiskt det tionde i historien och samtliga fem dubbelmöten har skett på 2000-talet. Faktum är att Porto har blivit ett riktigt drömmotstånd för Liverpool. Man har aldrig förlorat och flera gånger har det blivit seger med stora siffror. Om Liverpool nu ska ha någon morot att spela för så får man väl försöka hålla den sviten intakt.

Vad? Liverpool – Porto, nästsista omgången av Champions Leagues gruppspel
Var? Anfield
När? Onsdag 21:00
Kanal? CMORE

Källor: thisisanfield.com, Liverpool Echo
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-11-23 11:55:00
Author

Fler artiklar om Liverpool